خبر اولدیدگاهسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

روابط بحرین و امریکا یک سال پس از امضای توافق شراکت استراتژیک

واشنگتن انستیتو در تحلیلی به بررسی روابط امریکا و بحرین پس از گذشت یک سال از توافق شراکت استراتژیک میان دو کشور پرداخت.

میدل ایست نیوز: واشنگتن انستیتو در تحلیلی به نقل از استفان بوندی، سفیر امریکا در بحرین و عبدالله بن راشد، سفیر بحرین در امریکا، به بررسی روابط امریکا و بحرین پس از گذشت یک سال از توافق شراکت استراتژیک میان دو کشور پرداخت.

دو طرف به تلاش‌های دوجانبه در زمینه‌های امنیت، اقتصاد و فناوری پرداختند و به امکان اینکه این توافق، نمونه‌ای برای سایر کشورها در منطقه باشد، اشاره کردند.

سفیر امریکا در بحرین

در این رابطه، بوندی اشاره کرد که توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی، از جدیدترین مظاهر نزدیکی در روابط امریکا و بحرین است. هدف از این توافق، تقویت همکاری استراتژیک دوجانبه در زمینه‌های دفاع، اقتصاد و فناوری از طریق توسعه پیوندهای تجاری، سرمایه‌گذاری و تقویت روابط مردمی و ارزش‌های مشترک است.

سفیر امریکا در منامه افزود که این توافق در اصل نشان‌دهنده ارزیابی مشترک تهدیدهای جهانی است و به دو کشور اجازه می‌دهد علناً برای اصول مشترک خود از جمله نظام بین‌المللی مبتنی بر قواعد و احترام به مرز‌ها، حاکمیت و آزادی دریانوردی، پا فشاری کنند.

به گفته بوندی، توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی، نمونه‌ای مبتکرانه برای همکاری امنیتی دوجانبه از طریق گسترش دامنه آن برای شامل شدن چارچوب دفاعی شامل بخش‌های اصلی اقتصادی و فناوری است. رشد اقتصادی و امنیتی ملی به صورت پیوسته و مستحکم با یکدیگر مرتبط هستند و بحرین محیط سرمایه‌گذاری نمونه‌ای برای «دوستی اقتصادی» ایجاد می‌کند، اصطلاحی که جانیت یلین، وزیر خزانه داری امریکا آن را به کار برد و به تقویت انعطاف اقتصاد امریکا از طریق متنوع‌سازی، زنجیره‌ای امداد از طریق مجموعه گسترده‌ای از متحدان و شرکای قابل اعتماد اشاره می‌کند. با در نظر گرفتن آینده، تمرکز اصلی برای شراکت دوجانبه، تقویت همکاری در حوزه اقتصادی و فناوری خواهد بود.

سفیر امریکا در بحرین توضیح داد که چالش‌هایی که در پی جنگ میان حماس و اسرائیل رخ داد، منجر به نزدیکی امریکا و بحرین به یکدیگر شد و در این راستا، امریکا بر پایبندی و تعهد خود به خاورمیانه تاکید کرد. بحرین تنها کشور عربی و مسلمانی بود که علناً به عملیات «حارس الازدهار»، پیوست؛ ائتلاف امنیتی چندجانبه‌ای به رهبری امریکا که در دسامبر 2023 برای مقابله با چالش‌های امنیت دریایی منطقه و تضمین آزادی دریانوردی تشکیل شد. در این بحران، امریکا ثابت کرد که می‌تواند افراد، سامانه‌ها و سیستم‌ها و توانایی‌های خود را در منطقه و خارج از آن برای پاسخ به تهدیدهای نوپا و چالش‌های متغیر جابه‌جا کند.

بوندی در پایان گفت که گسترش این توافق جامع میان بحرین و امریکا برای اینکه شامل کشورهای دیگر با تفکر مشابه شود، یک هدف دوجانبه اصلی است. این توافق، هیچ کشوری را هدف قرار نمی‌دهد، بلکه هدف از آن تامین چارچوب برای کشورهایی است که از اصول مشترک برای رسمی کردن تعهدات متقابل حمایت می‌کنند. این توافق فرصتی مبتکرانه برای این شرکا در ایجاد ساختار امنیتی منطقه‌ای جدید و تشکیل شبکه‌ای قابل اعتماد برای انسجام در زمینه‌های دفاعی، اقتصادی و فناوری ایجاد می‌کند.

سفیر بحرین در واشنگتن

عبدالله بن راشد آل خلیفه توضیح داد که توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی در پی تاریخی بلند از اعتماد و شراکت پایدار میان امریکا و بحرین امضا شد. بحرین در واقع مقر اصلی فرماندهی مرکزی نیروی دریایی امریکا و ناوگان پنجم است و حدود 9 هزار نیروی ارتش امریکا در بحرین حضور دارند. با این وجود، توافق مذکور، طرح جدیدی برای روابط دوجانبه و سکوی مبتکرانه‌ای برای افزایش همکاری و انسجام در 3 بخش اصلی: دفاع و امنیت، اقتصاد و تجارت و علوم و فناوری ایجاد می‌کند. پیشرفت و موفقیت‌هایی برجسته‌ای میان دو کشور محقق شد از جمله موافقت با وامی به ارزش 500 میلیون دلار از بانک صادرات و واردات امریکا برای حمایت از مجموعه‌ای از پروژه‌های «باپکو انرژیز» در بحرین.

وی بیان کرد که پس از مدتی کوتاه از امضای توافق جامع میان امریکا و بحرین، منامه شماری از نظامیان خود را در حمله انصار الله یمن از دست داد، با این وجود که بهایی وجود دارد که باید برای تحقق صلح در منطقه پرداخت، اما خاورمیانه نمی‌تواند تنش بیشتر را تحمل کند. شراکت‌هایی نظیر توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی، ضرورتی برای تقویت توانایی بحرین در توانمندسازی و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی خود از تهدیدهای نوپا است. تصمیم پیوستن به عملیات حارس الازدهار، نشان دهنده پایبندی بحرین به شراکت استراتژیک دوجانبه و ارزش‌هایی مشترکی است که بر این توافق تاثیر می‌گذارد از جمله حفاظت از حریم هوایی و امنیت دریانوردی.

سفیر بحرین در امریکا گفت که برای تقویت انسجام اقتصادی و فناوری بیشتر، بحرین به دنبال ایجاد بخش‌های جدیدی است که بتواند نیازهای شرکای منطقه‌ای و بین‌المللی را تسهیل کند و در جذب سرمایه‌گذاری‌های امریکا در خاورمیانه پیشگام باشد. با دیجیتالی شدن صنایع، بحرین می‌تواند مرکزی قابل اعتماد برای ذخیره اطلاعات و زیرساخت ابری باشد. توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی، سکویی منحصر به فرد برای تحقق انسجام بیشتر در طول زنجیره‌های تامین حیاتی است که می‌تواند به مقابله با تهدیدهای سنتی و غیر سنتی از جمله حملات سایبری و شبکه‌ای کمک کند.

آل خلیفه در پایان گفت که با نگاه به آینده، بحرین به دنبال تبدیل این توافق از یک توافق اجرایی به یک معاهده رسمی و در نتیجه تقویت همکاری و تحقق اهداف توافقنامه است. ماده 8 این توافق متعمدا باز گذاشته شده تا کشورهای دیگر را به پیوستن به این توافقنامه و مشارکت در ایجاد ساختار امنیتی منطقه‌ای جدید تشویق کند. توافق جامع انسجام امنیتی و شکوفایی، نمونه‌ای ارزشمند برای ظرفیت‌هایی است که این شراکت‌ها برای افزایش رفاه فراتر از محدوده همکاری دفاعی به تنهایی ارائه می‌دهند.

منبع
واشنگتن انستیتو

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا