تروئیکای اروپا: ایران ذخایر اورانیوم غنی شده خود را از بین ببرد
سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس با صدور بیانیهای مشترک در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از ایران درخواست کردند نه تنها غنیسازی در سطح بالا را متوقف کند، بلکه فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را نیز از بین ببرد.
میدل ایست نیوز: سه کشور فرانسه، المان و انگلیس در بیانیهای مشترک با تکرار ادعاهای خود علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، از تهران خواستند تا به تعهداتش ذیل برجام عمل کند.
به گزارش تسنیم، تروئیکای اروپا (آلمان، فرانسه، انگلیس) در بیانیهای مشترک در نشست شورای حکام مدعی شدند: ایران ذخایر اورانیوم غنی شده خود را تا ۶۰ درصد افزایش داده است. ایران اکنون بیش از مقدار قابل توجهی از اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی دارد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را به عنوان مقدار تقریبی مواد هستهای تعریف میکند که امکان ساخت یک وسیله انفجاری هستهای را نمیتوان رد کرد. ذخایر کلی اورانیوم غنی شده این کشور اکنون بیش از ۳۲ برابر حد مجاز در برجام است.
در بیانیه این کشورها آمده است: طی پنج ماه گذشته، ایران ظرفیت کلی تولید خود را با نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته جدید به طور قابل ملاحظهای افزایش داده است. در دوره گزارش، شش آبشار دیگر از سانتریفیوژهای پیشرفته را در تاسیاست نطنز نصب کرده است و بدین ترتیب ظرفیت غنیسازی خود را بیشتر میکند.
تروئیکای اروپایی در این بیانیه آورده است: ایران همچنان به مانع تراشی در کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهد که پیامدهای زیانباری بر توانایی آژانس برای راستیآزمایی و نظارت مؤثر بر برنامه هستهای ایران و ارائه تضمین از ماهیت منحصراً صلحآمیز این برنامه داشته است. در نتیجه این عدم شفافیت، آژانس تداوم دانش در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و دم، آب سنگین و کنسانتره سنگ معدن اورانیوم را از دست داده است؛ همانطور که مدیرکل در گزارش خود تکرار میکند.
این سه کشور اروپایی اعلام کردهاند: علاوه بر این، ایران از حذف نام چند بازرس مجرب آژانس با انگیزه سیاسی حمایت میکند که به طور جدی بر توانایی آژانس برای انجام راستی آزمایی خود در ایران، به ویژه در تاسیسات غنیسازی، تاثیر میگذارد. ایران اکنون پیشنهاد کرده است که «پذیرش چهار بازرس مجرب دیگر» را در نظر بگیرد. حتی اگر این توجه به واقعیت تبدیل شود، باز هم به طور کامل از دست دادن تخصص آژانس در این زمینه را جبران نخواهد کرد.
گفتنی است، براساس توافقنامه جامع پادمانی کشورهای عضو حق دارند از پذیرش یک یا گروهی از بازرسها که آنها را فاقد صلاحیت تشخیص دادند، اجتناب کنند یا مأموریتشان را کان لم یکن فرض و یا نیمه تمام بگذارند و اعمال این حق هیچ نیازی به حصول یا وجود شرایط خاصی ندارد و کشور کاملاً مختار است.
در این بیانیه همچنین تصریح شده است: مدیرکل آژانس در آخرین گزارش خود به بحث در مورد توقف گسترش ذخایر اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد توسط ایران اشاره میکند. این اقدامی خواهد بود که مدتها به تعویق افتاده است. غنیسازی در چنین سطوحی نقض آشکار تعهدات ایران ذیل برجام است. اما همانطور که مدیرکل باز هم در گزارش خود بیان میکند، ایران تنها کشوری است که سلاح هستهای در جهان ندارد. بنابراین ما از ایران میخواهیم که نه تنها توقف غنیسازی در سطح بالا را انجام دهد، بلکه فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را از بین ببرد.
این سه کشور اروپایی اعلام کردند: انتخابها و تصمیمهای ایران در رابطه با فعالیتهای هستهایاش منشأ این بحران طولانی مدت اشاعه است. این ایران است که با خروج بیشتر از تعهدات برجامی خود، این وضعیت را تشدید کرده است. بنابراین ما از ایران میخواهیم که: تشدید اتمی خود را متوقف و از تهدید برای تولید سلاح هستهای خودداری کند، بازگشت به محدودیتهای برجام به ویژه محدودیتهای مربوط به غنیسازی، اجرای بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تعهداتی که در خصوص شفافیت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اتخاذ کرده، از جمله اعمال مجدد تمامی اقدامات شفافیتی که در فوریه ۲۰۲۱ متوقف کرده است. به آژانس اجازه دهد تجهیزات نظارتی را در صورت درخواست نصب کند و اجرای مجدد و تصویب سریع پروتکل الحاقی آن و تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ خود مبنی بر پس گرفتن تعیین بازرسان با تجربه را به طور کامل لغو کند.