جای پای قطر در اقتصاد لبنان

شرکت انرژی قطر رسما به دو شرکت توتال انرژیز و انی ایتالیا پیوست تا در حفاری نفت و گاز در آب های سرزمینی لبنان شریک باشد.

میدل ایست نیوز: گره ترسیم مرزهای دریایی لبنان و اسرائیل گشوده شد و بن بست حاکم بر پرونده نفت و گاز لبنان از بین رفت، زیرا قطر با توجه به تجربه گسترده ای که در این زمینه دارد، بخشی از ائتلاف شرکت های عامل در حفاری در لبنان شد.

به گزارش الخلیج آنلاین، با شکافی که خروج شرکت نوواتک روسیه از ائتلاف شرکت های کنسرسیوم با حضور شرکت انی ایتالیا و توتال انرژیز فرانسه ایجاد کرد، شرکت انرژی قطر تمایل شدید خود برای ورود به این ائتلاف را نشان داد که با توافق این کشور با لبنان به حقیقیت پیوست.

قطر بزرگترین ناوگان دریایی برای انتقال گاز طبیعی مایع و حفاری آن را دارد و این نشان دهنده پیوند حقیقی با پروژه ها و سرمایه گذاری های خارجی در حوزه گاز طبیعی مایع و مراکز عرضه جهانی آن است که شاهد رشد قابل توجهی از لحاظ کمی، کیفی و گستردگی بوده است.

توافق رسمی

شرکت انرژی قطر امروز یکشنبه رسما به دو شرکت توتال انرژیز و انی ایتالیا پیوست تا در حفاری نفت و گاز در آب های سرزمینی لبنان شریک باشد.

سعد بن شریده الکعبی، وزیر انرژی قطر گفت که این توافقنامه برای اکتشاف و حفاری، فرصتی به قطر برای حمایت از توسعه اقتصادی لبنان در این مقطع حساس می دهد.

از طرفی دیگر کلاودیو دیسکالزی، مدیرعامل شرکت انی ایتالیا گفت که نسبت به منطقه نهم در مقابل سواحل لبنان از لحاظ ژئولوژی خوشبین هستیم.

در حالی که هر کدام از شرکت های توتال و انی سهم 35 درصدی از حفاری در آب های لبنان را دارند، قطر 30 درصد از حفاری را به خود اختصاص داد.

تمایل قطر

ولید فیاض، وزیر انرژی لبنان در دیدار با نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان اشاره کرد که قطر تمایل خود برای ائتلاف با شرکت های نفتی که در دو بلوک 4 و 9 حفاری می کنند را ابراز داشته است.

وی گفت که وزیر انرژی قطر در نامه ای به او بر قصد قطر برای مشارکت در حفاری دو بلوک 4 و 9 تاکید کرده است.

فیاض اشاره کرد که قطر تمایل خود برای سرمایه گذاری در لبنان برای بهبود وضعیت اقتصاد این کشور در حوزه نفت و گاز از طریق حفاری و تولید انرژی را اعلام کرده است.

یک گام پس از ترسیم

شاید اهمیت این گام در این باشد که پس از توافق لبنان و اسرائیل بر سر ترسیم مرزهای دریایی صورت می گیرد؛ امری که فرصتی را برای اکتشاف جدید نفت و گاز طبیعی پس از مذاکرات مارتونی غیر مستقیم با میانجیگری امریکا ایجاد می کند.

ریاست جمهوری لبنان در 11 اکتبر 2022 اعلام کرد که پیشنهاد نهایی امریکا برای لبنان راضی کننده است و به مطالبات آن پاسخ می دهد و حقوق آن در منابع طبیعی اش را حفظ کرده است.

پس از دو روز میشل عون، رئیس جمهوری وقت لبنان موافقت کشورش با پیشنهاد نهایی توافق ترسیم مرزهای دریایی با اسرائیل را اعلام کرد.

وی تاکید کرد که اجرای این توافقنامه لبنان را از ورطه ای که در آن سقوط کرده است، نجات می دهد.

اسرائیل نیز موافقت خود با پیش نویس پیشنهاد امریکا را اعلام کرد و یائیر لاپید، نخست وزیر وقت اسرائیل آن را توافقی تاریخی خواند.

ابراز تمایل

ایلی یشوعی، کارشناس مسائل اقتصادی لبنان معتقد است که لبنان از همه کشورهایی که قصد مشارکت در سرمایه گذاری ها یا شرکت های عامل در حفاری و استخراج را دارند، استقبال می کند.

وی در گفت وگویی با الخلیج آنلاین گفت که لبنان مانعی در این زمینه ندارد زیرا سیاست شناخته شده لبنان استقبال از همه است.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت که آنچه قطر اعلام کرده، ابراز تمایل است و نه الزام (توافقنامه و امضای قرارداد) و آنچه رخ داده، تنها انتقال تمایل قطر برای مشارکت در حفاری گاز و نفت است.

وی توضیح داد که پیشتر لبنان با سه شرکت که یکی از آنها نوواتک روسیه بود، توافق کرده بود اما این شرکت عقب کشید زیرا روسیه نمی خواهد گاز اروپا را به دلیل جنگ با اوکراین، تامین کند.

یشوعی معتقد است لبنان اکنون به تاسیس یک شرکت ملی نفت و گاز که به صورت مستقل از سیاست اداره شود و اختیارات توافق و عقد قرارداد و مذاکره را داشته باشد، نیاز دارد.

بلوک 4 و 9

لبنان در فوریه 2018، قراردادی با کوسرسیوم (ائتلاف شرکت های نفتی) که شامل شرکت های توتال انرژیز، انی و نوواتک می شود برای حفاری نفت و گاز در دو بلوک 4 و 9 امضا کرد.

شرکت نوواتک اما در اوت در پی وقوع جنگ اوکراین و تحریم های بین المللی از این ائتلاف خارج شد.

این توافق اجازه شروع حفاری در بلوک 9 را می دهد زیرا در سال 2020 مشخص شد که حفاری در بلوک 4 با توجه به مقدار گاز موجود تجاری نیست.

قطر نیز به نوبه خود یک مدل تجاری در بخش گاز مایع ایجاد کرده که عمدتاً بر کانتینرهای عظیم برای انتقال گاز مایع از طریق دریاها متکی است که فضای حیاتی و ایمن را برای آن فراهم می کند و بزرگترین ایستگاه های مایع سازی گاز در جهان را در اختیار دارد.

شرکت انرژی قطر قوی‌ترین بازوی سرمایه‌گذاری انرژی در کشور قطر در سطح محلی و جهانی است و به عنوان یک غول انرژی پنهان توصیف می‌شود و در چندین کشور در سراسر جهان سرمایه‌گذاری‌های اکتشافی دارد.

ما را در تلگرام دنبال کنید ما را در تلگرام دنبال کنید
منبع
الخلیج آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا