اجتماعیخبر اول

عراق قربانی طوفان‌های گرد و غبار و تغییرات اقلیمی

عراق در سال جاری با افزایش شدید طوفان‌های گرد و غبار روبرو شده است به طوری که وقوع این طوفان‌ها در اواسط آوریل منجر به بستری شدن هزاران نفر و اختلال در رفت و آمدها در این کشور شد.

میدل ایست نیوز: کارشناسان، تغییرات آب و هوایی ناشی از افزایش دما، کمبود آب و خشک برخی از قسمت‌های رود‌های دجله و فرات را عامل این وضعیت می‌دانند و درباره پدیده بیابان زایی و تأثیر آن بر زندگی مردم هشدار می‌دهند.

به گزارش الحره، نتایج گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی حاکی از افزایش تأثیرات تغییرات آب و هوایی در عراق ناشی از افزایش شدید دما و عبور آن از مرز ۵۰ درجه سانتیگراد در تابستان، کمبود آب و کاهش سهم سرانه منابع آبی به ۵۵ متر مکعب در سال در مقایسه با بیش از ۲۰۰۰ متر مکعب حدود دو دهه قبل و خشک شدن بخش‌هایی از رود‌های دجله و فرات می‌دانند.

عمر عبداللطیف، عضو دیده بان «عراق سبز» پیش بینی کرد امسال به دلیل کمبود بارندگی، طوفان‌های گرد و غبار افزایش یابد و عراق بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ روز غبارآلود را تجربه کند.

وی تاکید کرد: برنامه‌های دولتی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی «بسیار کند» پیش می‌رود و وزارت محیط زیست و سایر وزارتخانه‌های مربوطه از ابتدا با جدیت با این پدیده برخورد نکرده‌اند.

عبداللطیف همچنین استخراج بی‌رویه آب‌های زیرزمینی برای کشاورزی را یکی دیگر از عوامل گردو غبار دانست و تصریح کرد: بسیاری بدون آگاهی از پیامد‌های آن، به استفاده از آب‌های زیرزمینی روی آورده‌اند در حالی که ر چند سال گذشته دما در بصره و استان‌های جنوبی ۵ درجه افزایش یافته و احتمال افزایش بیشتر دما در سال‌های آینده وجود دارد که منجر به تبخیر بیشتر آب و آسیب بیشتر به بخش کشاورزی و زندگی عمومی، به ویژه در مناطق جنوبی کشور، خواهد شد.

لوی المختار، سخنگوی وزارت محیط زیست عراق پیشتر اعلام کرده بود: بیشتر طوفان‌های گرد و غبار یعنی چیزی بین ۵۰ تا ۶۰ درصد آن‌ها از خارج از مرز‌ها می‌آیند و بخشی از آن در داخل مرز‌ها تشکیل می‌شود.

بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، عراق به دلیل پدیده‌های شدید آب و هوایی که حدود ده سال است با آن دست و پنجه نرم می‌کند، پنجمین کشور آسیب‌پذیر جهان در برابر تخریب آب و هوایی محسوب می‌شود. آمار سازمان ملل نشان می‌دهد که عراق در سال ۲۰۲۱ دومین فصل خشک خود را در ۴۰ سال گذشته به دلیل کاهش بی‌سابقه بارندگی تجربه کرده است. در طول ۴۰ سال گذشته، جریان آب در رودخانه‌های دجله و فرات که حدود ۹۸ درصد از آب‌های سطحی عراق را تأمین می‌کنند، حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.

از سوی دیگر سازمان بین‌المللی مهاجرت با انتشار گزارشی در نوامبر ۲۰۲۳ از زبان گئورگی جیگائوری رئیس هیئت این سازمان در عراق، اعلام کرد: تغییرات آب و هوایی در عراق صرفاً یک مشکل زیست‌محیطی نیست، بلکه احتمالاً به یک بحران انسانی تبدیل خواهد شد. این پدیده بهره‌کشی را تشدید کرده و به مهاجرت‌های اجباری منجر خواهد شد.

این منبع تاکید کرد: تغییرات آب و هوایی به ویژه در جنوب عراق کشاورزی و زندگی سنتی ساکنان تالاب‌ها را به شدت تحت تأثیر قرار داده و منجر به مهاجرت و تلف شدن دام‌ها شده است.

منبع
الحره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 11 =

دکمه بازگشت به بالا