اجتماعیاقتصادیخبر اولسیاسی

توسعه گردشگری دینی در عراق از طریق اتصال ریلی با کشورهای همجوار

احداث مسیر ریلی میان عراق و کشورهای همجوار می‌تواند شمار گردشگران دینی این کشورها را از طریق تسهیل تردد زائران و کاهش زمان و افزایش امنیت افزایش دهد.

میدل ایست نیوز: عراق که به طور قابل توجهی در میان کشورهای منطقه غرب آسیا به درآمدهای نفت خام وابسته است، می تواند از طریق توسعه گردشگری دینی، منابع درآمدی را تنوع بخشد و وابستگی خود به نفت را کاهش دهد.

به گزارش العهد، این اقدام به احداث زیرساخت برای حمل و نقل زمینی و به ویژه خطوط راه آهن با ایران بستگی دارد.

از آنجا که عراق، یکی از بزرگ‌ترین کشورهای دارای ذخایر نفتی در جهان به شمار می‌رود، بیش از 4 میلیون بشکه نفت خام در روز صادر می‌کند و این صادرات، منبع اصلی درآمد دولت عراق است.

براساس گزارش بانک جهانی در سال 2022، درآمدها نفتی طی دهه گذشته بیش از 99 درصد از صادرات عراق و 85 درصد از منابع بودجه دولت و 42 درصد از تولید ناخالص داخلی عراق بوده است.

میزان وابستگی به نفت به طور اساسی، اقتصاد عراق را مبتنی بر یک محصول کرده است که در معرض تغییر جهانی قیمت نفت است.

عراق می تواند، بر امکانات و ظرفیت های دیگرش به ویژه گردشگری دینی اتکا کند. علاوه بر تنوع منابع درآمدی، عراق باید از آن در برابر خسارت‌های ناشی از نوسانات قیمت‌های نفت حفاظت کند.

عراق هم اکنون میزبان بزرگترین و مهم ترین مراقد دینی مبارک در جهان اسلام است که حدود 90 درصد از مراقد دینی انبیاء و ائمه در آن قرار دارد.

از ویژگی‌های این نوع گردشگری می توان اشاره کرد که در طول سال امکان دسترسی به آن وجود دارد و مناسبت‌های دینی بسیار دلالت بر فوائد دائم و با ثبات آن دارد، با این وجود، توسعه گردشگری دینی و کسب درآمد از آن در عراق، با مشکلات متعددی مواجه است که از جمله بازرترین آن ضعف زیرساخت مناسب ارتباطات زمینی میان عراق و کشورهای اصلی این نوع از گردشگری از جمله ایران، پاکستان، ترکیه، افغانستان، کشورهای آسیایی و قفقاز است.

عراق هم اکنون به اتصال با ترکیه و ایران از طریق دو خط راه آهن «جاده توسعه» برای ارتباط با ترکیه و جاده «بصره – شلمچه» برای اتصال به ایران امید دارد.

جاده ارتباط با ترکیه به احداث حدود 1200 کیلومتر جاده و راه آهن و سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش 17 میلیارد دلار نیاز دارد، با این وجود پروژه خط راه آهن بصره شلمچه تنها به حدود 33 کیلومتر راه آهن و مین روبی 16 کیلومتر از این خط و احداث پل بر فراز شط العرب نیاز دارد از این رو، اتصال دو طرف به یکدیگر از طریق خط آهن با هزینه و زمان کمتر امکان دارد.

با آغاز به کار خط آهن مذکور، می توان عراق را به منابع اصلی گردشگری دینی از جمله در کشورهای پاکستان، افغانستان، آسیای مرکزی و قفقاز متصل کرد. در حال حاضر حدود 9 میلیون نفر از ایران به عراق و بالعکس در سال سفر می کنند و حدود 30 هزار گردشگری دینی از پاکستان به عراق در سال سفر می کنند.

احداث خط آهن می تواند شمار گردشگران دینی که از این کشورها وارد عراق می شوند را از طریق تسهیل تردد زائران و کاهش زمان و افزایش امنیت افزایش دهد.

نتیجه این امر، افزایش درآمد دولت عراق و ایجاد فرصت‌های کاری در شهرهای مختلف عراق است از این روز، احداث خطوط آهن میان و کشورهای مجاور از جمله ایران از طریق مرز بصره – شلمچه، برای تحقق اهداف فوق الذکر ضروری است.

منبع
العهد

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا