خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

روابط دفاعی روسیه در خاورمیانه در آستانه بازگشت است

تقاضا برای تسلیحات روسی به شدت ضعیف شده است، اما مقامات کشورهای خاورمیانه حتی یک قرارداد محدود یا موقت با اوکراین را چراغ سبزی برای بهره‌گیری سریع از زنجیره‌های تامین جدید مسکو می‌دانند.

آنا بورشفسکایا

میدل ایست نیوز: روابط دفاعی روسیه در خاورمیانه و شمال آفریقا در نتیجه جنگ این کشور در اوکراین، به شدت تضعیف شده است. با این حال، یک توافق صلح، کاهش تحریم‌ها یا حتی یک آتش‌بس طولانی می‌تواند فرصتی را برای روسیه برای از سرگیری فروش تسلیحات و کمک‌های امنیتی به خاورمیانه، آفریقا و هند و اقیانوسیه فراهم کند. غرب ممکن است از سرعتی که شرکای سنتی آن در خاورمیانه و شمال آفریقا به دنبال چنین عادی سازی با روسیه هستند شگفت زده شود. واشنگتن باید از هم اکنون برای جلوگیری از بازگشت احتمالی روسیه آماده شود.

خاورمیانه همچنان علاقمند است

قبل از حمله به اوکراین در سال 2022، مسکو دومین تامین کننده بزرگ تسلیحات به خاورمیانه بود. اکنون سوم است. روسیه برای توانایی خود در تامین تسلیحات با محدودیت‌هایی روبرو بود: تحریم‌های غرب، کنترل صادرات، محرومیت روسیه از سیستم پرداخت سوئیفت، و تغییر روسیه به سمت حمایت از نیروهایش در اوکراین. درنتیجه، منطقه‌ای که همواره به دنبال تأمین تسلیحات خود از میان قدرت‌های بزرگ جهانی بوده، اکنون این منطقه یعنی خاورمیانه و شمال آفریقا به‌طور فزاینده‌ای به دنبال تأمین‌کنندگان جایگزین برای تجهیزات دفاعی ساخت روسیه است.

سقوط بشار اسد در سوریه در دسامبر گذشته فروش تسلیحات نظامی از سوی روسیه در منطقه را بیشتر تضعیف کرد.
با این وجود، کشورهای منطقه همچنان به سلاح های روسی علاقه مند هستند. مقامات ارشد منطقه در دیدارهای خصوصی خاطرنشان می کنند که تحریم های غرب و ناتوانی روسیه در اجرای قراردادهای موجود چیزی است که صادرات تسلیحات روسیه را کاهش داده است. به عبارت دیگر، تقاضا برای تسلیحات روسی از بین نرفته است. برخی ممکن است به عملکرد ضعیف سلاح‌های روسی در اوکراین اشاره کنند، اما تسلیحاتی که روسیه به منطقه صادر می‌کند ،ازجمله هواپیماها، موتورهای هواپیما و موشک‌ها ،همچنان عملکرد مطلوبی دارند، یا دست‌کم ارزش خرید خود را حفظ کرده‌اند.

صنعت دفاعی روسیه همچنان قوی است

کل اقتصاد روسیه اکنون به سمت تولید نظامی است. مقامات غربی به طور خصوصی اذعان دارند که روسیه اکنون بیش از مجموع همه اعضای ناتو مهمات تولید می کند. طی دو سال گذشته، صنایع دفاعی روسیه ، در حالی که درگیر هستند، زنجیره‌های تامین جدیدی را برای غلبه بر تحریم‌ها ساخته است. روسیه تولیدات خود را در داخل تغییر داد و پیمانکاران فرعی جدیدی در چین پیدا کرد تا به سرعت تولید پهپادها و مهمات ضربه دقیق مانند Geran 2 و 3 را افزایش دهند که اکنون صدها نفر از آنها هر روز به اوکراین حمله می کنند. در واقع، تحریم ها به اقتصاد روسیه آسیب رسانده است، اما به اندازه ای نیست که کرملین را مجبور به دادن امتیاز برای پایان دادن به جنگ کند.

سربازان روسی در خط مقدم به آموزش و تجهیز ادامه می‌دهند، با مجموعه‌ای متنوع از تجهیزات ارتباطی پشتیبانی می‌شوند و از حملات پهپادها توسط سیستم‌های جنگ الکترونیک دفاع می‌کنند. در این جنگ اکثریت نیروهای مسلح روسیه نسبتاً دست نخورده باقی مانده اند و درس های مبارزاتی ارزشمند و البته پرهزینه ای را آموخته اند که در جنگ های آینده به کار خواهند رفت. با وجود از دست دادن یا آسیب تقریباً نیمی از ناوگان دریای سیاه روسیه، نیروی دریایی این کشور کاملاً توانمند است و در حین اینکه در جنگ مشارکت دارد حتی به تولید کشتی‌های جدید و مدرن‌سازی ادامه می‌دهد.

روسیه پس از جنگ، توانایی بیشتری برای ارائه خواهد داشت و فرصت قابل توجهی برای گسترش حضور خود در بازار تسلیحات خاورمیانه خواهد داشت. در سناریوی پساجنگ، روسیه احتمالاً یکی از برترین کشورهای جهان در زمینه تولید پهپادهای تهاجمی ارزان‌قیمت و تسلیحات ضربتی دقیق خواهد بود. صنعت دفاعی آن پس از سال‌ها جنگ مداوم، آماده جذب قراردادهای جدید در خارج از کشور است.

کاهش فروش تسلیحات جهانی روسیه موقتی خواهد بود و پس از پایان یا وقفه در جنگ، روند صعودی خود را از سر خواهد گرفت. با توجه به نرخ تولید، طی دو سال گذشته جنگ، صنعتی دفاعی روسیه حتی قوی‌تر شده و اکنون قادر به تولید سیستم‌های تسلیحاتی خاص بیشتری نسبت به قبل از جنگ است.

روسیه نه‌تنها تولید موشک‌ها را افزایش داده، بلکه میزان تولید تانک‌های خود را به بیش از تعداد تانک هایی که در تلفات در جنگ رسانده است. این کشور پهپادهای یک‌طرفه ایرانی را به Geran 2 و اکنون Geran 3 تبدیل کرده و توانسته است طیف گسترده‌ای از سیستم‌های تسلیحاتی که در مراحل اولیه جنگ عملکرد ناموفق داشتند را بهینه‌سازی کند.

خریداران بالقوه تسلیحات در منطقه به این موضوع توجه کرده اند. چندین کشور آفریقایی همچنان به فکر روابط گسترده تر با روسیه هستند. کشورهایی مانند الجزایر ،که برای حفظ تجهیزات نظامی خود که عمدتاً توسط روسیه عرضه می شود، به این کشور نیاز خواهند داشت. بهبودهای اخیر در روابط روسیه با عبدالفتاح البرهان نخست وزیر جدید سودان به روسیه اجازه داد تا جایگاه خود را در سودان حفظ کند و بنابر گزارش ها، هدف دیرینه روسیه برای ایجاد بندر دریایی خود در دریای سرخ را تضمین کند.

یک شمارش‌گر بالقوه ایالات متحده

در حال حاضر فرصتی برای ایالات متحده نیز وجود دارد: اوکراین برای مقابله با روسیه در منطقه موقعیت خوبی دارد.
با توجه به سرمایه گذاری های اروپایی و آمریکایی، اوکراین پس از جنگ ظرفیت های بیشتری در صنعت دفاعی خود خواهد داشت. برای کشورهایی که تجهیزات روسی قابل توجهی دارند اما در تجدید روابط با روسیه مردد هستند، اوکراین یک جایگزین آماده ارائه می کند.

مطمئناً، کرملین علاقه ای به پایان دادن به جنگ نشان نمی دهد، اوکراینی ها هم به سادگی تسلیم نمی شوند و بعید است که جنگ به این زودی ها پایان یابد. اما ایالات متحده اکنون می تواند برای موقعیت بهتر خود در بازارهای تسلیحاتی خاورمیانه اقدام کند.

صرف نظر از چگونگی جنگ در اوکراین، در حال حاضر رقابت با روسیه به نفع ایالات متحده است.

منبع
Washington Institute

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × دو =

دکمه بازگشت به بالا