اقتصادیخبر اولسیاسی

در صورت شکست مذاکرات ایران و امریکا طرح جایگزین تهران چه خواهد بود؟

رویترز به نقل از برخی منابع ایرانی بیان کرد در صورت تداوم بن بست در مذاکرات تهران و واشنگتن ایران ممکن است به عنوان طرح شماره دو، به چین و روسیه روی بیاورد.

میدل ایست نیوز: رویترز به نقل از سه منبع اعلام کرد ایران فاقد یک طرح جایگزین روشن برای اجرا در صورت شکست تلاش‌های جاری برای حل درگیری پیرامون برنامه‌های هسته‌ای خود است که دهه هاست ادامه دارد. این در حالی است که مذاکرات واشنگتن و تهران در پی تنش فزاینده میان دو طرف درباره غنی‌سازی اورانیوم، دچار وقفه شده است.

به گزارش الجزیره، از طرفی یک مقام ایرانی ارشد به رویترز گفت تهران با وجود آمادگی برای دفاع از خود، از تشدید تنش جلوگیری خواهد کرد.

بنا بر اعلام رویترز، برخی منابع ایرانی بیان کردند در صورت تداوم بن بست در مذاکرات تهران و واشنگتن ایران ممکن است به عنوان طرح شماره دو، به چین و روسیه روی بیاورد. اما در جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن و درگیر بودن مسکو به جنگ با اوکراین، به نظر می‌رسد طرح جایگزین ایران، ضعیف باشد.

در این راستا یک مقام ارشد ایرانی توضیح داد طرح جایگزین تهران تداوم استراتژی اتخاذ شده پیش از آغاز مذاکرات است. ایران از تشدید تنش جلوگیری خواهد کرد و در عین حال برای دفاع از خود آماده خواهد ماند. این راهبرد همچنین شامل تقویت روابط با شرکایی مانند روسیه و چین نیز است.

پس از انجام چهار دور از مذاکرات با هدف محدود کردن برنامه‌های هسته‌ای ایران در مقابل کاهش تحریم‌ها، همچنان برخی موانع در مسیر مذاکرات قرار دارد.

رویترز به نقل از برخی مقامات ایرانی و دیپلمات‌های اروپایی اعلام کرد تهران با انتقال ذخایر اورانیوم با غنی‌سازی بالا به خارج یا بحث درباره برنامه‌های موشکی خود مخالف است.

نبود اعتماد و تضمین‌ها

عدم وجود اعتماد میان دو طرف و تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا در خصوص خروج از توافق برجام در سال ۲۰۱۵ اهمیت دستیابی ایران به تضمین‌هایی در این خصوص که امریکا از توافق آتی خارج نمی‌شود را تشدید کرده است.

حتی با وجود کاهش اختلافات بر سر غنی‌سازی لغو تحریم‌ها همچنان با خطراتی مواجه خواهد بود. امریکا لغو تدریجی تحریم‌های مربوط به برنامه‌های هسته‌ای را ترجیح می‌دهد در صورتی که تهران خواستار برداشتن فوری تمامی آنهاست.

از سال ۲۰۱۸، بر ده‌ها نهاد حیاتی اقتصاد ایران، از جمله بانک مرکزی و شرکت ملی نفت، تحریم‌هایی اعمال می‌شود.

برخی منابع به رویترز گفتند با احیای سریع کمپین فشار حداکثری امریکا بر تهران از فوریه گذشته، از جمله تشدید تحریم‌ها و تهدیدات نظامی، ایران به منظور جلوگیری از ناآرامی اقتصادی داخلی، گزینه‌ای بهتر از توافق جدید ندارد.

یک مقام ایرانی به رویترز گفت اقتصاد ایران پیش از لغو تحریم‌ها و فراهم‌سازی امکان دسترسی فروش نفت به خریداران خارجی بهبود نمی‌یابد.

رویترز به نقل از دیپلمات‌های آلمانی، فرانسوی و بریتانیایی اعلام کرد در صورت عدم دستیابی به توافق با امریکا تا اوت آتی، سازوکار اعمال مجدد تحریم‌ها بر ایران فعال خواهد شد.

یک مقام ارشد اروپایی پیش بینی کرد با وجود پیچیده‌تر شدن وضعیت ژئوسیاسی در حال حاضر، این امر بیش از ۱۸ ماه طول خواهد کشید.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × سه =

دکمه بازگشت به بالا