اجتماعیخبر اول

آداب و رسوم قدیم مردم قطر در رمضان

ماه رمضان در قطر با همبستگی خانواده ها، جمع شدن بستگان و همسایگان بعد از نماز تراویح و جمع شدن زنان در یکی از منازل محله و جشن و سرور کودکان در خیابان ها همراه بود.

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه الجزیره، همچنان جامعه قطر برای حفظ آداب و رسوم قدیمی رمضان در این کشور در حال تلاش است، ولی فشارهای شهرنشینی و گذشت سالها باعث از بین رفتن برخی از این آداب و رسوم شده است و برخی دیگر همچنان مقاومت می کنند.

در زمان گذشته، ماه رمضان در قطر از نظر حال و هوای شادی که کشور را در آغاز ماه مبارک فرا می گرفت تفاوت زیادی با زمان حال نداشت، ولی آنچه متفاوت بود در نحوه ابراز این شادی بود.

در قدیم ماه رمضان در قطر با همبستگی خانواده ها، جمع شدن بستگان و همسایگان بعد از نماز تراویح در مجالس و جمع شدن زنان در یکی از منازل محله و جشن و سرور کودکان در خیابان ها همراه بود.

«خلیفه السید المالکی»، پژوهشگر میراث فرهنگی قطر در گفتگویی با وبگاه الجزیره می گوید: از زمان بسیار قدیم ماه رمضان در قطر جایگاه بسیار ویژه ای نزد مردم قطر داشته است و مردم یک ماه پیش از آغاز ماه مبارک برای آن آماده می شدند.

المالکی در ادامه به این نکته اشاره می کند که جوانان قطری در هر محله ای برای آماده کردن مساجد برای استقبال از نمازگزاران همکاری می کردند.

آنها مسجد را نظافت می کردند و حصیرها را می شستند و حلزون های سفید دریایی را در حیات مسجد پخش می کردند.

المالکی همچنین می گوید: مردم منطقه در گذشته از ترس جن و خطراتی که در شب های تاریک وجود داشت در شب ها از گردش و جابه جا شدن از محله ای به محله دیگر خودداری می کردند، ولی آنها در ماه مبارک رمضان از ترس و وحشت خود رها می شدند، زیرا اعتقاد داشتند که در ماه رمضان، شیاطین به زنجیر کشیده می شوند.

وی در ادامه می افزاید مردم بلافاصله پس از نماز مغرب از ترس خطراتی که در شب وجود دارد، کودکان خود را از بازی در خیابان ها منع می کردند، ولی شرایط در ماه مبارک کاملا متفاوت بود و کودکان کل شب را با انجام بازی های سنتی سپری می کردند.

به گفته المالکی، ماه رمضان در قطر، ماه ملاقات های اجتماعی بود و مردم پس از نماز تراویح در مجالس شرکت می کردند و با یکدیگر به گفتگو می پرداختند، علاوه بر دیدارهای خانودگی و همبستگی مردمی؛ چنان که خانواده ها، غذا را توزیع می کردند و امکان نداشت که خانواده ای غذایی را تهیه کند و به همسایگان خود ندهد.

همچنین «زکیه الجبر»، فعال اجتماعی در قطر می گوید که مهم ترین رسمی که در ماه رمضان از بین رفته است، رسم مسحراتی است.

در هر محله ای، خانواده ای وجود داشت که کار آنها بیدار کردن مردم برای سحر در ماه رمضان بود و به آنها خانواده مسحر گفته می شد و آنها این حرفه را نسل به نسل به ارث می بردند و در میان اهالی محله معروف بودند.

به گفته الجبر، از مشهورترین غذاهای مردم قطر در ماه رمضان هریس و ثرید است که از مهم ترین وعده های غذایی مردم در زمان قدیم، به ویژه در ماه رمضان بوده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا