خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

اهمیت سفر «غافلگیر کننده» احمد الشرع به امارات چیست؟

انجام دومین سفر رئیس دوره انتقالی سوریه به امارات طی سه ماه گذشته، نه تنها نشان‌دهنده تمایل دو طرف به گسترش روابط دوجانبه در حوزه‌های اقتصادی، سرمایه‌ گذاری و فناوری است، بلکه نقش فعال ابوظبی در فرآیند بازگرداندن دمشق به فضای عربی و منطقه‌ای را نیز پررنگ‌ می‌کند.

میدل ایست نیوز: احمد الشرع، رئیس دوره انتقالی سوریه در دومین سفر خود طی سه ماه گذشته به امارات، با محمد بن زاید، رئیس این کشور دیدار کرد.

به گزارش الخلیج آنلاین، این سفر در سایه استقبال جهانی و منطقه‌ای از دولت جدید سوریه به ویژه پس از لغو تحریم‌های امریکا و دیگر کشورهای جهان در مه گذشته، انجام شده است.

این سفر همچنین نشان دهنده تمایل دو کشور به تقویت روابط است به ویژه اینکه ابوظبی نقش‌های سیاسی و اقتصادی برای تقویت ثبات در سوریه ایفا می‌کند.

اهمیت سفر

بنا به گفته یک منبع سوری آگاه سفر الشرع به ابوظبی غافلگیر کننده بوده در حالی که خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، گزارش داد این سفر در چارچوب تور این مقام سوری به کشورهای شورای همکاری با هدف تقویت همکاری اقتصادی و جذب سرمایه گذاری این کشورها به داخل سوریه در راستای بازسازی و توسعه اقتصادی جامع صورت گرفته است.

ابوظبی اولین ایستگاه این تور بوده و محمد بن زاید از الشرع استقبال کرده است. میان دو طرف دیداری رسمی برگزار و در آن درباره تقویت همکاری اقتصادی و توسعه‌ای و راه‌های حمایت از تلاش‌های سوریه در مرحله پس از جنگ گفت‌وگو شد.

الشرع در این دیدار گفت سوریه جنگ و تفرقه را پشت سر گذاشته است و در حال ایجاد شراکت‌های راهبردی با برادران خود در کشورهای شورای همکاری است.

وی ضمن تحسین نقش پیشگام امارات در حمایت از ثبات منطقه‌ای، بر تمایل سوریه به استفاده از تجربه امارات در زمینه‌های توسعه پایدار و تبدیل دیجیتال و انرژی پاک تاکید کرد.

از طرفی دیگر رئیس امارات ضمن استقبال از سفر رئیس دوره انتقالی سوریه بر حمایت کامل کشورش از تلاش‌های سوریه در زمینه ثبات و بازسازی این کشور و اهتمام امارات به تقویت همکاری دو جانبه در تمامی عرصه‌ها به ویژه سرمایه گذاری و زیر ساخت و تکنولوژی تاکید کرد.

از طرفی دیگر خبرگزاری رسمی امارات (وام)، گزارش داد رئیس امارات و رئیس دوره انتقالی سوریه درباره روابط دو کشور و راه‌های تقویت همکاری و اقدام مشترک به ویژه در حوزه‌های توسعه‌ای و اقتصادی که منافع متقابل را محقق می‌کند و موجب خیر و شکوفایی دو ملت می‌شود، رایزنی کردند.

بن زاید و الشرع در این دیدار درباره شماری از مسائل و موضوعات منطقه‌ای دارای اهتمام مشترک گفت‌وگو کردند و اقدام برای تقویت پایه‌های صلح و امنیت و ثبات در خاورمیانه را مهم دانستند.

همچنین بن زاید بار دیگر بر موضع امارات در حمایت از سوریه و هر آنچه که به نفع مردم این کشور است و به تحقق آرزوهای آنان برای توسعه ثبات و ساختن آینده‌ای درخشان کمک می‌کند، تاکید کرد.

الشرع نیز از مواضع رئیس امارات در حمایت از سوریه و ملت آن قدردانی کرد.

تلاش‌های امارات

امارات از جمله نخستین کشورهای منطقه بود که از سوریه جدید استقبال و با این کشور تعامل کرد.

در ۱۳ آوریل گذشته الشرع به امارات سفر و بنا بر اعلام سانا، با بن زاید درباره راه‌های تقویت همکاری دو جانبه گفت‌وگو کرده بود.

همچنین اولین گفت‌وگوهای تلفنی رئیس دوره انتقالی سوریه پس از سقوط بشار اسد در ۸ دسامبر، با رئیس امارات بوده است.

اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه نیز در ماه‌های ژانویه و فوریه به امارات سفر و با عبدالله بن زاید آل نهیان، همتای اماراتی خود دیدار کرده بود.

همچنین امارات به عنوان اولین کشور، تنها با گذشت چند ساعت از اقدام واشنگتن در لغو تحریم‌های سوریه، با این کشور توافقنامه اقتصادی امضا کرد.

در ۱۶ مه گذشته سازمان کل گذرگاه‌های زمینی و دریایی از امضای یادداشت تفاهم با «دی‌پی ورلد» (شرکت ترابری دریایی امارات)، به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار برای توسعه یک پایانه در بندر طرطوس خبر داد. این امر پس از آن صورت گرفت که لغو تحریم‌های سوریه فرصتی را برای امضای توافقنامه فراهم کرده است.

این توافقنامه شامل توسعه، مدیریت و فعال‌سازی پایانه چند منظوره در بندر طرطوس می‌شود که به ارتقای کارایی بندر و ظرفیت عملیاتی آن و نیز تقویت نقش آن به عنوان یک مرکز محوری برای تجارت منطقه‌ای و بین‌المللی کمک می‌کند.

از لحاظ سیاسی، یک منبع امنیتی سوری به رویترز گفته بود امارات یک کانال ارتباطی محرمانه‌ای را میان نماینده‌های اسرائیل و سوریه باز کرده است و تلاش می‌کند تنش فزاینده میان دو طرف را مهار کند.

این ابتکار امارات پس از سفر الشرع به ابوظبی در آوریل گذشته آغاز شده و محور گفت‌وگوی غیر مستقیم، بر مسائل امنیتی و اطلاعاتی و اعتمادسازی متمرکز است.

رئیس دوره انتقالی سوریه در ماه مه گذشته به نوبه خود به انجام مذاکرات غیرمستقیم اشاره کرد ولی نامی از میانجیگران نبرد. الشرع توضیح داد هدف، آرام کردن وضعیت و جلوگیری از کشانده شدن به درگیری علنی است. وی همچنین اظهار داشت اسرائیل مسئول «مداخلات بی‌محابانه» در سوریه است.

اما از طرفی دیگر، لانا نسیبه، دستیار وزیر خارجه امارات در امور سیاسی اظهارات درباره میانجیگری امارات را کاملاً تکذیب کرد و گفت ابوظبی در هیچ کدام از این نوع گفت‌وگوها طرف نیست.

اهمیت روابط سوریه و امارات

موسی قرقور، مدیر مرکز مطالعات سوریه و کشورهای شورای همکاری بر این باور است سفر الشرع به امارات را می‌توان در ضمن سفرهای موفقیت آمیز در چارچوب مرحله انتقالی سوریه به شمار آورد.

قرقور بیان کرد این سفر تلاش رهبری جدید سوریه برای ایجاد شبکه‌ای از شراکت‌ها و تنوع بخشیدن به ائتلاف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی محسوب می‌شود.

وی گفت این سفر نشان دهنده تمایل رئیس دوره انتقالی سوریه به گشایش روابط با کشورهای شورای همکاری و در راس آن‌ها با امارات به عنوان بازیگر موثر در پرونده‌های بازسازی و سیاست منطقه‌ای است.

قرقور اظهار داشت امارات نقشی محوری در بازگرداندن سوریه به جهان عرب و بین‌الملل ایفا کرده است. این کشور همچنین از وزیر خارجه سوریه برای حضور در اجلاس جهانی دولت‌ها در فوریه گذشته که با حضور تجار برجسته جهانی و نمایندگان صندوق بین‌المللی پول برگزار شد، دعوت به عمل آورد. این امر یک انگیزه قوی برای حمایت از تلاش‌های بهبود اقتصاد سوریه بوده است.

وی افزود امارات همچنین با نظارت امریکا، نقشی غیرعلنی در حمایت از روند صلح میان دمشق و تل آویو ایفا کرده که این نشان دهنده جایگاه میانجیگری و تاثیرگذار این کشور است.

این مدیر بر این باور است که علی رغم وجود این نشانه‌های مثبت هنوز زود است که امارات را شریک اول سوریه جدید دانست.

قرقور بیان کرد ائتلاف‌های منطقه‌ای در طول زمان و بر اساس اقدامات تشکیل می‌شود نه با وعده‌ها. با این وجود نمی‌توان انکار کرد که امارت نقش موثر و اصلی‌ای دارد و از اولین کشورهایی است که پس از کاهش تحریم‌ها در ماه مه گذشته، اقدام به سرمایه گذاری در سوریه کرده است. این کشور هم اکنون به عنوان یک میانجی موثر در پرونده‌های حساس مثل ارتباط با اسرائیل نقش ایفا می‌کند.

وی افزود امارات نمونه موفقی در جذب سرمایه گذاری‌ها است و می‌تواند درگاهی برای ورود سوریه به سمت بازارهای جهانی باشد.

قرقور گفت ایجاد فضایی امن و مشوق برای سرمایه ‌گذاری در سوریه نیازمند اقدامات مشخصی است که بارزترین آن فعال‌سازی قوانین اقتصادی، ارائه تسهیلات بانکی و مالیاتی و ایجاد الگویی امنیتی با ثبات مشابه آنچه که در امارات اعمال می‌شود، هستند.

وی خاطر نشان کرد با وجود شرکای حامی و احتمال امضای معاهده صلح یا عدم تجاوز بر اساس توافقنامه آتش بس سال ۱۹۷۴ با اسرائیل، بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی سوریه و سپس بهبود اجتماعی این کشور با وجود چالش‌های داخلی، امکان پذیر می‌شود.

منبع
الخلیج آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × دو =

دکمه بازگشت به بالا