اقتصادیخبر اولسیاسیمقالات

نگرانی‌ها و دغدغه‌های شرکت‌های کشتیرانی بین المللی
جنگ «باب المندب»، تهدیدی علیه تجارت عراق

تنش ها در دریای سرخ بسیاری از شرکت های باربری را مجبور کرده است تا مسیر تردد خود را دور از دریای سرخ و از طریق «دماغه امید نیک» در آفریقای جنوبی انجام دهند.

میدل ایست نیوز: حملات گروه الحوثی(انصارالله) یمن به کشتی‌ها در دریای سرخ بسیاری از شرکت های باربری را مجبور کرده است تا مسیر تردد خود را دور از دریای سرخ و از طریق «دماغه امید نیک» در آفریقای جنوبی تغییر دهند که این امر سبب افزایش زمان سفرها و هزینه‌های آن شده است.

به گزارش العربی الجدید، کارشناسان مسائل اقتصادی درباره کاهش شدید فعالیت تجارت بین الملل در اطراف جهان و پیامدها و زیان‌هایی که ممکن است بر حجم تجارت عراق با اروپا یا بالعکس و یا بر تجارت این کشور با ترکیه و مصر و دیگر کشورهای مشرف بر دریای سرخ بگذارد، هشدار داده‌اند به ویژه پس از آنکه شماری از شرکت‌های کشتیرانی بزرگ تصمیم به تعلیق تردد کشتی‌هایشان در دریای سرخ به سبب هدف قرار گرفتن کشتی‌های تجاری در تنگه باب المندب گرفتند که خسارت‌های زیادی برای تجار و شرکت‌های باربری به جا گذاشته است.

حملات انصارالله یمن به کشتی‌ها در دریای سرخ بسیاری از شرکت های باربری را مجبور کرده است تا مسیر تردد خود را دور از دریای سرخ و از طریق «دماغه امید نیک» در آفریقای جنوبی تغییر دهند که این امر سبب افزایش زمان سفرها و هزینه‌های آن شده است.

نفتکش‌ ها

حمل محموله های نفت از عراق و عربستان که میزان آن حدود 9 میلیون بشکه است، پس از تغییر مسیر تردد دریایی به فاصله های دورتر به سمت آفریقا به جای عبور از دریای سرخ با تاخیر همراه شده است.

بر اساس داده های سیستم کنترل ترافیک دریایی، کشتی های حامل نفت خام و فراورده های نفتی از بصره در جنوب عراق، مسیر عبور خود را تغییر داده و به دور از تنگه باب المندب در ورودی جنوب دریای سرخ تغییر داده است.

شرکت ناظر حمل‌ونقل دریایی «فورتکسا» اعلام کرده که کشتی آگتوس که حامل دو میلیون نفت خام بود، در نزدیکی سلطان نشین عمان پهلو گرفت، آنگاه به سمت آفریقا درجنوب حرکت کرد.

این شرکت افزود که مسیر تردد بیشتر کشتی ها پس از حملات هوایی آمریکا وانگلیس به مواضع وابسته به انصارالله و اعلام این گروه مبنی بر حمله مستقیم به نفتکش ها و کانتینرهای دریایی که از تنگه باب المندب عبور می کند، تغییر کرده است.

در واکنش به این خبر، «حیان عبدالغنی» وزیر نفت عراق اعلام کرد که صادرات نفت عراق تحت تاثیر حملات اخیر به کشتی ها در دریای سرخ قرار نگرفته است.

عبدالغنی در اظهاراتی در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس خاطر نشان کرد که حدود 90 درصد صادرات نفت عراق به کشورهای آسیایی است و در نتیجه نیازی به عبور در دریای سرخ نیست.

پیامدهای منفی

«کوید شیروانی» کارشناس امور انرژی می گوید که حمله به کشتی های تجاری و نفتکش ها در دریای سرخ بر اقتصاد بسیاری از کشورهای صادرکننده و وارد کننده از طریق گذرگاه های آبی مشرف به دریای سرخ تاثیر منفی گذاشته است.

شیروانی افزود هدف قرار گرفتن کشتی های تجاری هنگام عبور از باب المندب، سبب نگرانی و وحشت بسیاری از شرکت های حمل و نقل دریایی آسیایی و غربی شده و پیامدها و واکنشهای بین المللی به دنبال داشته است.

وی خاطر نشان کرد که این رخدادها بر بهای نفت و انرژی تاثیر گذاشته که طی فقط یک هفته، به میزان سه درصد افزایش یافته است، این در حالی است که پیش بینی ها حاکی از افزایش قیمت جهانی نفت طی روزهای آینده در صورت ادامه قطع مسیر دریایی از طریق دریای سرخ به سمت کانال سوئز است.

این کارشناس افزود این حوادث به طور کلی تاثیرات منفی بر اقتصاد جهان و به طور خاص بر اقتصاد عراق گذاشته است، زیرا بسیاری از نفتکش های عراقی برای رفتن به اروپا و ایالات متحده امریکا از گذرگاه های دریای سرخ و دریای مدیترانه تردد می کنند.

شیروانی در پایان گفت که توقف صادرات حامل های انرژی بر ثبات اقتصادی جهانی تاثیر منفی خواهد گذاشت و واردکنندگان انرژی مجبور خواهند شد راههای جایگزین و امن را از طریق حرکت به عمق اقیانوس آرام جستجو کنند، زیرا این راهها هم زمان طولانی و هم هزینه مالی بالایی را تحمیل می کند.

شرکت های باربری

ناآرامی ها در دریای سرخ، نگرانی شرکت های برابری را به دنبال داشته که مجبور شده اند مسیر تردد خود را به دماغه امید نیک (در آفریقای جنوبی) تغییر دهند تا از تنش ها در گذرگاه آبی مهم باب المندب خود را دور نگه دارند.

«علی الرشید» که در زمینه حمل و نقل دریایی فعالیت می کند، می گوید که حملات صورت گرفته به چندین کشتی در دریای سرخ، سبب تغییر مسیر تردد بسیاری از کشتی ها به ویژه تجاری از اروپا و امریکا به سمت شرق وبالعکس شده است.

الرشید افزود که همچنان محموله های بزرگی از انواع کالاها در بنادر انباشته شده است و شرکت متبوعش در نتیجه این حوادث و تنش ها بسیار متضرر شده است و کالاهایی که آماده حمل و نقل از ترکیه به کشورهای عربی منطقه و عراق بوده، امحا شده است.

وی گفت که کشتی های تجاری که از اروپا و امریکا به سمت عراق در حرکت بودند، مسیر تردد خود را به سمت اقیانوس آرام تغییر دادند که این امر سبب افزایش هزینه های حمل و نقل شده علاوه بر آنکه برخی کالاها و محصولات را نمی توان برای مدت طولانی حمل کرد..

الرشید به این نکته اشاره کرد که هزینه حمل و نقل کالاها با ادامه اجتناب شرکتهای غول پیکر کشتیرانی از تردد از طریق دریای سرخ به میزان 80 تا 150 درصد افزایش یافته است.

در گزارش صادره از شرکت چندملیتی Freightos.com متخصص در عملیات کشتیرانی و نظارت بر داده های مربوط به صنعت حمل ونقل دریایی آمده است که هزینه حمل و نقل در کوتاه مدت میان آسیا، اروپا و ایالات متحده به میزان 173 درصد به سبب کاهش ظرفیت حمل و نقل در پی تهدیدهای مستمر علیه کشتی های حمل کالا در دریای سرخ افزایش یافته است.

این گزارش به این نکته اشاره کرده است که هزینه حمل و نقل کالا از آسیا به شمال اروپا از میانگین 1900 دلار در گذشته به حدود 4 هزار دلار برای هر کانتینر افزایش یافته است.

پیامدها و تاثیرات بر عراق

«کریم الحلو» کارشناس مسائل اقتصادی ابراز عقیده می کند که حوادثی که منطقه شاهد آن است و تنش ها در دریای سرخ از دوبعد بر عراق تاثیر می گذارد که یکی از آنها مثبت و دیگری منفی است.

وی افزود که بعد مثبت این وضعیت، افزایش بهای نفت و انرژی است که عراق به درآمدهای نفتی متکی است که ستون فقرات اقتصاد ملی این کشور را شکل می دهد.

این کارشناس مسائل اقتصادی خاطر نشان کرد که از این شرایط باید باید برای فعالیت و کار جدی در زمینه تکمیل جاده توسعه زمینی بهره برداری کرد، جاده ای که عراق را به ترکیه و دیگر کشورهای منطقه وصل می کند و فرصت های توسعه را برای رشد اقتصادی عراق فراهم می کند.

الحلو اضافه کرد که تاثیر منفی این شرایط، در افزایش هزینه های حمل و نقل دریایی کالاهایی است که از مصر، اروپا، امریکا و ترکیه به سمت عراق جابجا می شود و به خاطر اینکه عراق یک کشور مصرفی و متکی به واردات از کشورهای دیگر است، این وضعیت بر سطح قیمتها تاثیر خواهد گذاشت.

این کارشناس با بیان اینکه بازار عراق شاهد افزایش نسبی قیمت هاست، پیش بینی کرد که قیمت ها پس از پایان بحران و تردد مجدد کشتی های تجاری از طریق گذرگاه های دریای سرخ به حالت عادی خود بازگردد.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا