خبر اولمقالاتنگاه خاورمیانه

مرحله تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق کار آسانی نخواهد بود

همزمان با اظهار نظرهای تحریک آمیز و تنش آلود مقامات اقلیم کردستان عراق هنگام انداختن آرای خود به داخل صندوق‌ها، کارشناسان بر این باورند که بعد از برگزاری انتخابات مرحله تشکیل دولت کار آسانی نخواهد بود.

میدل ایست نیوز: انتخابات ششمین دوره پارلمان اقلیم کردستان عراق صبح امروز در حالی آغاز شد که رهبران احزاب اصلی کُرد، پس از آنکه آراء خود را به صندوق انداختند، اظهار نظرهایی تحریک آمیز و تنش آلود علیه یکدیگر بیان کردند و همین امر باعث شده است برخی کارشناسان فضایی ملتهب را برای بعد از انتخابات پیش بینی کنند.

به گزارش العربی الجدید، رهبران احزاب کرد اقلیم کردستان عراق، امروز با حضور در انتخابات پارلمانی این اقلیم که از صبح امروز یکشنبه در تمامی شهرهای کردستان آغاز شد، شرکت کردند. دو حزب اصلی کرد عراقی یعنی حزب دمکرات و اتحادیه میهنی کردستان در حالی تلاش می‌کنند با پیروزی در این انتخابات پارلمانی، سرنوشت دهمین دولت اقلیم را رقم زنند که اظهار نظرهای آنان در قبال مرحله‌ای که پس از نتایج انتخابات آغاز خواهد شد، تنش آلود به نظر می‌رسید هرچند پیش بینی‌ها حکایت از مشکلات و سختی‌های پیش رو برای تشکیل دولت جدید حکایت دارد.

العربی الجدید نوشت، فرآیند رای گیری، صبح امروز در بحبوحه رقابت انتخاباتی بین نیروهای مختلف سیاسی اقلیم کردستان به ویژه دو حزب سنتی و رقیب یکدیگر یعنی حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان به رهبری بافل طالبانی آغاز شد و این در حالی است که حزب دمکرات پایگاه اجتماعی گسترده‌ای در استان‌های دهوک و اربیل دارد اما اتحادیه میهنی در شهر سلیمانیه و اطراف آن محبوبیت زیادی دارد و در واقع این شهر از دژ‌ها و سنگر‌های سنتی اتحادیه میهنی به شمار می‌آید.

در همین ارتباط، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق، یکی از نخستین رای‌دهندگان در انتخابات امروز بود که پس از انداختن رای خود به صندوق در کنفرانسی خبری گفت: امیدواریم دولت، بعد از برگزاری انتخابات هرچه سریعتر تشکیل شود. این بسیار مهم است که دولت آینده بتواند اقلیم کردستان را از مرحله‌ای به مرحله دیگر منتقل کند و قطعاً نیروهای سیاسی و احزاب پشت میز گردهم خواهند آمد تا پارلمان جدید جلسات خود را آغاز کند و دولت نیز زودتر شکل گیرد.

در همین حال، مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان که دوره نخست وزیری‌اش رو به پایان است، هنگام انداختن رای خود به صندوق با اظهار نظری تحریک کننده و تنش آلود به طرف‌هایی که آن‌ها را به تلاش برای بازی با سرنوشت اقلیم کردستان متهم کرد، تاخت و طی سخنانی کوتاه در جمع تعدادی از رسانه‌ها گفت: امیدوارم همه شهروندانی که حق رای دارند امروز پای صندوق‌های رای بیایند و تصمیم بگیرند که چه کسانی را می‌خواهند به عنوان نماینده خود در پارلمان و تشکیل دولت آینده معرفی کنند.

وی با بیان اینکه روند انتخابات در فضایی آرام و بدون مشکل در جریان است، تاکید کرد: امیدوارم مردم کردستان احزابی را که درصدد بازی با سرنوشت و حقوق آن‌ها برآمده‌اند، مجازات کنند.

العربی الجدید نوشت: پر واضح است که مقصود رئیس دولت اقلیم از این احزاب، اشاره به حزب اتحادیه میهنی کردستان است چرا که اختلافات عمیقی بین دو حزب بزرگ منطقه وجود دارد.

در مقابل، قباد طالبانی یکی از اعضای دفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان و معاون نخست وزیر اقلیم نیز در یکی از شعب اخذ رای در سلیمانیه پس از آنکه رای خود را به صندوق انداخت، در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا آرامش پس از انتخابات به اقلیم باز خواهد گشت، خاطر نشان کرد: ما هرگز مبادرت به خرابکاری نکرده‌ایم.

این در حالی است که سعدی احمد پیره، سخنگوی اتحادیه میهنی کردستان، نیز مرحله تشکیل دولت جدید اقلیم پس از انتخابات را دشوار ارزیابی کرد و پس از انداختن رای خود به صندوق در جمع شماری از رسانه‌ها تاکید کرد: مرحله تشکیل دولت اقلیم کردستان کار آسانی نخواهد بود.

وی افزود: مرحله تبلیغات انتخاباتی بدون مشکل به پایان رسید و همه احزاب باید همکاری کنند تا فرآیند انتخابات هم بدون مشکل برگزار شود.

از سوی دیگر، صلاح الدین بهاء الدین دبیرکل اتحاد اسلامی کردستان عراق نیز ضمن ابراز امیدواری به پذیرش نتایج انتخابات طی سخنانی هنگام انداختن رای خود به صندوق آراء گفت: کسی که رای می‌دهد باید آگاهانه به پای صندوق رای بیاید و نظر خود را اعلام کند، زیرا موضوع فراتر از این مسائل است و هرگونه شانه خالی کردن از مسئولیت باعث آسیب و زیان فراوان خواهد شد و گریبان همگان را خواهد گرفت.

وی بر ضرورت حرکت به سمت و سوی تشکیل پارلمان پس از اعلام نتایج و سپس تشکیل دولت تاکید کرد و گفت نباید ما به مانند گذشته دست روی دست بگذاریم تا یکسال زمان را از دست بدهیم.

العربی الجدید با اشاره به اینکه بحران‌های داخلی زیادی در سال‌های اخیر گریبانگیر اقلیم کردستان شده و انتخابات پارلمانی را از سال 2022 چندین بار به تعویق انداخته است، نوشت: 1191 نامزد برای کسب 100 کرسی پارلمان اقلیم کردستان در حال رقابت با یکدیگر هستند و نامزدها در مجموع 136 فهرست انتخاباتی را نمایندگی می‌کنند.

این در حالی است که 3.8 میلیون شهروند در اقلیم کردستان عراق دارای حق رای هستند و 1400 مرکز رای‌گیری در مناطق مختلف این اقلیم برای اخذ رای از شهروندان در نظر گرفته شده است. با این حال استان اربیل با یک میلیون و 250 هزار رای دهنده در رتبه اول قرار دارد و پس از آن سلیمانیه و دهوک قرار دارند.

این منبع افزود: شمار نامزدهای اقلیت‌های مذهبی و ملی که به صورت انفرادی یا با احزاب اصلی در انتخابات شرکت کرده‌اند، کاملاً شفاف و مشخص است بگونه‌ای که تعداد نامزدهای مسیحیان، ترکمان‌ها و صابئی‌ها، روی هم از یکصد نامزد فراتر نرفته است

العربی الجدید افزود: به خاطر فعالیت‌های حزب کارگران کردستان، ده‌ها هزار رای‌دهنده کرد عراقی مجبور شدند در اردوگاه‌ها و دیگر محل‌های موقت اسکان خود رای دهند ضمن آنکه بیش از 400 روستای خالی از سکنه نیز وجود دارند که بیشتر آن‌ها در مرزهای شمال عراق با ترکیه قرار دارند و ساکنان آن‌ها به دلیل جنگ‌ها و نبردهایی که به مدت دو سال یا بیشتر بین افراد مسلح حزب مخالف ترکیه (پ ک ک) و نیروهای ترکیه در طرف دیگر اتفاق می‌افتد، مجبور به ترک آن‌ها شده‌اند.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا