فؤاد حسین در گفتوگو با الشرق الاوسط تشریح کرد؛تصمیم عراق درباره خلع سلاح گروههای مسلح/السودانی در دیدار با رهبر ایران چه گفت؟
وزیر خارجه عراق در گفتوگو با الشرق الاوسط از تلاشهای بغداد برای دور نگهداشتن عراق از جنگهای منطقهای و مدیریت گروههای مسلح در این کشور گفت و دستاوردهای سفر محمد شیاع السودانی به لندن را تشریح کرد.
میدل ایست نیوز: «فؤاد حسین» وزیر امور خارجه عراق در گفتوگویی اختصاصی با الشرق الاوسط با اشاره به تاکید مرجعیت دینی و عالی نجف اشرف بر لزوم کنترل سلاح تاکید کرد موضوع گروههای مسلح در این کشور یک مسأله داخلی است که باید از سوی خود عراقیها حل شود.
عراق در خطر است و باید از جنگ دوری کند
به گزارش الشرق الاوسط، وزیر خارجه عراق درباره نحوه دور کردن کشورش از خطر جنگ گفت: ما روی یک پویش رسانهای فشرده کار کردیم تا کشور را متقاعد کنیم که در خطر هستیم زیر اگر نمیتوانستیم درون و داخل کشور را متقاعد کنیم، متقاعد کردن خارج نیز امکانپذیر نبود. ما موفق شدیم پیام را منتقل کنیم اگرچه کار آسانی نبود. در ابتدا درک کافی از سوی برخی در مورد این مسائل وجود نداشت، اما ما موفق شدیم به همه هشدار دهیم که عراق در خطر است و باید از جنگ دوری کند.
فواد حسین در پاسخ به سوالی در خصوص پرونده گروههای مسلح گفت: عراقیها اکنون آشکارا در حال بررسی این موضوع هستند. آنها به راههای خود برای مقابله با گروههای مسلح خارج از کنترل دولت فکر میکنند و بر اساس آنچه مرجعیت دینی در نجف میخواهد یعنی ضرورت محصور کردن سلاح، حرکت میکنند.
وی ادامه داد: سوال این است که آیا ما کشور خود را میسازیم یا به جنگ در عرصههای خاص ادامه میدهیم؟ کشور نمیتواند تلفیقی بین دولت و هر چیز دیگری باشد که آن را تضعیف میکند. بنابراین، ما نیازمند تفاهمات داخلی هستیم، بر این اساس که هیچ طرف دیگری نمیتواند حالت خشونت یا جنگ را تحمیل کند. این امکانپذیر نیست و ما در این مورد حتی قبل از این رویدادها بحث کردیم.
فواد حسین در پاسخ به این سوال مجری مصاحبه که آنچه را وزیر خارجه عراق میگوید حتی قبل از عملیات طوفان الاقصی نیز مطرح بود و برخی طرفهای بینالمللی به دنبال پایانهای مشخصی برای بحث عراق بودهاند، گفت: بسیاری از ناظران این را میگویند، اما من میبینم که بحث جدی در جامعه عراق و در میان محافل سیاسی و سران عراقی در این زمینه وجود دارد. ما این پرونده را شروع کردیم و برای رسیدن به نتیجه نیاز به یک دوره مشخص داریم. واضح است که ما به سازوکارهای خاصی پایبند هستیم و پیشنهادهای مختلفی وجود دارد، مثلاً اینکه گروههای مسلح جزو نیروهای الحشد الشعبی هستند که به شکل قانونی بخشی از نیروهای مسلح به حساب میآیند.
وزیر خارجه عراق عنوان کرد: دیدگاه دیگری نیز وجود دارد که از این گروهها میخواهد سلاحهای خود را به نیروهای الحشد الشعبی تحویل دهند و تنها به طرف سیاسی تبدیل شوند. افکار و ایدههای زیادی وجود دارد، اما در نهایت باید به تفاهمات درونی برسیم و از ایجاد شرایطی که خدای ناکرده منجر به منازعه داخلی شود، پرهیز کنیم زیرا این غیر قابل قبول است.
مجری در ادامه به فعالیت گروههای مسلح عراقی نظیر جنبش النجبا، گردانهای حزب الله و گردانهای سید الشهدا اشاره کرد که از اکتبر 2023 در چارچوب حمایت از مقاومت در غزه در قالب وحدت میادین حملاتی را فلسطین اشغالی انجام دادند و درباره تهدیدات اسرائیل و اینکه وضعیت اکنون چگونه است از وزیر خارجه عراق سوال کرد.
فواد حسین در این باره گفت: بله، تهدید هنوز وجود دارد و من در مورد درصد بالا یا پایین صحبت نمیکنم. تهدید، تهدید است. اما من در مورد بحثهای داخلی صحبت میکنم که ربطی به فشار خارجی ندارد، بلکه به نیاز عراق برای دستیابی و حصول نتیجه است.
السودانی در دیدار با رهبر ایران چه گفت؟
وزیر خارجه عراق در مورد ایران نیز که رهبری این کشور نیروهای امریکایی در عراق را اشغالگر خوانده و خواستار مقابله جدی با آنها شده است، گفت: «من به همراه نخست وزیر عراق در تهران بودم (هشتم ژانویه). ما گفتیم که بسیاری از کشورها نظرات خود را در مورد وضعیت داخلی عراق به عراقیها ارائه میدهند، اما مسائل ما تنها به خود عراقیها مربوط میشود و این در مورد همگان صدق میکند. واضح است مواضع ایران که در رسانهها در مورد برخی مسائل منتشر میشود، با دیدگاههای ما مغایرت دارد. اما در نهایت، تصمیم نهایی باید توسط خود عراقیها اتخاذ شود.»
دستاوردهای سفر نخست وزیر عراق به لندن
فواد حسین در بخشی از این مصاحبه به سفر اخیر نخست وزیر عراق به انگلیس اشاره کرد و گفت بغداد یک بسته سرمایهگذاری 12.3 میلیارد پوندی با انگلیس امضا کرده که فراتر از ملاحظات سیاسی روزمره است ضمن آنکه توافق دفاعی میان دو کشور مقدمهای برای همکاریهای امنیتی بیشتر خواهد بود.
تلاش عراق برای ایجاد توازن بین ایران و امریکا
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص بازگشت ترامپ و سیاستهای کشورش گفت: عراق روابط خود را بر اساس منافع ملی و نه تغییرات در کاخ سفید تنظیم میکند و اگرچه تنشهای امریکا و ایران بر عراق تأثیر دارد، اما بغداد در تلاش برای ایجاد تعادل و توازن میان این دو است.
موضع عراق در برابر دولت جدید سوریه
وزیر امور خارجه عراق در ادامه با اشاره به تحولات سوریه و آینده این کشور نیز خاطر نشان کرد: بغداد در انتظار نتایج روند سیاسی سوریه و چگونگی سازماندهی دولت جدید در دمشق است و معتقد است بازسازی سوریه نیازمند حمایت بینالمللی است.
وی در بخشی از مصاحبه خود به موضوع کردهای عراق و سوریه اشاره کرد و گفت کردهای هر دو کشور نقشی کلیدی در آینده این مناطق دارند.
وزیر خارجه عراق با تاکید بر تلاش کشورش برای ایجاد توازن در روابط با همه کشورها خاطر نشان کرد: هدف بغداد دور نگهداشتن عراق از درگیریهای منطقهای و تمرکز بر ثبات و توسعه داخلی است.