خبر اولسیاسی

سکوت معنادار روسیه در قبال تحرکات نظامی ترکیه در عمق خاک سوریه

با وجود افزایش تحرکات نظامی ترکیه برای ساخت «منطقه امن» در عمق 30 کیلومتری خاک سوریه، روسیه تاکنون نسبت به این موضوع سکوت اختیار کرده است.

میدل ایست نیوز: با وجود افزایش تحرکات نظامی ترکیه برای ساخت «منطقه امن» در عمق 30 کیلومتری خاک سوریه، روسیه تاکنون نسبت به این موضوع سکوت اختیار کرده است.

به گزارش «العربی الجدید» اعلام عزم ترکیه برای ورود به خاک سوریه تاکنون با واکنش‌های گوناگونی مواجه شده، اما روسیه تاکنون هیچ واکنشی به این موضوع نشان نداده است؛ سکوتی که برخی ناظران آن را به معنای چراغ سبز روسیه به ترکیه در قبال بی طرفی ترکیه در جنگ اوکراین و عدم اجرای تحریم‌های غربی علیه روسیه و نیز مانع‌تراشی در روند پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو دانسته‌اند.

ترکیه از اوضاع کنونی برای اجرای طرح قدیمی رجب طیب اردوغان برای تخلیه شمال سوریه از نیروهای حزب کارگران کردستان و استفاده از این موضوع همچون اهرم فشار علیه حکومت بشار اسد در دمشق بهره برداری می‌کند. به خصوص که موضوع ایجاد «منطقه امن» با پروژه بازگرداندن یک میلیون پناهجوی سوریه‌ای به این مناطق همراه شده است.

در این راستا، «نصر الیوسف»، فعال رسانه‌ای سوریه‌ای، تأکید کرده که سکوت روسیه درباره برنامه‌های نظامی ترکیه نوعی پاداش بابت تلاش‌های ترکیه برای وساطت میان روسیه و اوکراین است به خصوص که ادامه یافتن جنگ در اوکراین می‌تواند به کاهش تدریجی حضور نظامی روسیه در سوریه بینجامد.

به گفته الیوسف، روسیه و غرب برای جلب رضایت ترکیه مسابقه گذاشته‌اند و برای همین بعید است که روسیه هرگونه درخواست ترکیه درباره شمال سوریه را رد کند، به خصوص که این مناطق اهمیت چندانی برای روسیه ندارد.

وی می‌افزاید که نوار ساحلی سوریه و پایگاه نظامی حمیمیم در لاذقیه و پایگاه دریایی طرطوس برای روسیه خط قرمز هستند و روسیه درباره هرچیزی غیر از این خط قرمزها آماده مذاکره است.

الیوسف تأکید می‌کند که مناطقی که ترکیه به آنها نظر دارد در کنترل نیروهای کرد و متحدان امریکایی آنها و در برخی مناطق کوچک در کنترل دولت سوریه است و روسیه چندان کاری به آنها ندارد.

از سوی دیگر، «کریل سمیونوف»، کارشناس شورای امور بین‌الملل سوریه، تأکید می‌کند که سکوت روسیه درباره برنامه‌های ترکیه در سوریه شبیه موضع مسکو در قبال عملیات «شاخه زیتون» در اوایل سال 2018 است.

وی پیش‌بینی می‌کند که اقدام ترکیه در اجرای این عملیات به روابط این کشور با امریکا آسیب بزند و بر هم خوردن روابط ترکیه عضو ناتو با امریکا چیزی نیست که برای روسیه خوشایند نباشد.

تاکنون ایران و امریکا درباره عملیات احتمالی ترکیه در سوریه موضع منفی داشته‌اند.

روز گذشته سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه  ایران در پاسخ به سوالی در خصوص اقدام نظامی احتمالی ترکیه در مرزهای سوریه و عراق اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با هرگونه اقدام نظامی و توسل به زور در خاک دیگر کشورها به منظور حل و فصل اختلافات فیمابین مخالف بوده و آن را ناقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی این کشورها و همچنین موجب پیچیده‌تر شدن شرایط و افزایش تنش‌ها می داند.

خطیب زاده افزود که ایران ضمن درک نگرانی‌های امنیتی ترکیه، تنها راه رفع این نگرانی‌ها را گفت‌وگو، احترام به توافق‌های دوجانبه با همسایگان و همچنین توافق های به عمل آمده در چارچوب روند آستانه از جمله احترام به تمامیت ارضی، یکپارچگی و حاکمیت ملی سوریه و رعایت اصل عدم به توسل به زور می‌داند.

وی خاطرنشان کرد که تجربه چند سال اخیر ثابت کرده است که اقدامات نظامی در سایر کشورها نه تنها کمکی به حل مشکلات فی مابین نکرده بلکه تبعات انسانی نگران کننده‌ای را به دنبال داشته و باعث پیچیده‌تر شدن وضعیت منطقه خواهد شد.

«ند پرایس»، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا، نیز ضمن ابراز نگرانی شدید از این تحولات تأکید کرد که هرگونه حمله به این منطقه موجب تعمیق بی ثباتی می‌شود.

او این حمله احتمالی را تهدیدی برای امنیت نیروهای امریکا و اقدامات ائتلاف بین‌المللی برای نابودی داعش دانست.

وی خواستار پایبندی به بیانیه مشترک امضاشده در سال 2019 درباره عملیات نظامی در ترکیه شد.

روز دوشنبه، رئیس جمهوری ترکیه خبر داد که کشورش به زودی اقداماتی را برای ایجاد «منطقه امن» در عمق 30 کیلومتری مرز جنوبی‌ ترکیه با سوریه انجام خواهد داد.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 1 =

دکمه بازگشت به بالا