
میدل ایست نیوز: ششمین نشست سران کشورهای صادرکننده گاز امروز سهشنبه در حالی فعالیتهای خود را در قطر آغاز کرد که در پی تنشهای میان روسیه و غرب بر سر اوکراین، نگرانیها بابت تامین گاز اروپا از روسیه به اوج خود رسیده و امریکا هم از قطر خواسته تا در صورت قطع صادرات گاز روسیه به اروپا، گاز مورد نیاز این قاره را به صورت اضطراری تامین کند.
چالش نشست قطر
یکی از مهمترین نگرانیهای روزافزون در حوزه انرژی بینالملل افزایش تنشها میان مسکو و کییف در شرق اروپاست که امکان دارد به یک بحران گازی گسترده در کل اروپا منجر شود به ویژه که روسیه بزرگترین تامین کننده گاز کل قاره اروپاست.
در همین حال اتحادیه اروپا در تلاش است تا به جایگزینهایی برای گاز روسیه دست پیدا کند و از همین رو در تاریخ 4 فوریه کمیسر انرژی اروپا سفری به آذربایجان داشت تا با مقامات این کشور برای صادرات گاز به اروپا با هدف کاهش وابستگی قاره سبز به انرژی روسیه مذاکره کند.
پایگاه بلومبرگ هم در گزارشی اعلام کرد که قطر در صورت قطع صادرات گاز روسیه به اروپا نمیتواند صادرات خود به این قاره را به میزان چشمگیری افزایش دهد.
این گزارش افزود که دولت امریکا و شخص جو بایدن با بسیاری از تولیدکنندگان گاز از جمله قطر برای تامین امنیت انرژی اروپا وارد مذاکرات شدهاند تا جلوی بحران احتمالی در سراسر قاره اروپا را بگیرند.
گزارش بلومبرگ تاکید میکند که قطر در حال حاضر با تمام توان در حال تولید گاز است و بیشتر تولیدات خود را بر اساس قراردادهای بلندمدت به کشورهای آسیایی صادر میکند و امکان کم کردن از حجم صادرات به این کشورها را به هیچ وجه ندارد و از سویی تمایلی هم برای چشم پوشی از شراکت با کشورهای آسیایی ندارد و دستیابی به منافع سیاسی در اروپا و امریکا هم احتمالا باعث تغییر نگاه قطر نخواهد شد.
نشست سران کشورهای صادرکننده گاز در قطر
ششمین نشست کشورهای صادرکننده گاز در دوحه در سایه تنشهای ژئوپلیتیک در شرق اروپا میان اوکراین و روسیه در حال برگزاری است.
این نشست دارای 11 عضو از جمله روسیه، ایران، قطر، مصر و الجزائر است و همچنین 7 عضو ناظر در این نشست حاضر هستند.
اعضای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز بیش از 70 درصد از منابع گازی دنیا را در اختیار دارند و 52 درصد خطوط لوله جهان و 51 درصد صادرات گاز طبیعی مایع متعلق به این کشورهاست.
کشورهای این مجمع همچنین بیش از 44 درصد تولید گاز طبیعی جهان را تا پایان سال 2021 در اختیار داشتند.
در میان 18 عضو دائم و ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز، چهار کشور عربی شامل قطر، الجزائر، لامارات و مصر حضور دارند.
گفتنی است که دو کشور امریکا و استرالیا به عنوان کشورهای مهم در حوزه صادرات گاز عضو این مجمع نیستند.
روسیه در این میان 638 میلیارد متر مکعب، به میزان 16.57 درصد از کل گاز دنیا در سال 2021 را تولید و در صدر کشورهای تولیدکننده گاز قرار گرفت.
ایران با تولید 249.6 میلیارد متر مکعب گاز در سال 2021 و در اختیار داشتن 6.48 درصد از سهم جهانی در رتبه دوم کشورهای تولیدکننده گاز و قطر هم با تولید سالیانه 205.7 میلیارد متر مکعب گاز و داشتن 5.34 درصد از تولید جهانی در رتبه سوم قرار گرفت.
گاز، کالایی راهبردی
از سویی «عبدالرحیم الهور» کارشناس اقتصادی در گفتوگو با الخلیج آنلاین اعلام کرد که نمیتوان با گاز همچون یک محصول عادی برخورد کرد بلکه گاز تبدیل به یک کالای راهبردی شده است که با خروج از چارچوب قواعد تجارت و اقتصاد وارد حوزه سیاست و ائتلافهای بینالمللی شده است.
وی افزود که نشست سران کشورهای صادرکننده گاز در دوحه تنها یک نشست برای تعیین قیمت جهانی و تعیین سهم هر کشور در تولید و صادرات گاز نیست بلکه این نشست قرار است آثار بحران میان غرب و روسیه بر آینده حوزه انرژی بینالملل را مورد بررسی قرار دهد.