پیامدهای خطرناک خشکسالی بی سابقه در اقلیم کردستان
میزان کاهش سطح آب در اقلیم کردستان در ده سال پیش بین 50 تا 60 سانتی متر بوده، ولی در حال حاضر پنج تا شش متر است.
میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، اقلیم کردستان در شرایط خشکسالی بی سابقه، تابستان امسال را به پایان رساند، در حالی که در تلاش برای مقاومت در برابر کاهش سریع سطح آب های زیرزمینی و سطحی است که حاصلخیزترین مناطق کشور را با بیابان زایی تهدید می کند و همچنین کارشناسان نسبت به خطرات ادامه تکیه بر چاه های آرتزین بدون در پیش گرفتن یک استراتژی بلند مدت برای حفظ ذخیره آبی هشدار دادند.
بر اساس گزارش های سازمان ملل، کشور عراق یکی از پنج کشوری است که بیشترین آسیب را از اثرات تغییرات آب و هوایی متحمل می شود و بر اساس هشدار داده شده از سوی بانک جهانی ممکن است که 20 درصد از آب های شیرین خود را تا سال 2050 از دست بدهد.
این هشدارها امسال با وقوع مکرر طوفان های گرد و بار در کشور همراه بوده است.
«فرمان رشاد»، عضو سازمان ستوب از خطرات ناشی از افزایش روزافزون حفر چاه خبر داد و گفت: تعداد چاه ها تنها در شهر اربیل 1240 حلقه است و علاوه بر آن، 1200 حلقه چاه برای پروژه های مسکونی و سرمایه گذاری حفر می شود.
وی در ادامه افزود که عمق چاه ها به طور معمول در سال 2000 از 250 متر بیشتر نبود، ولی در حال حاضر رسیدن به آب نیازمند حفاری تا عمق 650 متر است، یعنی میزان کاهش سطح آب در ده سال پیش بین 50 تا 60 سانتی متر بوده است، ولی در حال حاضر پنج تا شش متر است و این شاخص ترسناک و نگران کننده است.
40 درصد ساکنین شهر اربیل به آب چاه ها وابسته هستند و اعتراض ساکنین برخی محله های آن و شهرهای کرد نشین دیگر به علت قطعی آب فاضلاب به امری عادی تبدیل شده است.
کاهش بارندگی یکی از علل اصلی کاهش سطح آب است، ولی رشاد به علل دیگری که به صورت مستقیم بر این امر تاثیر گذاشته است اشاره کرد و گفت: در دهه گذشته، پروژه های مسکونی و شهری تأثیر بسزایی در کاهش حدود 100 درصدی آب های زیرزمینی و کاهش 50 درصدی آب های تولیدی داشته اند.
وی در ادامه افزود که تنها در اربیل تا سال 2025 حدود 50 پروژه مسکونی تکمیل می شود و تعداد واحدهای مسکونی آن به 50 هزار واحد خواهد رسید و اگر اتکای این پروژه ها به آب های زیرزمینی محدود باشد، با خطر واقعی مواجه خواهیم شد.
برای کاهش پیامدهای این امر، مقامات اقداماتی فوری برای صرفه جویی در مصرف آب اتخاذ کرده اند و از راه اندازی چندین پروژه در اربیل، سلیمانیه و حلبچه خبر داده اند و در پایان ماه اوت گذشته، اعتبارات لازم را برای حفر 138 چاه آرتزین برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده آب و جبران چاه های خشک شده اختصاص داده اند.
30 درصد این چاه ها جدید و بقیه، چاه های جایگزین هستند و همچنین علاوه بر راه اندازی کمپین روش های صحیح مصرف آب، اختصاص 356 میلیارد دینار برای انجام پروژه های صرفه جویی آب اعلام شد.
دولت همچنین مبالغی را برای ادامه ساخت شش سد اختصاص داد که ساخت آنها در پی بحران مالی اقلیم کردستان عراق از سال 2014 متوقف شده بود و همچنین ساخت 23 سد کوچک در مناطق مختلف اقلیم کردستان.
همچنین سازمان محیط زیست اقلیم کردستان تصمیم به ارائه پروژه ای برای استفاده از باران های مصنوعی کرده است.
در بیانیه ای برای سازمان محیط زیست اقلیم کردستان آمده که این روش از سال 1945 در جهان و در سال 1986 در عراق انجام شده است و برخی از کشورهای منطقه مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دنبال انجام این روش هستند.
درباره میانگین مصرف سالانه آب در اقلیم کردستان عراق و بر اساس بیانیه های اعلام شده از اداره منابع آب، مصرف سالانه آب اقلیم به حدود یک میلیارد متر مکعب می رسد و حدود 400 میلیون متر مکعب آن به هدر می رود.