میدل ایست نیوز: ترکیه هم اکنون پس از گذشت 5 سال از تاسیس نخستین فاز نیروگاه انرژی هسته ای اق قویو در بندر مرسین آماده تحقق هدف خود یعنی ورود به جمع کشورهای هسته ای می شود.
به گزارش «آناتولی»، 5 سال قبل سنگ بنای این نیروگاه گذاشته شد تا تبدیل به نخستین نیروگاه هسته ای ترکیه شود و شمارش معکوس برای آغاز به کار فاز اول این نیروگاه در سال جاری آغاز شده است و سایر فازهای این نیروگاه در حال تکمیل است.
همکاری ترکیه و روسیه در ساخت نیروگاه هسته ای
در چارچوب توافق امضا شده بین ترکیه و روسیه در سال 2010، اساسنامه فاز نخست نیروگاه آق قویو که همچنان در منطقه «گلنار» در دست اجرا است، با حضور «رجب طیب اردوغان» و همتای روسی اش، «ولادیمیر پوتین» در 3 آوریل سال 2018، منعقد و فاز نخست نیروگاه هسته ای ترکیه رسما ساخته شد.
تاسیس این نیروگاه که جزء بزرگترین سرمایه گذاری های ترکیه است شامل ابعاد جدیدی با آغاز ساخت فاز دوم در سال 2020 شد.
بتن ریزی های اولیه فاز تولید انرژی سوم در 10 مارس 2021 با حضور اردوغان و پوتین آغاز شد و فاز چهارم این نیروگاه در 21 ژوئیه 2022 به اتمام رسید و مراحل فشرده ساخت این نیروگاه آغاز شد.
شمارش معکوس برای راه اندازی فاز نخست نیروگاه
این پروژه از 5 سال پیش شامل فعالیت های گسترده ای در زمینه هر 4 فاز نیروگاه بوده است و اکنون روند شمارش معکوس برای راه اندازی فاز نخست بالا گرفته است و پیش بینی می شود که با وصول نخستین محموله سوخت هسته ای مجهز به تاسیسات هسته ای شود.
قرار است فاز اول این نیروگاه همزمان با صدمین سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه 29 اکتبر 2023، به منظور تولید برق با راکتورهایی به توان 1200 مگاوات و انرژی کلی 4800 مگاوات مورد استفاده قرار بگیرد.
پیوستن ترکیه به کشورهای تولیدکننده برق از انرژی هسته ای
پیش بینی می شود که ترکیه از طریق این پروژه به یکی از کشورهای تولیدکننده برق از انرژی هسته ای تبدیل شود و این نیروگاه اقدام به انتقال انرژی الکتریکی برای نخستین بار در تاریخ ترکیه خواهد کرد و این کشور از نیم قرن پیش در تلاش است تا از انرژی هسته ای برق تولید کند.
از سوی دیگر، سه فاز دیگر این نیروگاه در حال تکمیل است و تا پایان سال 2026 به فاصله یک سال در میان قابل بهره برداری خواهد بود.
همچنین پیش بینی می شود که این نیروگاه هسته ای با راه اندازی تمام فازها، سالیانه چیزی حدود 35 میلیارد کیلووات بر ساعت برق تولید کند که شامل 10 درصد از تقاضای برق در ترکیه است.
نیروگاه هسته ای آق قویو قادر به تولید انرژی الکتریکی مداوم و بدون تولید گازهای گلخانه ای خواهد بود و دلالت بر همکاری و سهم ترکیه در به صفر رساندن این گازها تا پایان سال 2053 دارد و در دوره راه اندازی فازهای باقی مانده برای 4 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد خواهد کرد.