اقتصادیخبر اولسیاسی

دو سال بعد از افتتاح گذرگاه مرزی عرعر/ مبادلات تجاری عراق و عربستان در چه وضعیتی است؟

بازگشایی گذرگاه مرزی عراق و عربستان در حدود دو سال پیش آغاز فصل تازه‌ای در روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور بود.

میدل ایست نیوز: بازگشایی گذرگاه مرزی عراق و عربستان در حدود دو سال پیش آغاز فصل تازه‌ای در روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور بود.

به گزارش «الجزیره»، سازمان گذرگاه‌های مرزی عراق در 18 نوامبر 2020 از بازگشایی رسمی گذرگاه مرزی عرعر میان عراق و عربستان با کاربری تجاری خبر داد و بعدتر مسافران هم اجازه تردد از این گذرگاه مرزی را پیدا کردند.

در این باره «صلاح العبیدی»، کارشناس اقتصادی عراقی، تأکید کرد که بازگشایی این گذرگاه مرزی بعد از حدود 30 سال تعطیلی، تأثیر فراوانی بر تقویت مناسبات اقتصادی دو کشور نهاد.

او گفت که در دولت سابق عراق به ریاست «مصطفی الکاظمی» توافق‌نامه‌هایی میان بخش‌های دولتی و خصوصی دو کشور امضا شد و شورای هماهنگی عراق و عربستان تشکیل شد که هدف از آن رفع موانع توسعه روابط دو کشور بود.

العبیدی گفت که در طی این روند مبادلات تجاری عراق و عربستان رشد 25 درصدی پیدا کرد به خصوص پس از آنکه حاجیان عمره نیز حق سفر زمینی پیدا کردند.

او افزود که مبادلات تجاری دو کشور اکنون شامل مصالح ساختمانی و مواد غذایی می‌شود و تأکید کرد که به مرور زمان این گذرگاه مرزی می‌تواند یک نقطه انتقال کالاهای دیگر کشورها از جمله ترکیه به عربستان و دیگر کشورهای شورای همکاری شود.

وی پیش‌بینی می‌کند که در صورت ادامه روند مثبت روابط دو کشور، مبادلات تجاری از این گذرگاه مرزی به حدود 50 درصد افزایش پیدا کند.

بر اساس برآورد العبیدی روزانه 60 کانتینر از این گذرگاه مرزی عبور می‌کند و این گذرگاه موجب رونق کسب و کار در منطقه رطبه و استان انبار شده است.

مبادلات تجاری عراق و عربستان هم‌اکنون حدود یک میلیارد دلار برآورد می‌شود که سهم عراق از آن در سال 2020، حدود 40 میلیون دلار بوده که نشان می‌دهد عربستان دست بالا را در این میان دارد.

«احمد صدام» کارشناس امور بازرگانی تأکید می‌کند که در سال‌های 2021 و 2022 مبادلات تجاری دو کشور نسبت به سال 2020 رشد 15 درصدی پیدا کرده است.

به گفته صدام، 60 درصد صادرات عربستان به عراق مواد غذایی است. عراق نیز آلومینیوم و آهن و مقدار کمی مواد کشاورزی به عربستان صادر می‌کند.

صدام می‌افزاید که تا پیش از افتتاح این گذرگاه مرزی، مبادلات تجاری دو کشور تقریبا صفر بود هرچند بسیاری محصولات غذایی عربستان از طریق اردن و کویت به عراق وارد می‌شد.

«طارق محمد الطائی»، پژوهشگر روابط راهبردی بین‌المللی تأکید می‌کند که گذرگاه عرعر یکی از ارکان راهبردی تأمین منابع متنوع برای بازار عراق است و موجب نزدیک شدن دو ملت عراق و عربستان می‌شود.

او می‌گوید که با سیاست‌گذاری درست، این گذرگاه می‌تواند به «راه ابریشم منطقه» تبدیل شود که کشورهای شورای همکاری را به ترکیه و اروپا وصل می‌کند.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا