عراقچی: امنیت دریاها نباید ابزاری برای فشار یا اعمال نفوذ قدرتهای فرامنطقهای باشد
وزیر امور خارجه ایران با تاکید بر اینکه امنیت دریاها نباید ابزاری برای فشار یا اعمال نفوذ قدرتهای فرامنطقهای باشد، گفت: هیچ کشوری نمیتواند در مسیر توسعه اقتصادی خود تنها پیش برود و همکاری منطقهای، کلید پیشرفت مشترک است.
![](https://mdeast.news/wp-content/uploads/2025/02/111530675772-780x470.jpeg)
میدل ایست نیوز: «سید عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه ایران صبح امروز در سخنرانی هشتمین کنفرانس اقیانوس هند در مسقط گفت: امروز در سرزمینی گردهم آمدهایم که قرنها بهعنوان پلی میان شرق و غرب، میان تمدنهای بزرگ و ملتهای دور و نزدیک شناخته شده است. عمان، میزبان فرهیخته ما، از دیرباز نه فقط یک بازیگر اقتصادی، بلکه نمادی از تعامل، گفتوگو و دیپلماسی سازنده در منطقه اقیانوس هند بوده است.
به گزارش وزارت امور خارجه ایران، عراقچی عنوان کرد: این منطقه، که همواره در مسیر تحولات جهانی قرار داشته، امروز نیز نقشی تعیینکننده در آینده اقتصاد بینالمللی ایفا میکند. دریاها در طول تاریخ، همواره بیش از آنکه مرزهای جغرافیایی باشند، دروازههای اتصال تمدنها بودهاند. اقیانوس هند از هزاران سال پیش تاکنون، نه فقط یک پهنه آبی، بلکه شاهراهی برای تجارت، تبادل فرهنگ و توسعه تمدنی بوده است.
وی تاکید کرد که سرعت تحولات اقتصادی و فناورانه، وابستگی کشورها به مسیرهای تجاری جدید و نیاز به امنیت و همکاری منطقهای، بیش از گذشته اهمیت یافته است. در چنین شرایطی، دیگر نمیتوانیم به مسیرهای سنتی و الگوهای قدیمی تجارت بسنده کنیم. ما باید آیندهای را طراحی کنیم که در آن، اقیانوس هند نه فقط یک مسیر ترانزیتی، بلکه یک قطب همکاریهای راهبردی و اقتصادی باشد.
عراقچی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با درک این تحول، سیاست «دریامحور» را در اولویت استراتژیک توسعه خود قرار داده است، خاطر نشان کرد: کشوری که بیش از ۵۸۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد—۴۹۰۰ کیلومتر آن در جنوب، در امتداد همین اقیانوس پهناور—نمیتواند نسبت به آینده آن بیتفاوت باشد. توسعه اقتصاد دریامحور، تنها یک انتخاب برای ایران نیست؛ بلکه یک الزام است. ما دریافتهایم که سواحل ما، نه فقط مرزهای طبیعی کشور، بلکه دروازههای اتصال ایران به اقتصاد جهانی هستند.
وی با تاکید بر اینکه امنیت دریایی، امروز بیش از هر زمان دیگری، یک مقوله اساسی برای اقتصاد جهانی است، گفت: جمهوری اسلامی ایران، در کنار نقش اقتصادی و تجاری خود، مسئولیت تأمین امنیت دریایی را نیز بر عهده دارد. نیروی دریایی ایران، با همکاری کشورهای منطقه، بهطور مستمر در عملیات ضد دزدی دریایی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، جرایم سازمانیافته و تأمین امنیت کشتیرانی نقشآفرینی کرده است. ما بر این باوریم که امنیت دریاها نباید ابزاری برای فشار یا اعمال نفوذ قدرتهای فرامنطقهای باشد، بلکه باید نتیجه همکاری کشورهای منطقه باشد.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: در عین حال، هیچ کشوری نمیتواند در مسیر توسعه اقتصادی خود تنها پیش برود. همکاری منطقهای، کلید پیشرفت مشترک است. ایران با عضویت در انجمن کشورهای حاشیه اقیانوس هند (IORA) و اجلاس نیروهای دریایی این سازمان (IONS)، بر تعهد خود به چندجانبهگرایی و همکاری اقتصادی و امنیتی در منطقه تأکید دارد. اما در این میان، یک چالش مهم وجود دارد: برخی قدرتهای فرامنطقهای تلاش دارند تا از شکافهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی در منطقه سوءاستفاده کنند و همکاریهای طبیعی میان کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار دهند.
عراقچی در پایان تصریح کرد: ما نمیتوانیم اجازه دهیم که رقابتهای ژئوپلیتیکی قدرتهای جهانی، آینده این منطقه را تعیین کند. تصمیمگیری درباره سرنوشت اقیانوس هند، باید توسط کشورهای این منطقه و برای منافع ملتهای آن انجام شود.