خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

آیا اجلاس بغداد با عبور از اختلافات می‌تواند، صفحه جدیدی در همکاری عربی بگشاید؟

بغداد در آستانه میزبانی سی و چهارمین اجلاس سران عرب قرار دارد؛ رویدادی که در سایه تحولات پیچیده منطقه‌ای، فرصتی برای عراق جهت تثبیت جایگاه خود به عنوان کنشگری منطقه‌ای و آزمونی برای عبور جهان عرب از اختلافات و ترسیم نقشه راهی برای همکاری‌های آتی به شمار می‌رود.

میدل ایست نیوز: در سایه تحولات ژئوپلیتیک در منطقه، بغداد پایتخت عراق در هفدهم ماه آینده میزبان سی و چهارمین نشست عادی سران عرب خواهد بود، رویدادی که عراق از رهگذر آن تلاش می‌کند، شایستگی خود را به عنوان یک بازیگر منطقه‌ای باثبات و قادر به ایفای نقش محوری در حل بحران‌های فزاینده عربی، از مسأله فلسطین گرفته تا پرونده بازسازی نوار غزه، به اثبات برساند.

به گزارش الغد، تحلیلگران و ناظران سیاسی بر این باورند که این اجلاس که با شعار «بغدادِ صلح، میزبان مسائل جهان عرب» برگزار می‌شود، از اهمیت بسزایی در بحث و بررسی مسائل محوری عربی و تکمیل نتایج اجلاس اضطراری قاهره در مورد مسأله فلسطین برخوردار است.

در همین ارتباط، منابع خبری به این روزنامه گفتند: مصوبات اجلاس اضطراری اخیر قاهره در دستور کار اجلاس بغداد قرار خواهد گرفت و مسأله و آرمان فلسطین، امنیت ملی عربی، همکاری مشترک عربی و توسعه عملکرد اتحادیه عرب در صدر مباحثات این اجلاس قرار خواهد داشت.

در همین حال، دولت عراق به تدارکات و آمادگی‌های فشرده خود برای میزبانی این اجلاس ادامه می‌دهد و تلاش‌های دولتی و دیپلماتیک با هدف موفقیت این رویداد برجسته عربی و ایجاد محیط سیاسی و لجستیکی مناسب برای بحث در مورد مسائل منطقه و تقویت همبستگی عربی در مواجهه با چالش‌های مشترک در جریان است.

چالش‌های برجسته

در همین چارچوب، «صدام الحجاججه» تحلیلگر مسائل سیاسی بر این باور است که برجسته‌ترین چالش پیش روی این اجلاس، مشارکت احمد الشرع رئیس دوره انتقالی سوریه است بخصوص که دعوت از او جنبه تشریفاتی دارد و به کشمکش‌ها و تنش‌های امنیتی بین بغداد و دمشق در دوره‌های گذشته مرتبط نیست.

الحجاججه می‌افزاید: اختلافات منطقه‌ای، به ویژه درباره موضعگیری‌ها در قبال ایران و نزاع و درگیری با امریکا، ممکن است باعث تفاوت در سطح نمایندگی‌های اعزامی برخی از کشورهای شورای همکاری شود به طوری که پیش بینی می‌شود برخی از کشورهای شورای همکاری با توجه به اینکه این اجلاس در بغداد پایتخت عراق برگزار می‌شود، به منظور پرهیز و اجتناب از آنچه ممکن است به عنوان حمایت غیرمستقیم از تهران تلقی شود، سطح نمایندگی دیپلماتیک خود را کاهش دهند.

وی تاکید می‌کند: دستور کار این اجلاس متمرکز بر پرونده‌های محوری از جمله پرونده هسته‌ای ایران، ثبات منطقه، مخالفت با سیاست کوچ اجباری فلسطینیان و تاکید بر حاکمیت لبنان و سوریه بر مناطقی خواهد بود که رژیم صهیونیستی آن‌ها را اشغال کرده است.

این کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی خاطر نشان کرد: اجلاس بغداد رویداد مهمی برای عراق و کشورهای عربی به ویژه در سایه تغییرات سیاسی و امنیتی که خاورمیانه شاهد آن است، از جمله تحولات سوریه، غزه، لبنان و خود عراق به شمار می‌آیند ضمن آنکه دستور کار این اجلاس شامل پرونده‌های مهمی مانند مسائل منطقه‌ای، همکاری اقتصادی بین کشورهای عربی و تحولات سیاسی در منطقه خواهد بود.

اجلاس بغداد در سایه تحولات منطقه

از سوی دیگر، «محمد فهمی الغزو»، رئیس سابق دانشکده حقوق دانشگاه الزیتونه، درباره برگزاری اجلاس آتی سران عرب در شهر بغداد پایتخت عراق تصریح کرد: اجلاس بغداد در سایه تحولات ژئوپلیتیک در منطقه، برگزار می‌شود و بغداد از رهگذر این وضعیت تلاش می‌کند شایستگی و توانمندی خود را به عنوان یک بازیگر منطقه‌ای باثبات و قادر به ایفای نقش محوری در حل بحران‌های فزاینده عربی، از بحران فلسطین گرفته تا پرونده بازسازی غزه، به اثبات برساند.

محمد فهمی تصریح کرد: اظهار نظرهای رسمی خوشبینانه مقامات عراقی در واقع تاکیدی بر این مسأله است که عراق از مرحله درگیری‌ها عبور کرده است و میزبانی بغداد از این اجلاس، در واقع نشان از بازگشت عراق به صحنه بین‌المللی و عربی و آمادگی آن برای تبدیل شدن به شریکی قابل اعتماد و عنصری فعال در ثبات منطقه‌ای و حفظ مواضع ثابت و اصولی خود، به ویژه در مورد مسأله فلسطین و تجاوزات صهیونیستی به نوار غزه است.

وی اظهار داشت، عراق در حال تهیه یک دستور کار جامع برای این اجلاس است که مهم‌ترین مسائل عربی، به ویژه تقویت همکاری اقتصادی بین کشورهای عربی و حمایت از تلاش‌ها برای دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه را شامل می‌شود. میزبانی عراق از اجلاس سران عرب گامی مهم است که منعکس کننده جایگاه رو به رشد این کشور در سطوح عربی و منطقه‌ای و همچنین نقش محوری آن در تقویت ثبات و حمایت از همکاری مشترک عربی است.

فرصت عراق

«علاء حمدان الخوالده»، کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی نیز بر این باور است که اجلاس آتی سران عرب در شهر بغداد، فرصتی برای عراق جهت تقویت نقش عربی و منطقه‌ای خود، با تمرکز بر مسأله فلسطین، همکاری اقتصادی و مبارزه با تروریسم است.

الخوالده خاطر نشان می‌کند: پیش‌بینی‌ها از نتایج این اجلاس حاکی از آمال و آرزو‌های بیشتر برای دستیابی به پیشرفت ملموس و احتیاط در تکرار سناریوهای اجلاس‌های قبلی با ماهیت نمادین است ضمن آنکه کشور عراق تمامی تلاش خود را برای تقویت نقش منطقه‌ای خود، تبدیل شدن به یک میانجی منطقه‌ای و ستون ثبات و بهره‌گیری از میزبانی این اجلاس برای بهبود چهره مثبت خود پس از سال‌ها انزوا، به کار بسته است و این در حالی است که محمد شیاع السودانی نخست وزیر این کشور نیز بر تعهد عراق به موفقیت این اجلاس و دستیابی به نتایج مثبت تاکید کرده است.

وی خاطر نشان می‌کند: اجلاس آتی سران عرب، فرصتی محوری برای بازنگری مواضع عربی و یکپارچه‌سازی صفوف در مواجهه با چالش‌ها، به ویژه تجاوزات صهیونیستی به غزه و حملات مکرر به سوریه و لبنان خواهد بود. این اجلاس همچنین، فرصتی تاریخی برای عراق جهت تاکید بر نقش رهبری خود در منطقه و برای کشورهای عربی جهت متحد کردن مواضع خود در قبال چالش‌های مشترک خواهد بود اما موفقیت آن به توانمندی در عبور از اختلافات سیاسی و دستیابی به نتایج عملی به نفع ملت‌های عربی بستگی خواهد داشت.

بغداد در حالی آماده میزبانی از سران کشورهای عربی می‌شود که  همگان چشم انتظار آن هستند آیا این اجلاس سرآغاز دوره‌ای نوین از همکاری عربی خواهد بود یا صرفاً ایستگاهی گذرا در مسیری پر از چالش.

منبع
الغد

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =

دکمه بازگشت به بالا