تاثیر سقوط ارزش پول ایران بر اقتصاد عراق
حجم صادرات ایران به عراق در طول ده ماه اول سال ایرانی جاری به میزان 23 درصد افزایش یافته است.
میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه شفق نیوز، سقوط تاریخی ارزش پول ایران به علت تحریم های غرب، سوالاتی را درباره تاثیر آن بر بازار و اقتصاد عراق ایجاد کرده است.
بر اساس گفته کارشناسان، کشور عراق، بیشترین واردکننده محصولات و کالاهای ایرانی به میزان نزدیک به 17 میلیارد دلار در سال است.
به گفته وبگاه بن بست، ارزش پول ایران به میزان بی سابقه ای در برابر دلار آمریکا سقوط کرده است.
قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد (بازار سیاه) ایران با ادامه ناآرامی ها و افزایش انزوای کشور در میان انتقادات غرب از تدابیر شدید امنیتی ایران و روابط این کشور با روسیه، شاهد افزایش بی سابقه ای بوده است.
«سلام سمیسم»، کارشناس اقتصادی می گوید که ایران با صادراتی بالغ بر 17 میلیارد دلار در سال و گاهی بیشتر، بزرگ ترین صادرکننده به عراق است به همین دلیل پایین آمدن ارزش پول ایران کمک بسیاری به افزایش صادرات این کشور می کند و کشوری مانند عراق، واردات خود را از ایران افزایش می دهد و در نهایت این مسئله به نفع تراز تجاری ایران است.
سمیسم در ادامه به وبگاه شفق نیوز می گوید که برخی از کشورها به طور عمد ارزش پول خود را پایین می آورند تا صادراتشان را افزایش دهند.
کشور عراق، کالاهای بسیاری را از ایران وارد می کند و این کشور، بازار عراق را از مواد غذایی و مواد پلاستیکی، مصالح ساختمانی، سرامیک و دیگر اقلام اساسی مصرفی روزانه تامین می کند و در نتیجه کاهش ارزش پول ایران به نفع افزایش قدرت صادرات مواد صنعتی و کشاورزی ایران است.
«رضا فاطمی امین»، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در تاریخ 21 فوریه گذشته اعلام کرد که حجم صادرات کشورش از کالاها و محصولات به عراق در طول ده ماه اول سال ایرانی جاری که از 21 مارس 2022 آغاز شده به میزان 23 درصد افزایش یافته است.
فاطمی امین در مصاحبه ای تلفزیونی گفت که صادرات ایران تا این لحظه از 50 میلیارد دلار فراتر رفته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در ادامه افزود که صادرات برای ما به دلایل مختلفی دارای اهمیت است و اهمیت اول صادرات، فراهم کردن ارز برای تامین نیازهای واردات کشور است و اهمیت نهایی صادرات، دستیابی به اقتدار بین المللی است.
بر اساس گفته «احمد عید»، پژوهشگر اقتصادی، تاثیر سقوط پول ایران تنها به اقتصاد عراق از نظر صنعتی و کشاورزی محدود نمی شود، بلکه جنبه های متعددی را شامل می شود که مهم ترین آن جنبه گردشگری (مذهبی، تفریحی و درمانی) است.
وی در ادامه افزود که هر چه ارزش پول ایران کاهش یابد قیمت ارزهای احتیاطی افزایش می یابد که عامل جذب کننده برای خارج است همان طور که در لبنان و دیگر کشورها بوده است.
کاهش ارزش پول ایران با وجود اقدامات انجام شده توسط حکومت ایران بوده، از جمله انتصاب «محمدرضا فرزین» به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی در 30 دسامبر 2022 پس از اینکه ارزش پول ایران به پایین ترین حد خود در مقابل دلار رسید که در میان اعتراضات گسترده و تحریم های مستمر غرب بوده است.
به اعتقاد «صائب راضی»، رئیس اتحادیه هتلداران نجف، تأثیر سقوط پول ایران بر گردشگر ایرانی بیشتر از گردشگر عراقی است.
وی در ادامه می گوید که هنگامی که یک گردشگر ایرانی به عراق می آید باید هزینه های مسکن، سفر و غذا را به دینار عراق یا دلار آمریکا بپردازد، ولی گردشگر عراقی که به ایران سفر می کند، با وجود کاهش ارزش پول ایران با هزینه های بالای زندگی رو به رو است.
از سوی دیگر، «ابوعلی»، صاحب یک میوه فروشی در استان دیوانیه می گوید که سقوط ارزش پول ایران روی ما تاثیر می گذارد، زیرا صادرات محصولات کشاورزی از جمله، گوجه فرنگی و سیب زمینی و بادنجان از ایران به عراق افزایش می یابد.
ابوعلی در ادامه می گوید که شهروندان، محصولات وارداتی را به علت ارزان بودن آنها به محصولات داخلی ترجیح می دهند به همین دلیل از دولت می خواهم، به ویژه در این مدت، درصد واردات از کشورهای همسایه و به ویژه از ایران را کاهش دهد تا تولیدات داخلی ما از این واردات آسیب نبیند.