میدل ایست نیوز: دو دهه پس از سرنگونی رژیم بعث با حمله نظامی امریکا به عراق، نظرسنجی یک مرکز بینالمللی نشان میدهد که اعتماد مردم عراق به نظام سیاسی این کشور در حال کاهش است.
به گزارش «الحره»، نظرسنجی مرکز «بارومتر عربی» نشان میدهد که اکثریت مطلق مردم عراق معتقدند که کشور نیازمند تغییرات است و نظام دموکراتیک را همچنان بهترین نظام برای اداره کشور میدانند.
بر اساس این گزارش، 68 درصد مردم عراق معتقدند که نظام دموکراتیک با همه مشکلاتش بهترین نظام حکومتداری است، البته در سال 2011 تعداد کسانی که چنین نظری داشتند 83 درصد بوده که به معنای 15 درصد کاهش است.
همچنین دو سوم افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند معتقدند که دموکراسی از قاطعیت لازم برخوردار نیست و پر از مشکل است و در سایه نظام دموکراتیک عملکرد اقتصادی ضعیف می شود. در سال 2013 فقط یک چهارم مردم عراق چنین نظری داشتند.
همچنین در سال 2011 فقط 23 درصد مردم عراق معتقد بودند که دموکراسی به حفظ ثبات در کشور کمک چندانی نمیکند اما این نسبت در سال 2022 به 70 درصد رسیده است.
عملکرد اقتصادی دولت
امروز یک چهارم مردم عراق فکر میکنند که وضعیت اقتصادی کشور مناسب است، این در حالی است که در سال 2013 حدود نیمی از آنها چنین نظری داشتند.
میانگین اعتماد به دولت نیز که در سال 2013 حدود 47 درصد بود اکنون به حدود 25 درصد کاهش یافته است.
همچنین اعتماد به مجلس مانند سال 2011 کمتر از 30 درصد است.
اعتماد به دستگاه قضائی (40 درصد) و استانداریها (33 درصد) در مقایسه با دولت و مجلس وضعیت بهتری دارد.
اعتماد به انتخابات
با اینکه روند برگزاری انتخابات در عراق متوقف نشده، 42 درصد مردم عراق معتقدند که انتخابات 2021 آزاد و شفاف نبوده و 27 درصد آن را تا حد زیادی آزادی و شفاف اما دارای برخی مشکلات و 30 درصد کاملا آزاد و شفاف میدانستند.
از هر 10 عراقی، 9 نفر معتقدند که فساد در حد زیاد یا متوسط در دولت رخنه کرده است. این مقدار از سال 2011 تغییری نکرده است.
از هر 3 شهروند کمتر از یکی از سطح خدمات اساسی در کشور رضایت دارند. ضمن اینکه 22 درصد به اقدامات دولت برای کاهش فاصله طبقاتی و 19 درصد به اقداماتش برای کاهش تورم اعتماد دارند.
مردم از نظام سیاسی چه میخواهند؟
این نظرسنجی نشان میدهد که اکثریت قابل توجهی از ملت عراق از تغییر نظام حکومت در این کشور به شرط بهبود وضعیت کنونی استقبال میکنند.
سه چهارم مردم عراق گفتهاند که برایشان مهم آن است که دولت بتواند ثبات ایجاد کند و دموکراتیک یا غیر دموکراتیک آن برایشان مهم نیست.
در میان کشورهایی که این نظرسنجی میانشان اجرا شده، این نظر در عراق و لیبی بالاترین نسبت را به خود اختصاص داده است.
از هر 10 شخص در عراق، 8 نفر معتقدند که اگر دولت بتواند مشکلات اقتصادی را حل کند دموکراتیک و غیر دموکراتیک بودن آن اهمیتی ندارد.
همچنین از هر 10 عراقی 9 نفر بر این نظر هستند که کشور «نیازمندی رهبری است که برای تحقق دستاوردهای عملی بتواند قواعد را دور بزند». نسبتی که در عراق از همه کشورهای عربی بالاتر است.
45 درصد مردم عراق معتقدند که باید اصلاحات سیاسی بزرگ به صورت فوری انجام شود و 45 درصد هم معتقدند که اصلاحات باید به صورت تدریجی رخ دهد. این یعنی 90 درصد مردم به ضرورت اصلاح اعتقاد دارند.
این مرکز در تحلیل خود افزوده که اگر نظام سیاسی بتواند بهبود ملموس در وضعیت معیشت شهروندان ایجاد کند اعتماد مردم به دموکراسی به عنوان نظام مناسب حکومت افزایش خواهد یافت و در غیر این صورت روند کاهش اعتماد به دموکراسی رو به رشد خواهد بود.