سیاسی

الحکیم: سفر سردار قاآنی به عراق ارتباطی با تظاهرات اخیر در بغداد نداشت

رهبر جریان حکمت ملی عراق با بیان اینکه سردار قاآنی مانند بسیاری مقامات دیگر هر از چندی به عراق می‌آید و با چهره‌های سیاسی کشور دیدار می‌کند، گفت: این سفر هیچ ارتباطی با تظاهرات روز چهارشنبه و تلاش برای آرام کردن اوضاع نداشت.

میدل ایست نیوز: سید عمار الحکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق در گفت‌وگو با سرویس عربی شبکه BBC به تحولات اخیر در عراق از جمله انتخاب «محمد شیاع السودانی» به عنوان نامزد چارچوب هماهنگی و همچنین تظاهرات طرفداران مقتدی صدر در روز چهارشنبه و حضور آنان در منطقه الخضراء بغداد و ورودشان به پارلمان پرداخت.

الحکیم در خصوص تظاهرات طرفداران مقتدی صدر گفت که نکته قابل توجه این است که یک جریان سیاسی معروف مسئولیت تظاهرات در منطقه الخضراء و ورود معترضان به پارلمان را پذیرفت و این یک نکته منفی است زیرا جریان‌های سیاسی معمولا به قانون پایبند هستند و تظاهرات مسالمت‌‎آمیز تظاهراتی است که در آن قانون رعایت شود ولی این تظاهرات اخیر از چارچوب های قانونی را عبور کرد.

رهبر جریان حکمت ملی عراق در ادامه افزود که جریان صدر نگاه خاص خود را در تشکیل دولت جدید داشت و در این راه تلاش زیادی کرد و قصد داشت دولت اکثریت ملی را تشکیل بدهد و ائتلافی سه‌گانه هم تشکیل داد ولی نتوانست حدنصاب لازم رابه دست بیاورد و برای همین از پارلمان خارج شد و فرصت تشکیل دولت را به دیگر جریان‌ها داد.

الحکیم گفت که ما از آنها می‌خواهیم تا منتظر تشکیل حکومت باشند و اگر دولت جدید در انجام وظائف خود موفق بود به آن فرصت بدهند و در غیر این صورت به آن معترض شوند.

نیروهای امنیتی مسئولیت خود را در قبال معترضان انجام ندادند

رهبر جریان حکمت ملی عراق در خصوص نحوه تعامل نیروهای انتظامی و امنیتی با تظاهرکنندگان حاضر در منطقه الخضراء بغداد گفت که یک تیم به طور ویژه همواره برای محافظت از این منطقه وجود دارد ولی به نظر می رسد نوعی تساهل صورت گرفت و به معترضان اجازه وجود به این منطقه داده شد.

الحکیم خاطرنشان کرد که پس از انتخابات طرفداران و نیروهای نزدیک به چارچوب هماهنگی در اعتراض به نتایج تظاهرات کردند و در ورودی های منطقه الخضراء دست به اعتراض زدند و دولت با جدیت و شدت با آنان برخورد کرد و مانع از حضور معترضان در منطقه الخضراء شد که البته تصمیم درستی هم بود و خواسته ما این است که همین روش برای هر گروه معترض دیگر هم اجرا شود.

وی افزود چیزی که معلوم است این است که نیروهای امنیتی از لحاظ تعداد و اقدامات معمول که در این مواقع انجام می‌شود، مسئولیت خود را در قبال معترضان انجام ندادند.

السودانی نامزد همه اعضای چارچوب هماهنگی است

سید عمار الحکیم در سوال به خبرنگار سرویس عربی شبکه BBC در خصوص انتخاب محمد شیاع السودانی، به عنوان نامزد چارچوب هماهنگی و احتمال مخالفت جریان صدر با این انتخاب از طریق حضور خیابانی و خشن گفت که مساله و مشکل جریان صدر این است که چارچوب هماهنگی دولت را تشکیل می‌دهد ولی امروز این چارچوب هماهنگی است که فراکسیون اکثریت است که جریان اجتماعی اکثریت را نمایندگی می کند و مکلف به تشکیل دولت است و اگر محمد شیاع السودانی هم انتخاب نمی شد افرادی دیگری نامزد می شدند و باز ممکن بود با آنها هم مخالفت شود.

رهبر جریان حکمت ملی عراق در خصوص مخالت مقتدی صدر با محمد شیاع السودانی به دلیل نزدیکی وی به نوری المالکی، نخست وزیر اسبق عراق گفت که همه می دانند السودانی مدت هاست راه مستقلی را طی می کند و در تعدادی از انتخابات به همراه جریان های دیگر یا به طور مستقل وارد شده است و او کاملا از نوری المالکی مستقل است و وی نامزد ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری المالکی نیست و او از میان لیست چند نامزد با توافق چارچوب هماهنگی انتخاب شد که نوری المالکی هم بخش مهمی از آن است.

الحکیم در خصوص انتخاب السودانی گفت که نظام دموکراتیک ساختار خود را دارد و هر گامی که در قالب این نظام گرفته می شود باید مورد قبول قرار بگیرد.

وی افزود که تعدادی زیادی از چهره‌ها برای نامزدی نخست وزیری مطرح بودند ولی نتیجه مشورت ها و بررسی‌های عمیق و گفت‌وگوهای جدی در چارچوب هماهنگی منجر به انتخاب محمد شیاع السودانی شد و تأکید کرد که چارچوب هماهنگی با این انتخاب پیام‌های بسیاری را به نیروهای سیاسی ارسال کرد چون انتخاب وی با معیارهای منطقی و اتفاق نظر انجام شد و اگر قرار باشد با اعتراض یک گروه سیاسی نامزد چارچوب هماهنگی تغییر کند چنین چیزی عملی نخواهد بود.

دخالت دیگر طرف های خارجی در انتخابات اخیر بیشتر از ایران بوده است

وی درباره احتمال به شدت گرفتن اعتراضات و تبدیل شدن آن به تحصن‌های طولانی مدت در نهادهای حکومتی و متوقف کردن روند سیاسی کشور، گفت که به جریان صدر و اهتمام آن به ثبات و امنیت کشور و توجه به شرایط حساس کشور خوش‌بین است و نکات مثبت السودانی را در نظر خواهد گرفت.

رهبر جریان حکمت ملی عراق درباره اینکه صدر چارچوب هماهنگی را به وابستگی به ایران متهم می‌کند گفت: «بر کسی پوشیده نیست که برخی گروه‌های چارچوب هماهنگی روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی دارند و برخی از این گروه‌ها نیز از این موضوع ابایی ندارند، همان‌طور که نیروهای دیگری به روابط با کشورهای دیگر از جمله ترکیه یا کشورهای شورای همکاری مباهات می‌کنند، این روابط می‌تواند به نفع عراق باشد و در مواردی هم ممکن است فراتر از منافع ملی باشد، در نهایت باید این روابط را برای همه نیروهای سیاسی و با یک معیار واحد ارزیابی کرد و از اتهامات بی اساس خودداری کرد».

وی افزود که درباره این اتهام که ایران در انتخاب نامزدی دخالت کرده باشد، «هر انسان منصفی اذعان می‌کند که این اولین انتخاباتی است که در آن دخالت طرف‌های خارجی دیگر بسیار بیشتر از ایران بوده است».

سفر سردار قاآنی به عراق برای آرام کردن تظاهرات روز چهارشنبه نبود

الحکیم در پاسخ به این پرسش که آیا سردار اسماعیل قاآنی روز گذشته به بغداد سفر کرده بود، گفت: «آقای قاآنی مانند بسیاری مقامات دیگر هر از چندی به عراق می‌آید و با چهره‌های سیاسی کشور دیدار می‌کند» و افزود که این سفر هیچ ارتباطی با تظاهرات روز چهارشنبه و تلاش برای آرام کردن اوضاع نداشت.

وی افزود که سفرهای سردار قاآنی در مواردی علنی و در مواردی محرمانه است و این تصمیمی است که او خود با لحاظ کردن مسائل امنیتی می‌گیرد و «اگر او بخواهد سفرش محرمانه بماند، درست نیست که من آن را علنی کنم، اما می‌توانم تأکید کنم که هیچ دیداری برای موضوع تظاهرات انجام نشده است».

الحکیم تأکید کرد که در فضای سیاسی کنونی همه توجه‌ها به نیروهای کرد و توافق آنهاست که به نظر می‌آید که آنان هنوز توافق نکرده‌اند و همه تلاش می‌کنند که آنان را به توافق یا ارسال دو نامزد به مجلس تشویق کنند.

وی افزود که این اولین بار در عراق نیست که تظاهرات رخ می‌دهد و این پدیده‌ای است که در همه جای دنیا دیده می‌شود و تا وقتی که مسالمت‌آمیز باشد نشانه دموکراسی در کشور است.

در صورت بروز خشونت در ناآرامی ها مرجعیت عالی شیعه وارد عمل می شود

الحکیم در پاسخ به این پرسش که بسیاری نیروهای سیاسی در عراق مسلح هستند و اگر خونی ریخته شود اوضاع از کنترل خارج خواهد شد، گفت که 10 ماه است در عراق شاهد بن‌بست سیاسی و تنش و التهاب سیاسی هستیم و شاهد هیچ‌گونه حمل سلاح نبوده‌ایم و در همه طرف‌ها چهره‌های خردمندی هستند که قطعا مانع از کشیده شدن کار به خشونت و خونریزی می‌شوند و اگر کسی به این سمت کشیده شود هم مرجعیت عالی شیعه وارد عمل خواهد شد و همه به سخن مرجعیت اذعان خواهند کرد.

الحکیم درباره احتمال اجرای انتخابات پیش از موعد نیز آن را یکی از گزینه‌های محتمل در سایه وضعیت نامتوازن سیاسی ناشی از انتخابات گذشته دانست و افزود که عدم توازن به معنای بی ثباتی خواهد بود و همان‌طور که اگر ائتلاف سه‌جانبه صدر و بارزانی و الحلبوسی بدون همکاری چارچوب هماهنگی دولت را تشکیل می‌داد شاهد بی ثباتی می بودیم، در وضعیت برعکس آن و تشکیل دولت بدون جریان صدر هم احتمالا شاهد بی ثباتی خواهیم بود اما باید برای کاهش آسیب‌ها تلاش کنیم و راه آن ایجاد تفاهم و تمرکز بر خدمت‌رسانی به مردم است.

 

منبع
بی بی سی عربی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا