آیا گردشگری وابستگی اقتصاد عراق به نفت را کاهش می دهد؟
اهمیت اقتصادی گردشگری می تواند سهم بزرگی در افزایش تولید ناخالص ملی در عراق داشته باشد و به بهبود تراز تجاری کمک کند.
میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه الحره، کشور عراق به علت داشتن آثار تاریخی و دینی و تنوع زیست محیطی و جغرافیایی و مکان های تفریحی، مقصد گردشگری جذاب و منحصر به فردی به شمار می آید، ولی با وجود این، بخش گردشگری سهم چندانی در حمایت از اقتصاد عراق ندارد.
به نوشته وبگاه الجزیره، گردشگری یکی از صنایع پاکی است که به تقویت عملکرد اقتصاد ملی و فراهم کردن دائم درآمد های مالی کمک می کند و این امر می تواند وابستگی تقریبا کامل کشور به فروش نفت را که متاثر از بحران های جهانی است کاهش دهد.
عراق یکی از کشورهایی است که از پتانسیل های گردشگری فراوانی، از جمله آثار باستانی و مذهبی و غیره برخوردار است و بخش گردشگری می تواند حامی و پشتیبان بودجه های دولتی و باعث بهبود درآمد ملی باشد.
سرمایه گذاری در زمینه گردشگری با دیگر انواع سرمایه گذاری ها در جهت توسعه و رشد سرمایه فیزیکی و انسانی که بخشی از فرآیند تولید و خدمات در فعالیت های اقتصادی است تفاوتی ندارد.
وزارت گردشگری و آثار باستانی عراق به دنبال به عهده گرفتن نقش مهمی برای فعال کردن بخش گردشگری در این کشور است، مشروط بر اینکه اعتبارات مالی در بودجه کل کشور برای اجرای برنامه های مربوط به این بخش، به ویژه پس از دوره همه گیری کرونا که فعالیت آن را محدود کرد در نظر گرفته شود.
«قاسم السودانی»، معاون وزیر گردشگری عراق در گفت وگو با وبگاه الجزیره گفت که طرح ها و برنامه های این وزارتخانه بر مرمت و نگهداری محوطه های باستانی و تبلیغات فشرده برای جذب بیشترین تعداد ممکن گردشگر و آماده کردن موزه ها در استان ها متمرکز است، علاوه بر برنامه این وزارتخانه برای ساخت موزه بزرگ دیگری که موزه ملی بغداد را تقویت می کند.
به نوشته وبگاه العربی الجدید، بخش گردشگری در عراق یکی از بخش های مهم اقتصادی در کشور است که برای تنوع در منابع درآمد ملی و ایجاد فرصت های شغلی جدید به آن وابسته است، ولی شرایط امنیتی پس از حمله آمریکا به عراق، علاوه بر نبود برنامه ریزی و مدیریت صحیح در این بخش حیاتی و مهم، آن را دچار خلل کرده است.
به گفته «نبیل جبار»، کارشناس اقتصادی، کشور عراق پتانسیل های گردشگری مهم و منحصر به فردی دارد، ولی با وجود این، گردشگری در عراق به علل مختلف بدون رشد و راکد باقی مانده است.
در راس این علل، دلایل سیاسی و جنگ ها و درگیری ها و وخامت اوضاع امنیتی در طول چهار دهه گذشته بوده است.
جبار در ادامه افزود که اهمیت اقتصادی بزرگ گردشگری می تواند سهم بزرگی در افزایش تولید ناخالص ملی در عراق داشته باشد و به بهبود تراز تجاری کمک کند، ولی این بخش نمی تواند بدون تکامل بقیه عوامل اصلی بسیار موثر در جذب گردشگر که در راس آنها ثبات سیاسی و امنیتی است، رشد کند.
وی همچنین گفت که بر اساس بیانیه های رسمی، بخش گردشگری در حال حاضر در تولید ناخالص ملی عراق تاثیر چندانی ندارد و همچنین گردشگری مذهبی که در سال های گذشته رونق داشته به علت مشکلات اقتصادی که بیشتر کشورهای جهان با آن مواجه هستند افت کرده است.
جبار در ادامه، مسئولیت وخامت شرایط بخش گردشگری در عراق و وابستگی این کشور به درآمدهای حاصل از فروش نفت را متوجه سیاستمداران عراق دانست و اینکه تلاش های بیشتر برای احیای بخش های اقتصادی دیگر مانند گردشگری و صنعت برای آنها اهمیتی ندارد.
به گفته «رفیق الصالحی»، عضو کمیته، با وجود پتانسیل های بسیار عالی عراق در زمینه گردشگری به علت فراهم نبودن شرایط مورد نیاز برای جذب گردشگر که شامل زیرساخت ها و مکان های اقامتی و تفریحی است این کشور نسبت به دیگر کشورهای منطقه بسیار ضعیف تر است.
الصالحی همچنین در مورد سطح درآمدهای مالی گردشگری در عراق از دشواری برآورد اندازه و میزان آن خبر داد، زیرا گردشگری در عراق پراکنده است و همه مکان ها تحت کنترل دولت مرکزی نیست و پایگاهی برای برآورد سطح و اندازه درآمدهای گردشگری در کشور وجود ندارد.