
میدل ایست نیوز: زیارت رفتن با پای پیاده از زمان امامان معصوم (ع) در بین ائمه و شیعیان رایج بوده و پیاده روی اربعین حسینی نیز از سابقه و قدمت طولانی برخوردار است. اما در طول تاریخ و در برخی از مقاطع محدودیت هایی از سوی حکمرانان در برگزاری این مراسم اعمال شده است.
در زمان حکومت حزب بعث در عراق، حکومت با برگزاری مراسم پیاده روی اربعین به شدت برخورد و زائران را اسیر و اعدام میکرد، این امر موجب کم رونق شدن این رویداد مذهبی در زمان حکومت صدام حسین شده بود، اما با سقوط صدام این مراسم نه تنها به رونق گذشته بازگشت بلکه هر ساله باشکوه تر از سال قبل برگزار می شود و شیعیان از سرتاسر دنیا در این مراسم حضور می یابند.
در این میان هر ساله با نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی و همزمان با برگزاری مراسم مردمی پیاده روی اربعین این سوال به ذهن متبادر می شود که چه کسانی مدیریت این رویداد عظیم مذهبی را به عهده دارند؟
پیاده روی اربعین حسینی یک رویداد کاملا مردمی ست که هیچ دولتی در مدیریت و سازماندهی آن دخالت ندارد. مردم عراق به عنوان میزبان با تمام دارایی خود از میهمانان اباعبدالله پذیرایی می کنند. همچنین در سال های اخیر علاوه بر مردم عراق، مردم دیگر کشورهای همسایه و مسلمان مانند ایران و ترکیه و کویت و لبنان و… نیز با برپایی موکب در مسیر نجف به کربلا در میزبانی از زائران سهیم بوده اند.
در حقیقت دولت عراق به عنوان کشور میزبان خود را مسئول برگزاری و مدیریت این رویداد نمی داند و تنها در بخش ورود و خروج، طبق روال و قانون مرزها را مدیریت می کند، البته در همین راستا نیز هر ساله توافقاتی با کشورهای مختلف در راستای تسهیل تردد زائران از سوی دولت های حاکم در عراق صورت گرفته است.
اربعین امسال
از طرفی در روزهای اخیر شاهد مشکلاتی در مرزهای عراق و ایران در پذیرش زائران بودیم که در همین راستا طرف ایرانی از بسته شدن مرزها خبر داد و خواستار عدم مراجعه به مرزها شد.
با توجه به میزان مراجعه به مرزها و همچنین ورود اتباع افغانستانی و پاکستانی از مرزهای ایران، این دست مشکلات از سوی دولت ها قابل پیش بینی و مدیریت است، اما از سوی دیگر همانطور که ذات برپایی پیاده روی اربعین مردمی بوده و هست، زائران نیز باید با مدیریت زمان سفر خود مسئولان را در این امر یاری کنند.
همچنین نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که عراق در حال حاضر با توجه به مشکلاتی که در سال های اخیر با آنها دست به گریبان بوده و فراز و نشیب هایی که در مبارزه با داعش پشت سر گذاشته است، یقیناً زیرساخت های لازم را برای میزبانی مناسب ندارد.
همانطور که «غلامرضا اباذری»، رایزن فرهنگی ایران در عراق روز جمعه در توئیتی نوشت «عراقی ها همه توان خود را برای خدمت رسانی به زائران به کار گرفته اند، اما شمار زائران بسیار بالاست و هوا بسیار گرم است و شهرهای زیارتی هم پر از زائر شده است. باید فرهنگ سازی کرد تا زائران مدت سفر خود را به حداکثر 4-5 روز کوتاه کنند و فقط یک شب در کربلا بمانند و به ایران برگردند.»
بی شک نه تنها مردم عراق بلکه دولت عراق به عنوان متولی پیشبرد مسائل اداری کشور نیز همانند هر سال تمام توان خود را در راستای برگزاری هر چه باشکوه تر پیاده روی مردمی اربعین به کار بسته است، اما با توجه به اینکه بعد از دو سال برگزاری با محدودیت مراسم اربعین به دلیل شیوع کرونا، امسال عراق بدون هیچ محدودیتی میزبان زائران حسینی از سراسر دنیاست، شمار زائران بسیار بالا بوده و مشکلاتی مانند نبود آب و برق و حمل و نقل مناسب بیش از گذشته نمود پیدا کرده است.
با این حال دولت عراق تا این لحظه محدودیتی را برای پذیرش زائران از مرزهای زمینی اعلام نکرده و مردم عراق نیز همانند هر سال آماده میزبانی از زائران اباعبدالله حسین (ع) هستند.