خبر اولسیاسی

مشروح سخنرانی نخست وزیر عراق در مجمع عمومی سازمان ملل

نخست وزیر عراق در سخنرانی خود در هفتاد و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به اجرای طرح جامع بازسازی و توسعه در این کشور، انتخاب عراق را به ریاست گروه 77 به علاوه چین، پیروزی دیپلماسی سازنده کشورش قلمداد کرد و متوقف کردن حملات و نقض‌هایی را که در فلسطین و منطقه صورت می‌گیرد، مسئولیت همگان دانست.

میدل ایست نیوز: محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در سخنرانی خود در هفتاد و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک که تحت عنوان و شعار «کسی را از قافله جا نگذاریم: همگی باهم کار و فعالیت برای صلح، توسعه پایدار و کرامت انسانی برای نسل‌های کنونی و آینده» تصریح کرد: هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در بحبوحه شرایط خطرناک خاورمیانه برگزار می‌شود که در آن نظام بین‌الملل با آزمونی بسیار سخت روبروست بطوریکه هویت و وجود آن با تهدید روبرو است و این نظام را از دستیابی به اهدافی که برای آن تأسیس شده، از جمله حفظ امنیت و ثبات بین‌المللی و حقوق بشر ناتوان ساخته است.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق، نخست وزیر عراق تاکید کرد امروزه شاهد بدعت ها و پیشینه‌هایی از نقض منشور‌ها و همه عرف‌های بین‌المللی و خنثی و بی‌اثر شدن سازمان‌های بین‌الملل هستیم در حالیکه فرض بر آن است که این سازمان ها به مدیریت و سازماندهی روابط بین‌الملل کمک و صلح و ثبات را تقویت کنند و روابط انسانی را به دور از خشونت و رفتار وحشیانه رو به جلو پیش ببرند.

متن کامل این سخنرانی به شرح ذیل است:

بسم الله الرحمن الرحیم

ریاست محترم مجمع عمومی

آقای دبیر کل

خانم‌ها و آقایان حاضر:

درود و رحمت خداوند به همه شما باد

هفتاد و نهمین دوره اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در بحبوحه شرایط خطرناکی که منطقه خاورمیانه با آن دست و پنجه نرم می‌کند، برگزار می‌شود در حالیکه در چنین شرایطی، نظام جهانی بین‌الملل با آزمون دشواری روبروست که موجودیت آن را تهدید می‌کند و آن را از دستیابی به اهداف مورد نظر برای ایجاد آن، از جمله حفظ امنیت و ثبات بین‌المللی و حقوق بشر، عاجز ساخته است.

همانطور که ملاحظه می‌کنید امروز شاهد پیشینه‌ها و بدعت‌هایی در نقض تمامی کنوانسیون‌ها و هنجار‌های بین‌المللی هستیم و نهادهای بین‌المللی که قرار است در مدیریت و سازماندهی روابط بین‌المللی از جمله تقویت صلح و ثبات ایفای نقش کنند و روابط انسانی را به دور از خشونت و رفتارهای وحشیانه به پیش برند، خنثی و بی‌اثر شده‌اند.

این در حالی است که اصول مهمی مانند حاکمیت، تمامیت ارضی و منطقه‌ای، همکاری چندجانبه، قوانین جنگ، قوانین بشردوستانه، حقوق بین‌المللی انسان دوستانه، مسئولیت حفاظت و حمایت و حق تعیین سرنوشت نادیده گرفته می‌شود و جهان شروع به سوق یافتن به سمت و سوی درگیری‌ها و رویارویی‌های تمام عیار سوق پیدا می‌کند، در حالی که شورای امنیت سازمان ملل متحد درمانده شده است و هیچ نقشی ایفا نمی‌کند.

در غیاب این مسئولیت، ممکن است توسل به سازوکار‌های جایگزین صورت گیرد و نادیده گرفتن این نهاد‌ها، می‌تواند روابط بین‌الملل به وضعیت هرج و مرج و آشفتگی بازگرداند.

در عین حال، ما نباید تمجید از مواضع شجاعانه برخی از شخصیت‌های موجود در راس این نهادهای بین‌المللی از جمله دبیر کل سازمان ملل، آقای آنتونیو گوترش را فراموش کنیم اما با وجود تلاش‌های بسیاری که مشاهده می‌کنیم بوضوح، عدم تاثیر و کارایی‌ها را مشاهده می‌کنیم.

متوقف کردن تجاوزاتی که در فلسطین و منطقه رخ می‌دهد، یک مسئولیت همگانی و در درجه نخست مسئولیت شورای امنیت است که در رسیدن به مهم‌ترین اهداف خود یعنی حفظ صلح و امنیت بین‌المللی ناکام مانده است.

در فلسطین اشغالی، امروز با مردمی روبرو هستیم که به دست یک نیروی نظامی اشغالگر هدف حمله قرار می‌گیرند و میلیون‌ها انسان بی‌دفاع را آواره می‌کند و هزاران نفر را به قتل می‌رساند و در حالی که مسئولان این رژیم اشغالگر به طور علنی از گرسنگی و قحطی و کشتار جمعی این ملت و استفاده از سلاح هسته‌ای برای از بین بردن آن‌ها صحبت می‌کنند، هیچ اعتراض و اقدام بازدارنده‌ای صورت نمی‌گیرد و جامعه بین‌المللی یا هیچ یک از اعضای آن به مسئولیت خود برای حمایت از آنان مطابق با قوانین بین‌المللی پایبندی نشان نمی‌دهند.

ملت فلسطین با وجود عجز و ناتوانی شرم‌آور جهان، از حق زندگی شرافتمندانه به مانند سایر مردم دیگر کشورها محروم هستند و همین موضوع باعث شده است جنایتکاران با حمایت‌های آنان و اطمینان از اینکه از مجازات مصون هستند، به گسترش درگیری‌ها و حمله به دیگران ادامه دهند.

ما همچنین شاهد آن هستیم که قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت نادیده گرفته می‌شوند و با آن‌ها صرفاً به مثابه جوهر روی کاغذ برخورد می‌شود. ما شاهد یک رشته حملات به کشورهای منطقه، اشغال و الحاق سرزمین‌ها و تغییر مرزهای بین‌المللی با توسل به زور هستیم در حالیکه این اقدمات مغایر با قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد است و بدعت‌های خطرناکی هستند که کل نظام بین‌الملل را تهدید می‌کند و به بنیان‌های بین‌المللی ضربه می‌زنند و پیامد‌های ناگواری برای همه بشریت به همراه خواهند داشت.

این در حالی است که رژیم اشغالگر، در ادامه پیشبرد اقدامات افراط گرایانه خود، از قطعنامه شماره ۱۷۰۱ شورای امنیت به عنوان بهانه‌ای برای تجاوز به لبنان سوء استفاده می‌کند و برخی از بندهای این قطعنامه را به شکل گزینشی انتخاب می‌کند در حالیکه دیگر قطعنامه‌های متعدد و اصول روشن قوانین بین‌المللی صادره توسط شورای امنیت را نادیده می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۲۵۲ و ۲۶۵ و۲۹۷ این شورا اشاره کرد.

ما شاهد یک حمله وحشیانه و کشتار کورکورانه و استفاده از فناوری‌ها برای انجام انفجار‌ها از راه دور، بدون توجه به جان باختن غیرنظامیان بی‌دفاع هستیم که این امر یک بدعت و پیشینه خطرناک به شمار می‌آید و نشان از میزان دست داشتن و غرق شدن این رژیم اشغالگر در ارتکاب جنایات علیه بشریت است.

امروز دولت و ملت عراق، تحت لوای دستورات مرجعیت عالیقدر، در کنار کشور برادر لبنان و مردم آن ایستاده‌اند در حالیکه این کشور با صفحه جدیدی از تجاوزات وحشیانه و از پیش برنامه‌ریزی شده مواجه است که تلاش دارد تمام منطقه را به درگیری بکشاند و این همان چیزی است که ما پیشتر در خصوص آن هشدار داده بودیم و به ارائه تمام کمک‌های ممکن برای غلبه و پشت سر گذاشتن آثار این حملات ادامه خواهیم داد.

این موضع گیری ما، مبتنی بر تاریخی از ارتباط و وابستگی متقابل و ثبات موضع شناخته شده عراق در مخالفت و رد هرگونه تجاوزگری و اشغالگری و سلب حقوق مردم فلسطین اعم از حقوق سرزمینی، میراث و مقدساتشان است که بارها هرگونه حمایت بین‌المللی یا توجیه تجاوزات این رژیم را محکوم کرده است.

ما همچنین هدف قرار دادن مداوم آژانس‌های بین‌المللی و سازمان‌های امداد رسان را در اراضی اشغالی و جرات و جسارت برای آسیب زدن به اعضای این سازمان‌ها از جمله آژانس‌های مربوط به سازمان ملل و در رأس آن‌ها آژانس امداد رسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (اونروا) در غزه را که به باید تحت حمایت و حفاظت قوانین بین‌المللی باشند، محکوم می‌کنیم.

من می‌خواهم به شما یادآوری کنم که این گونه تجاوزات نه تنها فعالیت‌های بشردوستانه را مختل می‌کند، بلکه معیارها و استانداردهای بین‌المللی مربوط به محافظت از غیرنظامیان و کسانی را که در مناطق درگیری کمک و امداد رسانی می‌کنند، نقض می‌کند.

تحرکات اخیر رژیم اشغالگر با هدف تهدید ثبات کشورهای منطقه و شعله ور کردن یک جنگ گسترده منطقه‌ای صورت می‌گیرد و عراق به عنوان یکی از اعضای مؤسس سازمان ملل متحد امیدوار است که این نهاد به اهدافی که برای آن تاسیس شده است از جمله استقرار و حفظ صلح و امنیت جامه عمل بپوشاند و جهان را از خطرات جنگ‌ها و مصیبت‌هایی که تاریخ بارها چشیده است، به دور نگه دارد. پس اجازه بدهید ما ناامیدی خود را از ناکامی شورای امنیت و نظام بین‌المللی در انجام وظایف خود ابراز کنیم.

خانم‌ها و آقایان:

ما امروزه شاهد افزایش قابل توجه جرایم ناشی از نفرت و تعصب هستیم که امنیت و ثبات ما را تحت الشعاع قرار داده است. ما برای گسترش روحیه تساهل و و تسامح و احترام متقابل و مبارزه با سخنان نفرت انگیز، تبعیض و خشونت که در سراسر جهان به طور پیوسته در حال افزایش است، به همکاری‌های بین‌المللی نیاز مبرم داریم، چرا که شاهدیم یکی از جنبه‌های برجسته سخنان نفرت انگیز، ایجاد پدیده فزاینده اسلام‌هراسی است که این امر می‌تواند تلاش‌های جهانی برای دستیابی به صلح، امنیت و همزیستی را تضعیف و فضا را برای حملاتی آماده ‌کند که ارزش‌های اجتماعی و اخلاقی ما را هدف قرار می‌دهند در حالیکه این ارزش‌ها بخشی از وجود و هویت انسانی ما به شمار می‌آیند. بنابراین من از سازمان ملل متحد درخواست می‌کنم برای ارتقای گفت‌وگو و تفاهم بین فرهنگ‌ها و مذاهب مختلف تلاش بیشتری به خرج دهد ضمن آنکه بر ضرورت تحکیم و تقویت وحدت و همدلی در مواجهه با دو قطبی‌سازی فزاینده و در عین حال لزوم ایستادگی رهبران کشورها و رؤسای نهادهای بین‌المللی علیه تعصب دینی و نفرت پراکنی تاکید می‌کنم.

سروران گرامی:

اما درباره عراق و برخلاف موارد فوق، شاهد تحولات خوبی هستیم، کشوری که داعش یک سوم خاک آن را اشغال کرد و بسیاری از ناظران بر این باور بودند که پایان عراقی که ما می‌شناسیم فرا رسیده است، امروز پس از گذشت ده سال از آن ماجرا، شاهد اجرای طرح جامع بازسازی و توسعه و بازگرداندن زندگی به شهرها و ساخت بنا‌های بلند و ایجاد زیرساخت‌ها و گسترده شدن امنیت و ایمنی هستیم.

البته ما هنوز با چالش‌های اساسی بسیاری در محقق کردن اصلاحات اقتصادی، اداری و زیست محیطی و تنوع بخشیدن به اقتصاد مواجه هستیم و گام‌های بزرگی در راه تحقق امنیت برداشته‌ایم و به پیروزی بر تروریسم دست یافته‌ایم و بزودی با انتشار بیانیه‌ای مهم و مشترک با متحدان و دوستان خود که در کنار عراق ایستادند و از این کشور در برابر دشمن وحشی که تهدیدی برای کل جهان بود حمایت کردند، پیروزی بر این سازمان تروریستی (داعش) را جشن خواهیم گرفت.

تلاش‌های ما بر تقویت روند دموکراتیک در عراق و تلاش برای تحکیم قراردادهای اجتماعی و انسجام ملی، مطابق با آنچه که ملت ما در قانون اساسی دائمی خود در سال ۲۰۰۵ انتخاب کردند، متمرکز شده است بگونه‌ای که ما انتخابات شورا‌های استانی را بعد از یک تعلیق ده ساله، سازماندهی و برگزار کردیم ضمن آنکه برگزاری انتخابات در کرکوک نیز از سال ۲۰۰۵ با مشکل مواجه بود. ما اکنون در حال سازماندهی و فراهم کردن مقدمات برگزاری انتخابات پارلمان اقلیم کردستان عراق هستیم و تلاش‌هایمان برای تقویت روابط دولت فدرال با اقلیم کردستان و دیگر دولت‌های محلی در استانداری‌ها مطابق آنچه قانون اساسی ترسیم کرده است؛ ادامه دارد. ما همچنین بر حمایت از موجودیت و حضور اقلیت‌ها و طیف‌ها برادر و تامین نیازهای آن‌ها تلاش می‌کنیم و گسترش عدالت و حفظ تنوع در کشور را که یکی از مهم‌ترین ثروت‌های ما به شمار می‌آید، در اولویت قرار داده‌ایم.

خانم‌ها و آقایان:

اولویت‌های این دولت پنج چیز است که عبارتند از: ایجاد فرصت‌های شغلی، بهبود خدمات، مبارزه با فقر، مقابله با فساد و اجرای اصلاحات اقتصادی.

دولت عراق درپی بازسازی منابع انسانی لازم است و گام‌های بلندی در ایجاد نهادهای دولتی و اعمال حاکمیت قانون برداشته است همچنان که تلاش دارد ایفای نقش بخش خصوصی را فعال و بروکراسی اداری را برطرف کند و منابع درآمد را تنوع بخشد و دربخش بانکی و مالی اصلاحاتی ایجاد کند و انتقال در حوزه انرژی را مدیریت کرده و علل ناآرامی‌های اجتماعی، اقتصادی و در نتیجه سیاسی را درمان کند.

این تحول برای عراق به دلیل چالش ساختاری اقتصادی کاری پیچیده خواهد بود چرا که این ساختار مبتنی بر اتکا به بخش دولتی برای جذب نیروی کار و مصرف درآمدهای نفتی برای پرداخت حقوق میلیون‌ها کارمند است و چالش مضاعف دیگری که پیش روی عراق قرار دارد اتکای بیش از حد به درآمدهای نفتی و محدود کردن توانایی این کشور در تنوع بخشی اقتصادی است که این امر نتیجه چندین دهه جنگ و محاصره اقتصادی، سیاست‌های اقتصادی پوچ رژیم دیکتاتوری سابق، برخی از جنبه‌های ارزیابی‌های نادرست و ضعف مدیریت و هدر رفتن منابع انسانی و مادی است که از قابلیت توسعه بهره‌مند هستند.

این در حالی است که حکمرانی و مبارزه با فساد و دستیابی به تحول دیجیتال و دولت الکترونیکی از مهم‌ترین اولویت‌های ما به شمار می‌آیند زیرا این موارد مهم‌ترین راهبرد‌ها برای کاهش فساد و حکومت داری خوب هستند.

ما از جامعه بین‌المللی انتظار داریم از تلاش‌های ما برای استرداد اموال به سرقت رفته که حق عراقی‌ها است، حمایت کند و موانع حقوقی و قانونگذاری را که برخی از کشورها به منظور ایجاد یک پناهگاه امن برای اموال فاسد و مسأله دار ایجاد کرده‌اند، نظیر اسرار بانکی و جلوگیری از افشای مالکان ذی نفع با هدف کمک به فرار آن‌ها از پاسخگویی و مجازات، از پیش پا بردارد.

خانم‌ها و آقایان:

عراق به دنبال دستیابی به امنیت و ثبات منطقه‌ای از طریق یافتن راه‌هایی برای شراکت‌های سازنده به منظور رویارویی با چالش‌های مشترک از طریق همکاری بین طرف‌های شرکت‌کننده و افزایش اعتماد‌سازی متقابل است بگونه که منفعت همگان را تامین کند.

ما برای ارائه طرح‌ها و ابتکاراتی برنامه‌ریزی می‌کنیم که بازتاب دهنده یکپارچگی اقتصادی و ثبات منطقه‌ای است و در رأس آن‌ها پروژه «جاده توسعه» قرار دارد که هدف از آن، تبدیل عراق به یک مرکز منطقه‌ای بزرگ برای تجارت و حمل و نقل و اتصال خاورمیانه به اروپا با استفاده از شبکه راه آهن، بزرگراه‌ها و شهرهای صنعتی، و اتصال بندر بزرگ فاو در جنوب عراق به اروپا از طریق کشورهای منطقه است. این پروژه نشان از مهم‌ترین گام‌ها در تقویت همکاری و یکپارچگی منطقه‌ای است و متناسب با اهداف گسترده‌تر عراق برای بازسازی اقتصاد و بهبود خدمات است.

خانم‌ها و آقایان:

عراق با چالش‌های زیست‌محیطی جدی در نتیجه تغییرات اقلیمی و بیابان‌زایی مواجه است.

این‌ها چالش‌هایی هستند که بدون تقویت همکاری‌های بین‌المللی نمی‌توان با آن‌ها مقابله کرد زیرا بیابان زایی و از بین رفتن پوشش گیاهی منجر به کوچ و جابجایی میلیون‌ها نفر در جستجوی ثبات خواهد شد که همین امر بحران‌های اجتماعی و سیاسی را تشدید می‌کند.

ما خواستار همبستگی بین‌المللی برای مقابله با چالش‌های زیست‌محیطی و تلاش برای افزایش آگاهی در زمینه اهمیت مدیریت پایدار منابع آب هستیم، که یک موضوع اساسی برای عراق به شمار می‌آید. مقابله با این چالش ایجاب می‌کند که ما به اصل مسئولیت پذیری مشترک و عادلانه بین کشورها پایبند باشیم چرا که ما با چالش‌های وجودی مرتبط با کمبود شدید منابع آب، از جمله تهدید کشاورزی مواجه هستیم و این مسأله تأثیر منفی بر اقتصاد عراق خواهد داشت و زندگی میلیون‌ها عراقی را تهدید می‌کند.

از این رو، دولت این موضوعات را در اولویت قرار داده است و با همکاری کشورهای همسایه برای دستیابی به راه حل‌ها و سیاست‌های پایدار برای مقابله با این تأثیرات تلاش می‌کند.

و در پایان: مایلم از سازمان ملل متحد برای حمایتی که در طول دو دهه گذشته از عراق داشته است، تشکر و ابراز امیدواری کنم که این، آغاز یک دوره جدید پر از ثبات و رفاه برای مردم ما و گشوده شدن صفحه جدیدی از صفحات مشارکت با سازمان ملل متحد باشد. ما سخت در تلاش هستیم تا آینده‌ای بهتر برای نسل‌های آینده خود بسازیم به ادامه همکاری با جامعه بین‌المللی برای دستیابی به این اهداف چشم دوخته‌ایم.

انتخاب عراق به ریاست گروه ۷۷ به علاوه چین برای سال ۲۰۲۵ یک پیروزی برای دیپلماسی سازنده عراق محسوب می‌شود که همواره به دنبال دستیابی به اهداف توسعه، پر کردن شکاف‌های فناوری بین کشورهای شمال و کشورهای جنوب و تحقق تکامل و اصلاح نظام اقتصادی بین‌المللی است.

در طول ریاست کشورمان بر بزرگترین گروه بین‌المللی با ۱۳۴ عضو (گروه ۷۷ بزرگ‌ترین سازمان بین دولتی کشورهای در حال توسعه در سازمان ملل با ۱۳۴ عضو محسوب می‌شود)، مشتاقانه منتظریم تا به سمت جهانی با ثبات‌تر و عادلانه‌تر حرکت کنیم که در آن فرصت‌های توسعه برای همه مردم جهان وجود داشته باشد.

در خاتمه تاکید می‌کنم: سیاست‌های ما در وهله نخست اولویت دادن به عراق، مردم این کشور، امنیت، حاکمیت و شکوفایی آن است و با اطمینان کامل به زدودن آثار گذشته از جمله آثار جنگ، دیکتاتوری و تروریسم ادامه می‌دهیم، همانطور که به بازسازی عراق و قرار گرفتن آن در جایگاه شایسته منطقه‌ای و بین‌المللی ادامه خواهیم داد.

منبع
خبرگزاری رسمی عراق

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا