چرا ارتشهای عربی به ایالات متحده در تامین امنیت غزه پس از جنگ کمک نخواهند کرد؟
ایالات متحده باید بداند که نمیتواند به هیچ یک از اهداف خود در خاورمیانه دست یابد، مگر اینکه به افکار عمومی کشورهای عربی و به حق مردم فلسطین برای تصمیمگیری درباره آینده خود احترام بگذارد.
فراس ابوهلال
میدل ایست نیوز: بر اساس گزارش آکسیوس، رئیس ارتش اسرائیل هفته گذشته با پنج نفر از همتایان خود از کشورهای عربی در بحرین دیدار کرد. این نشست با حضور فرماندهی مرکزی امریکا (سنتکام) و در بحبوحه تلاش واشنگتن برای ایجاد طرحی برای آینده پس از جنگ در غزه برگزار شد.
با این حال، بعید به نظر میرسد که از این نشست، که به طور مخفیانه برگزار شد و ژنرالهای ارتش از بحرین، امارات، عربستان سعودی، اردن، و مصر در آن حضور داشتند، چیز قابل اهمیتی بیرون بیاید.
چنین همکاری بین کشورهای عربی و اسرائیل در میان مردم عرب رایج نیست. نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عربی، یعنی ۹۲ درصد، میگویند که مسأله فلسطین مربوط به همه اعراب است و نه فقط فلسطینیها. اکثر کشورهای عربی نیز امریکا را طرفدار اسرائیل توصیف میکنند و بر این باورند که سیاست دولت امریکا به منافع آن کشور در منطقه آسیب میرساند.
چنین نظرسنجیهایی نشاندهنده شکاف بین ملتهای عرب و حاکمان آنها در مورد فلسطین و نقش ایالات متحده در جنگ غزه است. آنها همچنین عنوان میکنند که سیاست امریکا در خاورمیانه واقع بینانه نیست و این شکاف را نادیده میگیرد.
در واقع، ناآگاهی ایالات متحده از این شکاف از دیرباز یکی از دلایل احساسات ضد امریکایی در منطقه بوده و درعینحال دلیلی برای شکست برنامههای این کشور برای اداره غزه پس از جنگ خواهد بود.
ایالات متحده سنت دیرینهای در حمایت از دیکتاتورها در خاورمیانه دارد و با این روند حقوق اعراب را نادیده میگیرد. این به این دلیل است که سیاستمداران امریکایی بر این باورند که رهبران عرب مورد حمایت آنها میتوانند سیاستهایی را پیگیری کنند که منافع امریکا را تأمین کند.
دامنزدن به درگیری
بااینحال، این سیاست دیرینه ایالات متحده نه ثبات در خاورمیانه را در پی داشته و نه منافع ایالات متحده را تأمین کرده است. تلاشهای ایالات متحده برای متقاعدکردن برخی از کشورهای عربی برای اعزام نیروهای حافظ صلح به غزه با شکست مواجه و تنها به تشدید درگیری بین ملتهای عربی با دولتهایشان منجر خواهد شد.
علاوه بر این، گروههای فلسطینی هیچگونه حضور نظامی خارجی در غزه را بدون توافق با مردم فلسطین نمیپذیرند. گروههای مقاومت مانند حماس و جهاد اسلامی هشدار دادهاند که هرگونه حضور نظامی در غزه را بهعنوان نیروی اشغالگر نخواهند پذیرفت.
ایالات متحده چند دهه است که حقوق و منافع مردم فلسطین را نادیده گرفته است. سیاست اسرائیل – محور (مبتنی بر حمایت از اسرائیل) از سوی امریکا، به واشنگتن برای دستیابی به اهداف اعلام شده خود در خاورمیانه کمک نکرده است. پایاندادن به درگیری، دادن حقوق ملی فلسطینیان و حفاظت از “امنیت” متحد اصلی خود، اسرائیل با هم در تناقض هستند.
اگر ایالات متحده متحدان عرب خود را، بدون درنظرگرفتن موضع خود در قبال فلسطین، برای همکاری با اسرائیل تحتفشار قرار دهد، تنها به درگیری در غزه و در سراسر منطقه دامن خواهد زد.
به نظر میرسد کشورهای عربی این درک را دارند که اعزام نیرو به غزه یک اشتباه مهلک خواهد بود. اردن، مصر، و امارات علناً این ایده را رد کردهاند. امارات از این هم فراتر رفت و از بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل به دلیل پیشنهاد کمک ابوظبی به حکومت غزه پس از جنگ، انتقاد کرد.
کشورهای عربی در مناسبتهای مختلف تاکید کردهاند که بدون راهحل سیاسی جامع بر اساس مفهوم دو کشور، هیچ نقشی را در اداره غزه خواهند پذیرفت. علاوه بر این، بسیاری از تحلیلگران این سؤال را مطرح کردهاند که آیا تشکیلات خودگردان فلسطین یا سایر کشورهای عربی بدون حذف حماس قادر به کنترل غزه خواهند بود یا خیر. پس از بیش از هشت ماه جنگ وحشیانه اسرائیل علیه غزه، این چشمانداز به بسیار بعید به نظر میرسد.
درحالیکه غیرنظامیان بار سنگین درگیری را متحمل شدهاند، ایالات متحده نتوانسته راهحل سیاسی مناسبی ارائه دهد. با امتناع اسرائیل از بهرسمیتشناختن یک کشور فلسطینی، هرگونه برنامهای برای اداره غزه از طریق نیروهای نظامی عرب با شکست مواجه خواهد شد.
ایالات متحده باید بداند که نمیتواند به هیچ یک از اهداف خود در خاورمیانه دست یابد، مگر اینکه به افکار عمومی کشورهای عربی و به حق مردم فلسطین برای تصمیمگیری درباره آینده خود احترام بگذارد.