والاستریت ژورنال بر اساس اسناد جدید فاش کرد:حمله 7 اکتبر تلاش حماس برای جلوگیری از برقراری روابط عربستان و اسرائیل بود
اسناد به دست آمده از تونلهای زیرزمینی حماس نشان میدهد که رهبران حماس درباره پیشرفت مذاکرات میان اسرائیل و عربستان که توسط ایالات متحده میانجیگری شده، بسیار نگران بودهاند.

میدل ایست نیوز: رهبران ارشد گروه اسلامی فلسطینی حماس، حمله خود به اسرائیل در تاریخ 7 اکتبر 2023 را با هدف مختل کردن مذاکرات صلح بین اسرائیل و عربستان آغاز کردند. این اطلاعات بر اساس صورتجلسه یک نشست سطح بالا در غزه است که ارتش اسرائیل ادعا کرده در تونلی زیر این منطقه کشف کرده است.
صورتجلسه نشست مورد اشاره، که در تاریخ 2 اکتبر 2023 در دفتر سیاسی حماس در غزه برگزار شده، به نقل از یحیی سنوار میگوید: «شکی نیست که توافق عادیسازی سعودی – صهیونیستی به طرز قابلتوجهی در حال پیشرفت است.» او هشدار داده که این توافق «در را برای اکثریت کشورهای عربی و اسلامی باز میکند تا همین مسیر را دنبال کنند.» برای سنوار و حماس که خواستار نابودی کامل اسرائیل و ایجاد یک دولت فلسطینی بین رود اردن و دریای مدیترانه هستند، این موضوع غیرقابلقبول بود.
در آن جلسه سنوار گفته که زمان آن رسیده حملهای که او دو سال در حال برنامهریزی آن بوده، آغاز شود.
او هدف از این عملیات را «ایجاد یک حرکت بزرگ یا تغییر استراتژیک در مسیرها و موازنههای منطقه در مورد مسئله فلسطین» اعلام کرده است. او انتظار داشته که از دیگر نیروهای تحت حمایت ایران در آنچه که بهعنوان محور مقاومت علیه اسرائیل شناخته میشود، کمک بگیرد. حماس به درخواست برای اظهارنظر در مورد صحت سند یا محتوای آن پاسخ نداده است. مقامات اطلاعاتی عرب که با حماس و سوابق آن آشنا هستند، گفتند که به نظر میرسد این سند و دیگر اسنادی که ارتش اسرائیل ادعا کرده در غزه پیدا کرده به نظر واقعی میرسند.
این اسناد که توسط والاستریت ژورنال بررسی شده، نشان میدهد که رهبران حماس درباره پیشرفت مذاکرات میان اسرائیل و عربستان که توسط ایالات متحده میانجیگری شده، بسیار نگران بودهاند.
مقامات هر سه کشور در سال 2023 میگفتند که اختلافات در حال کاهش است.
بسیاری از افرادی که به طور مستقیم در برنامهریزی حملات 7 اکتبر دخیل بودند، اکنون کشته شدهاند.
در میان دیگر اسناد داخلی حماس که توسط ارتش اسرائیل پیدا شده و توسط والاستریت ژورنال بررسی شده، گزارشی از سپتامبر 2023 وجود دارد که توصیه به تشدید درگیریها در کرانه باختری و قدس برای سختتر کردن عادیسازی روابط سعودی-اسرائیلی میکند.
این گزارش به عدم اعتماد به وعدههای سعودی برای حفظ منافع فلسطینیها اشاره کرده و آنها را «گامهای ضعیف و محدود برای بیاثر کردن» حماس و جلوگیری از مقابله آن با عادیسازی توصیف کرده است.
روابط سعودی با حماس که تحت حمایت ایران است، از زمانی که حماس کنترل نوار غزه را از رقیب فلسطینی خود، فتح، گرفت، سرد شده است.
یک گزارش داخلی که با علامت «محرمانه» از اوت 2022 نوشته شده و توسط رهبری نظامی حماس تهیه شده، نتیجهگیری میکند: «این وظیفه جنبش شده است که خود را دوباره تنظیم کند تا بقای مسئله فلسطین را در برابر موج گسترده عادیسازی کشورهای عربی حفظ کند، که هدف اصلی آن ریشه کنی مسئله فلسطین است.»
بر اساس این گزارش حماس در آن زمان و برای رسیدن به اهدافش در حال تقویت هماهنگی خود با حزبالله و همچنین دیگر گروههای مسلح فلسطینی بود.
عادیسازی روابط سعودی – اسرائیلی بزرگترین تغییر در موقعیت سیاسی اسرائیل در خاورمیانه از زمان امضای معاهدات صلح با اردن و مصر در دهههای گذشته خواهد بود. در سال 2020، اسرائیل همچنین روابط دیپلماتیک کامل با امارات متحده عربی و بحرین برقرار کرد، توافقاتی که به عنوان پیمان ابراهیم شناخته میشوند. اما توافق با ریاض مدتهاست که جایزه واقعی برای اسرائیل و هدف اصلی واشنگتن بوده است، زیرا (اسرائیل ) به دنبال سازماندهی یک ائتلاف منطقهای برای مهار ایران است.
هزینه سنگین مرگ و ویرانی در غزه محاسبات سیاسی برای ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان، را تغییر داده است. سال گذشته بن سلمان به تعدادی از دیپلماتهای خارجی که از این پادشاهی دیدار میکردند گفته است که نمیتواند به عادیسازی ادامه دهد مگر اینکه اسرائیل دو شرط را برآورده کند: متوقف کردن جنگ در غزه و توافق بر روی یک فرایند دیپلماتیک که در نهایت به ایجاد یک دولت فلسطینی منجر شود. اما حمله 7 اکتبر دیدگاهها در اسرائیل را سختتر کرده و ممکن است برای سالها ادامه یابد. دولت فلسطینی برای اکثر طیف سیاسی اسرائیل به یک تابو تبدیل شده است.
همچنین در میان اسنادی که ارتش اسرائیل ادعا کرده پیدا کرده، یک آگهی استخدام حماس از اکتبر 2022 وجود دارد که به دنبال فردی برای رهبری تلاشهای دیپلماتیک برای مختل کردن عادیسازی است. مشخص نیست که این آگهی در کجا منتشر شده یا حقوق آن چقدر بوده است.
این آگهی در دایره همکاری عربی و اسلامی حماس به دنبال یک فارغالتحصیل دانشگاهی بامهارت در مذاکره و ارتباطات بود. بخشی از شرح شغل: «بازاریابی برنامههای جنبش برای مقابله با عادیسازی»، از جمله با جلب سازمانهای مردمی در جهان عرب برای تحریم نهادهایی که از روابط عادی با اسرائیل حمایت میکنند، بوده است.