خبر اولسیاسیمقالات

شاخص‌ترین نامزدهای ریاست جمهوری لبنان چه کسانی هستند؟

دوازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور این کشور قرار است فردا پنجشنبه برگزار شود و اشخاصی نامزد احتمالی این سمت هستند که تاکنون نامشان در این رابطه کمتر شنیده شده است.

میدل ایست نیوز: دوازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور این کشور قرار است روز پنجشنبه این هفته برگزار شود و اشخاصی نامزد احتمالی این سمت هستند که تاکنون نامشان در این رابطه کمتر شنیده شده است.

به گزارش الشرق الاوسط، دوازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور این کشور در حالی قرار است روز پنجشنبه این هفته برگزار شود که اسامی متعددی به عنوان نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری مطرح شده، هرچند اکثر این اسامی به طور رسمی رسانه‌ای نشده است.

قانون اساسی لبنان طی کردن هیچ مسیر و روند مشخصی را برای شخصی که بخواهد نامزد جدی ریاست جمهوری شود، تعیین نکرده است به همین علت معرفی شدن یک نامزد از سوی فراکسیون‌های پارلمانی، تنها عاملی است که آن شخص را به دروازه‎‌های کاخ ریاست جمهوری «بعبدا» نزدیک می‌کند. هم اکنون اسامی 11 نامزد شاخص برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری لبنان به شرح زیر مطرح است:

سلیمان فرنجیه:

رئیس جریان «المرده»، نماینده پارلمان و وزیر سابق، «سلیمان فرنجیه» باسابقه‌ترین نامزد برای این رویداد محسوب می‌شود چرا که دوگانه شیعی «حزب الله» و «أمل» در مارس 2023 از نامزدی او برای ریاست جمهوری لبنان حمایت کردند. فرنجیه در ژوئن 2024 در یک راند مبارزه برای ریاست جمهوری شرکت کرد. در آن زمان، آخرین جلسه پارلمان در سال 2024 برای انتخاب رئیس جمهور برگزار شد که صحنه زورآزمایی بین او و «جهاد أزعور» نامزد مشترک احزاب مخالف و «جریان ملی آزاد» بود. در دور اول رأی گیری، فرنجیه 51 رأی به دست آورد و أزعور 59 رای کسب کرد ولی نمایندگان «حزب الله» و «أمل» جلسه پارلمان را ترک کردند تا حدنصاب لازم برای برگزاری دور دوم رأی گیری برای انتخاب رئیس جمهور، از بین برود.

بخت فرنجیه برای انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور لبنان، بعد از جنگ اسرائیل و حزب الله و سرنگون شدن نظام رئیس جمهور سوریه بشار اسد -که فرنجیه بسیار به او نزدیک بود- به شدت کاهش یافته است ولی او تا این لحظه انصراف خود از نامزد شدن را اعلام نکرده است. او در یکی از تازه‌ترین اظهار نظر‌هایش گفت: «من به راهم ادامه می‌دهم و اگر بر سر شخصی در جلسه نهم ژانویه توافق کنیم، من از آن استقبال خواهم کرد ولی به دنبال شخصی مقتدر هستیم که در حد و اندازه اوضاع کنونی باشد».

جهاد أزعور:

«جهاد أزعور» وزیر سابق دارایی لبنان است که در ماه ژئن 2023 پس از آن که «میشل معوض» نماینده پارلمان به نفع او از نامزد شدن برای ریاست جمهوری انصراف داد، به نامزد مشترک احزاب مخالف و «جریان ملی آزاد» تبدیل شد. أزعور در جلسه ماه ژوئن 2024 با «سلیمان فرنجیه» به رقابت پرداخت و 59 رأی به دست آورد.

أزعور که مدیر بخش خاورمیانه و آسیای میانه در صندوق بین المللی پول است، اخیرا در هیچ رسانه‌ای حضور نیافته است تا درباره نامزد شدن مجدد خودش حرفی بزند. اخیرا بخت او برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری لبنان افزایش یافته است چرا که گفته می‌شود ممکن است «حزب الله» و «أمل» با ریاست جمهوری او موافقت کنند تا راه به روی رئیس جمهور شدن ژنرال «جوزف عون» -در صورتی که توافق قبلی درباره رئیس جمهور شدنش به دست نیاید- بسته شود.

جوزف عون:

ژنرال «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان از شاخص‌ترین افرادی است که نامشان برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری لبنان مطرح است. فراکسیون «دیدار دموکراتیک» به ریاست «تیمور جنبلاط» روز 18 دسامبر 2024 از نامزدی عون حمایت کرد و شماری دیگر از نمایندگان نیز به صورت انفرادی از قصد خود برای رای دادن به عون خبر دادند. «وفیق صفا» مسئول بخش هماهنگی و ارتباطات در جنبش حزب الله اخیرا از نامزد شدن فرمانده ارتش برای ریاست جمهوری استقبال کرد و گفت هیچ وتویی از سوی حزب الله درباره نامزد شدن او وجود ندارد. فقط «جبران باسیل» رئیس جریان ملی آزاد تاکنون بارها با رئیس جمهور شدن جوزف عون مخالفت کرده است.

سمیر جعجع:

هرچند «سمیر جعجع» رئیس حزب «نیروهای لبنانی» نامزدی خود را برای ریاست جمهوری اعلام نکرده است ولی به علت درخواست هواداران مردمی این حزب -که بزرگترین فراکسیون پارلمانی مسیحی محسوب می‌شود- برای نامزد شدن جعجع، نام او وارد بازار اسامی نامزدهای ریاست جمهوری شد.

شاید آنچه انگیزه برای نامزد شدن جعجع ایجاد کرده، سخنان اخیر «وفیق صفا» مسئول هماهنگی و ارتباطات حزب الله است که تأکید کرد حزب الله نامزد شدن هیچ شخصی را وتو نخواهد کرد «بجز سمیر جعجع، زیرا برنامه او برای لبنان ویرانگر است». این سخنان با مخالفت و نارضایتی گسترده در داخل لبنان مواجه شد.

الیاس البیسری:

اخیرا نام سرلشکر «الیاس البیسری» جانشین مدیرکل امنیت عمومی لبنان به عنوان نامزد ریاست جمهوری مطرح شده است. درست است که تاکنون هیچ یک از فراکسیون‌های پارلمانی او را به عنوان نامزد خود برای ریاست جمهوری معرفی نکرده است ولی اطلاعات نشان می‌دهد «جریان ملی آزاد» مشتاق حمایت از او است و هیچ فراکسیونی هم با نامزد شدن او مخالفت نکرده است.

ابراهیم کنعان:

«ابراهیم کنعان» رئیس کمیسیون مالی و بودجه در پارلمان لبنان از جمله افرادی است که نام آنها به عنوان نامزدهای توافقی برای ریاست جمهوری مطرح شده است. کنعان اخیرا از «جریان ملی آزاد» خارج شد و به شماری دیگر از نمایندگان جدا شده از این جریان و مستقل پیوست که تشکّل «همایش مستقل مشورتی نمایندگان» را تشکیل داده‌اند.

جورج خوری:

نام «جورج خوری» سرتیپ بازنشسته و سفیر سابق نیز به عنوان یکی از نامزدهای ریاست جمهوری لبنان مطرح است. هرچند هیچ فراکسیونی به طور رسمی از او اعلام حمایت نکرده است ولی اطلاعات نشان می‌دهد سراسقف مارونی و رئیس پارلمان «نبیه بری» و «جریان ملی آزاد» با نامزد شدن او موافق هستند هرچند اکثر احزاب مخالف دولت، از او حمایت نمی‌کنند.

نعمه افرام:

دوازدهم دسامبر 2024 «نعمه افرام» نماینده پارلمان لبنان و مدیرعامل پروژه «وطن انسان»، نامزد شدن خود را برای ریاست جمهوری اعلام کرد و دلایل این کار را نیز برشمرد. به رغم آن که هیچ فراکسیون پارلمانی از نامزدی او حمایت نکرده است ولی او روابطی خوب با همه احزاب مخالف و همچنین سراسقف مارونی دارد.

فرید الخازن:

نام «فرید الخازن» نماینده پارلمان به عنوان نامزد ریاست جمهوری بعد از کاهش شانس «سلیمان فرنجیه» برای تصدی این سمت مطرح شد چرا که الخازن شخصی نزدیک به فرنجیه است و افراد زیادی معتقدند اعلام انصراف رئیس حزب «المرده» به نفع الخازن، آسان‌تر از هر نامزد دیگری است. الخازن روابط خوبی با «نبیه بری» دارد و به سراسقف مارونی هم نزدیک است.

سمیر عساف:

نام متخصص بانکداری «سمیر عساف» در هفته‌های اخیر به عنوان نامزد ریاست جمهوری لبنان مطرح شده است. او نامزد جدی برای برعهده گرفتن ریاست بانک مرکزی لبنان در سال 2020 بود. با این حال تاکنون هیچ فراکسیون پارلمانی او را به عنوان نامزد خود برای ریاست جمهوری لبنان معرفی نکرده است.

زیاد بارود:

«زیاد بارود» حقوقدان لبنانی است که در سال 2008 وزیر کشور لبنان بود. نام او به عنوان نامزد توافقی مطرح است هرچند هیچ فراکسیون پارلمانی به صراحت از او حمایت نکرده است. با این حال هیچ فراکسیونی نیز با نامزد شدن او مخالفت نکرده است. بارود به داشتن روابط خوب با اکثر احزاب لبنانی معرف است هرچند تصمیم او برای نامزد شدن در انتخابات پارلمانی سال 2018 به عنوان عضوی از لیست «جریان ملی آزاد» بر روابط او با برخی احزاب مخالف لبنانی به ویژه احزاب مسیحی، تاثیر منفی گذاشت.

بیشتر بخوانید:

فرمانده ارتش لبنان در صدر نامزدهای ریاست‌جمهوری

منبع
الشرق الاوسط

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا