تصمیم جنجالی ترامپ برای تعلیق کمکهای مالی چه تبعاتی برای عراق به دنبال خواهد داشت؟
منابع سیاسی عراقی در بغداد، اعلام کردند دهها پروژه توسعهای که تحت نظارت سازمانهای مختلف امریکایی در عراق اجرا میشود، به دلیل تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور امریکا برای تعلیق کردن برنامه کمکهای خارجی امریکا در معرض توقف قرار دارد.
میدل ایست نیوز: منابع سیاسی عراقی در بغداد، اعلام کردند دهها پروژه توسعهای که تحت نظارت سازمانهای مختلف امریکایی در عراق اجرا میشود، به دلیل تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور امریکا برای تعلیق کردن برنامه کمکهای خارجی امریکا در معرض توقف قرار دارد.
به گزارش العربی الجدید، اغلب این پروژهها به بخش سازندگی و بازسازی و برای حمایت از آوارگان و آسیبدیدگان از خشونت و تروریسم و حوزه توسعه مربوط میشود که در مناطق شمال، غرب و مرکز عراق متمرکز هستند.
امریکا کمکهای خارجی خود به جز کمکهای ارائه شونده به مصر و رژیم صهیونیستی و همچنین کمکهای غذایی اضطراری را به حالت تعلیق درآورده است تا بررسی کاملتری انجام دهد و مشخص شود که آیا این کمکها با سیاستهایی که ترامپ قصد دارد دنبال کند، تطابق دارند یا خیر.
وزارت خارجه امریکا و پنتاگون در کنار آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) مجموعه بزرگی از پروژههای عراق را مدیریت میکنند که طی سالهای گذشته در ایجاد تفاوتهای چشمگیر در بخش زیرساختها و جامعه به طور کلی در مناطق شمالی و غربی این کشور به خصوص در مناطقی که بیشتر از جنگهای دو دهه گذشته آسیب دیدهاند، نقش داشتهاند.
بخشی از این کمکهای امریکا در راستای اجرای فعالیتها و پروژههای مختلف از جمله موارد مربوط به کودکان و توانمندسازی زنان در مناطق درگیری و بازماندگان جنگها و ادغام آوارگان در اردوگاههای آوارگان و نظارت بر جا به جایی آنها از یک اردوگاه به اردوگاه دیگر یا به مناطق اصلیشان به آژانسها و سازمانهای محلی اختصاص مییابد. این پروژهها با دولتهای محلی در استانهای عراق و وزارتخانهها، ارتباطات مستقیمی دارند.
تعلیق کمکها و تاثیر آن بر پروژههای توسعهای در عراق
بنا بر اعلام منابع سیاسی عراقی در بغداد شمار زیادی از پروژههایی که در حال حاضر توسط سازمانهای امریکایی فعال در عراق اجرا میشود، در معرض توقف یا کاهش فعالیتهای خود قرار دارند.
این منابع افزودند نهادها و سازمانهای کمک رسان امریکایی فعال در عراق پذیرش هرگونه درخواست جدید را متوقف کردهاند.
فعالان بخشهای حقوق بشری و سازمانهای داخلی در عراق نسبت به پیامدهای این امر به خصوص از نظر کمکهای انسان دوستانه و توسعهای ابراز نگرانی کردند به ویژه آنکه این موضوع ممکن است منجر به مشکلات انسانی و تبعات منفی برای تعداد زیادی از کودکان و خانوادهها که در شرایط بحرانی به سر میبرند، شود.
در همین راستا یکی از اعضای پارلمان عراق اعلام کرد تعلیق کمکهای امریکا در دوران دولت ترامپ نگرانیهایی را در مورد آینده پروژهها در عراق به وجود آورده است.
وی تصریح کرد «اگر این کمکها به طور کامل قطع شود، این امر به مشکلات و افت بیشتر در زمینه دفاع از آزادیها منجر خواهد شد و در این صورت احزاب دینی از فرصت استفاده کرده و خواهند توانست به فعالیتهای مدنی پایان دهند».
این نماینده پارلمان عراق که خواست نامش فاش نشود گفت «تصمیم ترامپ برای ارزیابی مجدد پروژهها و متوقف کردن کمکهای مالی در حال حاضر به طور فوری منجر به توقف فعالیتهای سازمانها نشده است، اما این موضوع تهدیدی برای فعالیتهای آنها در آینده به شمار میآید».
آگاهی دولت ترامپ از فساد در پروژههای بینالمللی عراق
وی افزود «ترامپ میخواهد بداند پولهای امریکا به کجا میرود و وی میداند که فساد مالی بزرگی در عراق وجود دارد و در نتیجه ترامپ میخواهد که وضعیت را در کشورهای دریافت کننده این کمکها ارزیابی کند. این احتمال وجود دارد که وی تصمیم بگیرد هرگونه کمک مالی به عراق را قطع کند».
یکی از فعالان جامعه مدنی ضمن اعتراف به وجود فساد در سازمانهای بینالمللی و نهادهای سازمان ملل در عراق تاکید کرد «مسیر کمکهای امریکا به عراق از طریق اهداکننده و دریافت کننده، انجام نمیشود بلکه از طریق یک واسطه صورت میگیرد».
وی تصریح کرد «اغلب این واسطه سازمانی بینالمللی یا نهاد وابسته به سازمان ملل است و از طریق این واسطه، مبالغ دستکاری میشود. به نظر میرسد دولت ترامپ به آنچه در عراق و دیگر کشورها که میزان فساد در آنها بالاست، رخ میدهد آگاهی دارد».
وی خاطرنشان کرد یکی از پروژههایی که ممکن است متوقف شود، پروژه بازگرداندن خانوادههای عراقی از اردوگاه الهول سوریه به اردوگاه الجدعه در موصل است چرا که نهاد مسئول بازگشت این خانوادهها به جامعه، آموزش دادن به آنها و دیگر برنامههای مهم از جمله برنامه بازسازی آژانس توسعه امریکا است.
از طرفی دیگر، بشار الیوسف، که در یکی از بخشهای سازمان بینالمللی ثبت شده در بغداد فعالیت میکند گفت تصمیم اخیر امریکا نه تنها شامل عراق میشود، بلکه مربوط به تعلیق تمامی کمکها در سراسر جهان به مدت 90 روز است.
اهداف ترامپ از تعلیق تامین مالی
الیوسف افزود ترامپ به دنبال این است تا از یک سو هزینههای امریکا را کاهش دهد و از سوی دیگر ارتباط با آژانسهای سازمان ملل را کم کند چرا که وی بر این باور است بسیاری از پروژهها تنها ابزاری برای دستیابی راحت به پول هستند.
وی اظهار داشت ترامپ تصمیم گرفت از توافق پاریس در زمینه تغییرات اقلیمی خارج شود در نتیجه وی دیگر برای پروژههای مرتبط با تحول به سمت انرژیهای پاک هزینه نخواهد کرد و این خود به تنهایی منجر به حفظ میلیاردها دلار برای امریکا خواهد شد.
از طرفی دیگر محمود الدباغ، معاون رئیس مرکز توسعه الرشید در بغداد، بر این باور است که قطع تامین مالی و توقف فعالیت سازمانهای امریکایی در عراق حتی اگر در حال بازبینی توسط واشنگتن باشد، یک نشانه خطرناک است.
الدباغ توضیح داد که سازمان توسعه امریکا در طول سالها به مسائل حساس پرداخته است که سایر اهداکنندگان بینالمللی از آن اجتناب میکنند که افراطگرایی خشونت آمیز و ادغام مجدد جمعیت در مناطق و آخرین نمونه آن، تامین مالی و نظارت بر بازگشت خانوادههای عراقی از اردوگاه الهول سوریه به الجدعه در شمال کشور از جمله آنها بوده است.
وی اشاره کرد با وجود نشانههای فساد که برخی سازمانها در آن کمکهای مالی امریکا را در پروژههای با تاثیر ضعیف هدر دادهاند، حضور امریکا در زمینه تامین مالی و سازمانهای فعال همچنان مهم است تا به مسائل حساسی پرداخته شود که مقامات دولتی عراق به دلیل فشارهای سیاسی و همچنین سایر اهداکنندگان بینالمللی از آن اجتناب میکنند.