فیدان: روسیه و ایران را برای عدم کمک نظامی به اسد متقاعد کردیم
وزیر امور خارجه ترکیه در گفتوگویی تلویزیونی با اشاره به دیدارهای خود با وزرای خارجه روسیه و ایران گفت: درباره برخی موضوعات صحبت کردیم که نمیخواهم در اینجا دربارهاش صحبت کنم اما از یک نقطه به بعد آنها هم تلفن کردند و همان شب اسد رفت.
میدل ایست نیوز: «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه شب گذشته در گفتوگویی تلویزیونی به بررسی تحولات سوریه پرداخت.
وی در گفتوگو با شبکه NTV ترکیه در ابتدا توضیحات مفصلی از اقدامات ترکیه در 14 سال اخیر در سوریه ارائه و تاکید کرد که من از ابتدا درگیر روند سوریه بودم و این موضوع همواره در این سالها در جلسات هیئت دولت مطرح بوده و هیچ روز کاری یا روز عادیای نبود که من به سوریه فکر نکرده باشم و این موضوع همیشه در دستور کار ما بوده است.
وزیر امور خارجه ترکیه موضوع سوریه را چند لایه دانست و به جنبههای مختلف آن از جمله مبارزه با پ.ک.ک، مبارزه با داعش و حضور امریکا، روسیه، ایران و حملات رژیم صهیونیستی اشاره و عنوان کرد که پیچیدگی موضوع سوریه نیازمند برنامهریزی دقیق برای غلبه بر مشکلات بود.
فیدان تاکید کرد که ترکیه همواره به دنبال نفع مردم سوریه است و در 10 سال اخیر ترکیه میزبان مهاجران سوریه بوده و تلاش کردیم با گفتوگوها در روند آستانه و پیشنهاد مذاکره با مخالفان راهحلی بیابیم که به نفع همه مردم سوریه باشد اما متاسفانه اسد این را نمیخواست.
وی در ادامه دولت سوریه را فرسوده دانست و گفت حکومت قادر به تامین نیازهای اولیه زندگی مردم نبود و اقتصاد کشور سقوط کرده بود و نهادها از کار افتاده بودند. قصد ما رفتن اسد نبود، ما میخواهیم سوریهای ظهور کند که همه مردم آن خوشحال باشند و وحدت و یکپارچگی و امنیت حاکم باشد.
وزیر امور خارجه ترکیه اظهار داشت که ما همه این مطالب را به روسیه و ایران هم گفتیم و رئیس جمهور ما نیز برای کمک به اسد دست خود را دراز کرد تا مشکل را حل کند، اما این بحران بحرانی نبود که بتوان منتظر ماند.
فیدان در ادامه افزود که براساس اطلاعات ترکیه میدانست که ارتش سوریه ضعیف شده است ولی اگر مانند سال 2016 روسیه و ایران به کمک آنها میآمدند مردم سوریه با خونریزی و آوارگی بیشتری مواجه میشدند.
وی تصریح کرد که با شروع عملیات مهمترین کار ما این بود که با روسها و ایرانیها صحبت کنیم که وارد معادلات نظامی نشوند.
وزیر امور خارجه ترکیه در توضیح آنچه در شب قبل از سقوط بشار اسد در دوحه در دیدارش با وزرای خارجه روسیه و ایران رخ داد، عنوان کرد: در دیدارهایمان با روسیه و ایران در آن یک هفته آنها این موضوع را فهمیدند، با وزرای خارجه ایران و روسیه نشستیم و درباره برخی موضوعات صحبت کردیم که نمیخواهم در اینجا دربارهاش صحبت کنم اما از یک نقطه به بعد آنها هم تلفن کردند و همان شب اسد رفت.
فیدان در ادامه در پاسخ به مجری برنامه که سوال کرد منظور شما این است که علت و مولفههایی که موجب شد درگیری آغاز شده از حلب و پایان یافته در شام در مدت کوتاهی به نتیجه برسد، گفتوگوهای پشت پرده و عدم کمک به اسد از سوی روسیه و ایران بود؟ گفت: البته اگر به اسد کمک میشد شاید مجددا پیروز میشد، اما روسیه و ایران نگاه کردند و دیدند فایدهای ندارد، هم آدمی که روی آن سرمایهگذاری کردند دیگر آن آدم سابق نیست و هم شرایط منطقه و جهان تغییر کرده است.
وی تاکید کرد: اگر حکومت بشار اسد از حمایتهای روسیه و ایران برخوردار میشد، پیروزی مخالفان زمان زیادی به طور میانجامید و این فرآیند خونبار میشد.
وزیر خارجه ترکیه ادامه داد: ما با هدف به حداقل رساندن تلفات انسانی تلاش کردیم با ادامه مذاکرات هدفمند با دو بازیگر مهم که امکان استفاده از زور را در سوریه داشتند، بدون خونریزی برای تحقق هدف مورد نظر تلاش کنیم.
فیدان خاطر نشان کرد: ترکیه از روز شنبه سفارت خود را در دمشق پس از مدتها تعطیلی از سال 2012 بازگشایی میکند و این سفارتخانه از شنبه فعالیتهای خود را از سرخواهد گرفت.
گفتنی است خبرگزاری آناتولی نیز روز گذشته اعلام کرد که برهان کوراوغلو به عنوان کاردار جدید سفارت ترکیه منصوب شده است.
همچنین «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه امریکا نیز روز گذشته سفری به آنکارا داشت و در این سفر به بررسی تحولات سوریه پرداخت.
بلینکن در این سفر علاوه بر دیدار با همتای ترک خود، دیداری با رئیس جمهور ترکیه داشت و ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که دو طرف روابط دوجانبه و تحولات سوریه و همچنین مسائل منطقهای و بینالمللی را بررسی کردند.
اردوغان در این دیدار اشاره کرد که ترکیه از ابتدا از حفظ امنیت، تمامیت، یکپارچگی و ساختار واحد سوریه حمایت کرده است.