میدل ایست نیوز: گردشگری یکی از صنایع پاکی است که به ارزیابی عملکرد اقتصاد ملی و تامین مداوم درآمد مالی کمک می کند و می تواند از وابستگی تقریبا کامل به نفت که تحت تاثیر بحران های جهانی است، بکاهد.
عراق از کشورهایی است که پتانسیل های گردشگری متعددی از جمله باستانی، دینی و غیره دارد و بخش گردشگری این کشور می تواند حامی و پشتیبان بودجه کشور و تقویت کننده درآمد ملی باشد.
سرمایه گذاری در بخش گردشگری از لحاظ توجه به توسعه سرمایه مادی و انسانی که بخشی از فرآیند تولید و خدمات در زمینه فعالیت اقتصادی محسوب می شود، تفاوتی با سایر انواع سرمایه گذاری ندارد.
طرح های دولت
وزارت گردشگری و آثار باستانی عراق امید دارد که نقش مهمی برای فعالسازی بخش گردشگری در کشور ایفا کند اما به شرط آنکه بودجه مالی برای این بخش در بودجه کل کشور در جهت اجرای طرح ها به خصوص پس از انتشار ویروس کرونا در نظر گرفته شود.
قاسم السودانی، معاون وزیر گردشگری و آثار باستانی عراق در گفت وگویی با سایت الجزیره نت، گفت که طرح و برنامه های وزارت گردشگری و آثار باستانی بر مرمت آثار باستانی و نگهداری از آنها و تبلیغات گسترده با هدف جذب بیشترین تعداد ممکن از گردشگران و آماده سازی موزه ها در استان های مختلف علاوه بر طرحی برای ایجاد یک موزه بزرگ دیگر در کنار موزه ملی در بغداد متمرکز می شود.
به گفته السودانی، این برنامه ها شامل تقویت نقش گردشگری دینی و همکاری با بخش خصوصی و استقبال از سرمایه گذاری برای ایجاد بخش های گردشگری جدید می شود.
بی توجهی دولت
از سویی دیگر مقدام الشیبانی، عضو انجمن اقتصاددانان عراق معتقد است که سرمایه گذاری در بخش گردشگری در عراق ضعیف است و از بی توجهی دولت رنج می برد چرا که محیط سرمایه گذاری در عراق از پس رفت قابل توجهی به دلیل عدم هزینه کرد دولت برای زیرساخت ها و برق رنج می برد و تغییرات اقلیمی که اکنون تهدید مستقیمی برای عراق محسوب می شود از دیگر عوامل مهم ضعف گردشگری در عراق است.
وی در گفت وگویی با الجزیره نت افزود که عراق از سایر کشورهای جهان عقب مانده به گونه ای که هزینه ایجاد پروژه های گردشگری از سوی بخش خصوصی در مقایسه با برخی کشورهای اطراف بالاست علاوه بر اینکه بی ثباتی سیاسی نیز در عراق وجود دارد.
به گفته او، عامل دیگری وجود دارد که مانع پیشرفت گردشگری در عراق شده و آن تعامل عراق با قوانین سوسیالیستی است که مغایر با قانون اساسی و قانون سرمایه گذاری است و تناسبی با پیشرفت تکنولوژی، فکری و اقتصاد جهانی ندارد.
طبق گزارش سازمان گردشگری جهانی که در سال 2020 منتشر شد، عراق در سال 2019 میزبان حدود یک میلیون و 518 هزار گردشگر بود و از همین رو رتبه 13 از بین 17 کشور عربی و رتبه 98 در سطح جهانی که بیشترین گردشگر را جذب کرده اند، به خود اختصاص داد.
به جریان افتادن گردشگری
سفر تاریخی پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان، انگیزه ای قوی برای حضور گردشگران خارجی در شهر باستانی اور در ناصریه به ارمغان آورد.
در همین رابطه عامر عبدالرزاق، کارشناس بخش آثار باستانی در عراق توضیح داد که ذی قار پیش از سفر پاپ میزبان یک هیئت گردشگری بود اما پس از سفر تاریخی پاپ به عراق، روزانه بیش از 7 هیئت از اروپا، آسیا و امریکا از ذی قار دیدن می کنند و سفر پاپ تاثیر مثبت خود را به سرعت گذاشت.