آیا روابط عراق و عربستان به سمت یک شراکت راهبردی پایدار پیش میرود؟
روابط عراق و عربستان شاهد تحولات چشمگیری است که نشان دهنده تمایل متقابل برای ایجاد شراکتی راهبردی است که با تغییرات منطقهای و بینالمللی همگام است و ثبات و توسعه در منطقه را تقویت میکند.

میدل ایست نیوز: روابط عراق و عربستان شاهد تحولات چشمگیری است که نشان دهنده تمایل متقابل برای ایجاد شراکتی راهبردی است که با تغییرات منطقهای و بینالمللی همگام است و ثبات و توسعه در منطقه را تقویت میکند.
به گزارش الخلیج آنلاین، در همین راستا اولین دور از رایزنیهای سیاسی میان دو کشور انجام شد که سطح جدیت دو طرف در پیشبرد روابط دوجانبه به افقهای گستردهتر در حوزههای مختلف از بخشهای امنیتی و سیاسی و اقتصادی گرفته تا بخشهای فرهنگی و آموزشی را نشان میدهد.
در ۱۴ آوریل جاری، اولین دور از رایزنیهای سیاسی میان دو کشور در مقر وزارت خارجه عراق در بغداد برگزار شد؛ گامی که نشان دهنده فضای مثبت حاکم بر روابط دو کشور و عزم آنها برای تقویت شراکت راهبردی به شمار میرود.
شراکت راهبردی
سعود الساطی، معاون وزارت خارجه عربستان در امور سیاسی و اقتصادی ریاست هیئت عربستانی و محمد حسین بحرالعلوم، معاون وزارت خارجه عراق در روابط دو جانبه، ریاست طرف عراقی را بر عهده داشت. عبدالعزیز بن خالد الشمری، سفیر عربستان در بغداد و صفیه السهیل، سفیر عراق در ریاض نیز در این دور از رایزنیهای سیاسی دو طرف حضور داشتند.
در این نشست درباره راههای تقویت روابط دو جانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و علاوه بر آن مسائل منطقهای و بینالمللی دارای اهمیت مشترک بررسی و بر اهمیت تداوم هماهنگی و رایزنیهای مشترک برای مقابله با چالشها و در راس آن مبارزه با تروریسم تاکید شد.
طرف عراقی در ادامه بر تمایل خود به تقویت روابط با عربستان تاکید و به بهبود چشمگیر اوضاع امنیتی و رشد اقتصادی عراق که فرصتی خوبی برای سرمایه گذاری به ویژه در پروژه جاده توسعه ایجاد میکند و نیز اهتمام عراق به همکاری در زمینههای آموزشی، فرهنگی، آموزشهای تخصصی و پژوهش علمی اشاره کرد.
بحرالعلوم نقش مثبت عربستان در عرصه بینالمللی به ویژه تلاشهای میانجیگری میان روسیه و اوکراین را ستود و بار دیگر بر رویکرد مبتنی بر رایزنی و توازن عراق و نقش محوری آن در منطقه تاکید کرد.
دو طرف بارزترین تحولات منطقهای و بینالمللی را بررسی و بر سر تقویت همکاری و هماهنگی مشترک در مقابله با چالشها به ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم توافق کردند.
الساطی نیز با تحسین پیشرفتهای اخیر عراق، بر حمایت عربستان از ثبات و شکوفایی این کشور تاکید کرد و آن را عاملی مؤثر در ارتقاء امنیت منطقهای دانست.
در پایان این نشست، دو طرف بر اهمیت اجرای توافقات به عملآمده و تداوم رایزنیها و هماهنگیها در راستای خدمت به منافع مشترک و کمک به تقویت امنیت و ثبات منطقهای تاکید کردند.
دستاوردهای منطقهای
پیش از این دور از رایزنیهای سیاسی، در ۸ آوریل جاری، خالد بن سلمان بن عبدالعزیز، وزیر دفاع عربستان با ثابت محمد سعید العباسی، همتای عراقی خود به صورت تلفنی گفتوگو و درباره تقویت روابط دوجانبه در زمینههای نظامی و دفاعی و آخرین تحولات منطقه رایزنی کرد.
در ادامه این رایزنیها، محمود المشهدانی، رئیس پارلمان عراق در ۱۵ آوریل با عبدالعزیز الشمری، سفیر عربستان در بغداد دیدار و پیرامون راههای توسعه همکاری در زمینههای مختلف گفتوگو کرد.
این دیدار در چارچوب تلاشهای مستمر برای تقویت روابط میان بغداد و ریاض که طی سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیری بودهاند، انجام شد.
در این دیدار، دو طرف بر ضرورت گشودن افقهای جدید برای همکاری سیاسی، اقتصادی و امنیتی در راستای تامین منافع ملتهای دو کشور تاکید کردند.
المشهدانی با تاکید بر اهمیت تداوم هماهنگی و رایزنیهای دوجانبه میان بغداد و ریاض، روابط تاریخی دو کشور را تحسین و به آمادگی پارلمان عراق برای پشتیبانی از هرگونه ابتکار عملی که در راستای تقویت این روابط باشد، اشاره کرد.
الشمری ضمن اعلام قدردانی عربستان از نقش عراق در تقویت امنیت منطقهای، بر تمایل کشورش برای ایجاد رابطه راهبردی مبتنی بر منافع مشترک و احترام متقابل تاکید کرد.
دو طرف در ادامه بر سر اهمیت فعالسازی توافقات دوجانبه و توسعه همکاری در زمینههای سرمایه گذاری، انرژی، مبادلات تجاری، تبادل فرهنگی و علمی، و همچنین همکاری پارلمانی میان پارلمان عراق و مجلس شورای عربستان توافق کردند.
گسترش این همکاریها در زمینههایی همچون سرمایه گذاری، انرژی و تجارت، در چارچوب تحولات اقتصادی جاری در عراق و سیاست استقبال عربستان از ایجاد مشارکتهای پایدار منطقهای قرار دارد.
گام مهم
تحولات اخیر در روابط عراق و عربستان نشان دهنده اراده سیاسی مشترک میان دو کشور برای ایجاد یک شراکت پایدار مبتنی بر تاریخ مشترک، منافع متقابل و تمایل به تقویت هماهنگی در مسائل منطقهای و بینالمللی است.
جبار المشهدانی، تحلیلگر مسائل سیاسی، بر این باور است که این دور از رایزنیهای سیاسی میان عربستان و عراق با توجه به جایگاه ژئوپولیتیکی عراق و نقش کلیدی عربستان در منطقه، گامی مهم به شمار میآید و هرگونه شراکت با ریاض، شراکتی سودآور است.
المشهدانی افزود تصمیمگیری در عراق با نوعی نوسان همراه است و این وضعیت چالشی برای اتخاذ تصمیمات سیاسی به شمار میآید چراکه ممکن است یک دولت با رویکردی باز نسبت به جهان عرب و همکاری با کشورهای شورای همکاری روی کار بیاید، اما دولت بعدی از این توافقات عقب نشینی کند.
وی به نیاز امروز عراق به توافقات مستحکم و بلند مدت برای دستیابی به نتایج ملموس در عرصهها و زمینههای مختلف اشاره کرد.
این تحلیلگر سیاسی، در خصوص امکان ایفای نقش متوازن عراق در منطقه، از طریق همکاری با عربستان در مسائلی مانند سوریه و فلسطین معتقد است که این امر امکان پذیر است اما به شرطی که در تصمیم عراق جدیت وجود داشته باشد و از تاثیرات منطقهای و بینالمللی دور بماند تا در منطقه کشوری موثر و تاثیرگذار باشد.
المشهدانی با اشاره به تاثیر این رایزنیها بر نفوذ ایران در عراق، افزایش این نفوذ را تا حدی ناشی از «عدم حضور کشورهای عربی» در عراق و عوامل شناخته شده دیگر نسبت میدهد.
وی تاکید کرد هرچقدر حضور کشورهای عربی در عراق قویتر و بیشتر باشد، این امر به کاهش نفوذ ایران و دیگر کشورها کمک میکند و «حضور کشورهای عربی برای مقابله با نفوذ کشورهای همسایه در عراق موثر خواهد بود».