خبر اولسیاسی

ویتکاف و عراقچی با چاشنی تردید و بی‌اعتمادی بر سر میز مذاکرات در رم پایتخت ایتالیا

در سایه هشدارهای امریکا به اروپا برای بازگرداندن تحریم‌ها و تاکید ایران بر تداوم مذاکرات با وجود تردیدها، ویتکاف و عراقچی، نمایندگان ارشد واشنگتن و تهران، برای دومین دور گفت‌وگوهای هسته‌ای در رم گرد هم می‌آیند به این امید که نشست آنها بتواند گره کور اختلافات را باز کند.

میدل ایست نیوز: استیو ویتکاف و سید عباس عراقچی مذاکره‌کنندگان امریکایی و ایرانی با وجود تردید‌های عمیق و متقابل، برای دور دوم مذاکرات هسته‌ای راهی رم پایتخت ایتالیا شده‌اند تا دور دوم مذاکرات هسته‌ای را آغاز کنند.

به گزارش الشرق الاوسط، در حالی که مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، روز گذشته از کشورهای اروپایی درخواست کرد تصمیم بگیرند که آیا در صورت مشخص شدن قریب‌الوقوع بودن ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران، آماده هستند تحریم‌ها علیه ایران را دوباره اعمال کند یا خیر، وزیر خارجه ایران تصریح کرد، به هر حال، با وجود تردیدها در مورد نیات و مقاصد امریکایی‌ها در مذاکرات شرکت می‌کند.

در حالی که روزهای گذشته شاهد رفت و آمد‌های فشرده دیپلماتیک در پایتخت‌های عربی و بین‌المللی برای یافتن فرصت‌هایی جهت تکمیل بوده‌ایم، به نظر می‌رسد دولتمردان امریکایی هنوز در مورد بهترین راه حل برای مسأله هسته‌ای ایران دچار اختلاف نظر هستند

مارکو روبیو پس از دیدار با سران کشورهای اروپایی در پاریس اظهار داشت: اروپایی‌ها باید تصمیم بگیرند، زیرا من معتقدم همه ما باید این پیش‌بینی و انتظار را داشته باشیم که احتمالاً در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به این مسأله اشاره شده باشد که ایران نه تنها از تعهدات خود فاصله گرفته، بلکه به طور خطرناکی به داشتن سلاح، از هر زمان دیگری نزدیک‌تر شده است.

وی تاکید کرد: دولت امریکا به دنبال راه حلی مسالمت‌آمیز با ایران است، اما هرگز ساخت سلاح هسته‌ای توسط این کشور را تحمل نخواهد کرد و بنابراین یک توافق احتمالی نباید چیزی باشد که فقط مانع از داشتن سلاح هسته‌ای توسط ایران در حال حاضر شود، بلکه باید برای آینده نیز باشد.

از سوی دیگر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پیش از این تأکید کرده بود مهلت برای دستیابی امریکا و ایران به یک توافق هسته‌ای جدید کوتاه است، در حالی که وزارت خارجه ایران پیشنهاد پیوستن آژانس به مذاکرات جاری را به دلیل زود بودن زمان، رد کرده است.

آژانس پیشتر در گزارش خود اعلام کرده است ایران تنها کشور غیر دارنده سلاح هسته‌ای است که سطح غنی‌سازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رسانده است که سطحی بالا به شمار می‌آید و نشان می‌دهد این کشور به غنای ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک شده است ضمن آنکه ایران به انباشت مواد شکافت‌پذیر در مقادیر زیاد ادامه می‌دهد.

از سوی دیگر، سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز گذشته و در آستانه دور دوم مذاکرات هسته‌ای بین تهران و واشنگتن در کنفرانسی خبری در مسکو، گفت: تردیدهایی جدی در مورد نیت‌های امریکا وجود دارد ولی با وجود اینکه ما تردید‌های جدی در مورد نیت و انگیزه‌های طرف امریکایی داریم، به هر حال در مذاکرات فردا شرکت خواهیم کرد و کاملاً آماده دستیابی به یک راه حل مسالمت‌آمیز برای برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران هستیم.

از سوی دیگر ساعاتی پیش از آغاز دور دوم مذاکرات، استیو ویتکاف، فرستاده امریکا با یک وزیر اسرائیلی و رئیس موساد در مورد ایران دیدار کرد. پایگاه خبری اکسیوس با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس به نقل از سه منبع اسرائیلی گزارش داد: ران درمر، وزیر امور استراتژیک این رژیم و دیوید بارنیه، رئیس سازمان اطلاعات (موساد) در پاریس حضوریافتند تا پیش از مذاکرات با ایران در مورد برنامه هسته‌ای این کشور با استیو ویتکاف، فرستاده امریکا دیدار و گفتگو کنند.

الشرق الاوسط در ادامه نوشت، در حالی که رسانه‌های ایرانی با هدف تقویت موضع او در برابر سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه این کشور را به عنوان مذاکره‌کننده‌ای کارکشته توصیف می‌کنند؛ ویتکاف، سرمایه‌گذار املاک با تردیدهایی در میان محافل اطلاعاتی امریکا روبرو است.

جاناتان پانیکوف، افسر سابق اطلاعات آمریکا در امور خاورمیانه، در این باره تصریح کرد: مأموریت ویتکاف پیچیده است چرا که تلاش برای مدیریت پرونده‌های غزه، اوکراین و ایران به طور همزمان از نظر حجم کار برای هر کسی چالش‌برانگیز است.

پانیکوف، عضو کنونی مرکز تحقیقاتی شورای آتلانتیک در واشنگتن تاکید کرد: دشواری در پرونده ایران به دلیل حجم جزئیات فنی، پیشینه تاریخی، ملاحظات ژئوپلیتیک منطقه‌ای و پیچیدگی‌های گسترده‌ای که این پرونده در بر دارد، بسیار بیشتر است.

همچنین بخوانید:

وزیر خارجه ایران عازم رم شد/درخواست تهران از واشنگتن چیست؟

منبع
الشرق الاوسط

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 7 =

دکمه بازگشت به بالا