خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

انحلال حزب کارگران کردستان؛ امیدی تازه برای بهبود وضعیت سنجار

اعلام انحلال حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک)، بارقه‌های امید برای بازگشت آرامش، ثبات و بازسازی شهر بحران‌زده سنجار در شمال عراق را تقویت کرده است.

میدل ایست نیوز: با آغاز خلع سلاح حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) و تحویل سلاح به موجب تصمیم انحلال خود و پایان درگیری مسلحانه با ترکیه، امید و خوشبینی نسبت به بهبود وضعیت امنیتی و اجتماعی شهر سنجار و اطراف آن در ۱۱۵ کیلومتری غرب موصل قوت گرفت؛ مناطقی که سال‌های محل فعالیت عناصر مسلح این حزب و عناصر وابسته به آن بود.

به گزارش العربی الجدید، فعالیت‌های حزب کارگران کردستان در این شهر که دارای تنوع دینی و قومیتی است، مانع از بهبود وضعیت این شهر بود، آن هم پس از آنکه عناصر مسلح داعش در سال ۲۰۱۵ از این شهر اخراج شدند و عناصر حزب کارگران کردستان، بر این شهر تسلط یافتند؛ امری که موجب ایجاد مانع در برابر فرصت‌های بازسازی و بهبود زیرساخت‌های این شهر و بازگشت ده‌ها هزار آواره شده بود.

سنجار طی ده سال اخیر، شاهد درگیری‌های مسلحانه پی در پی میان گروه‌های مسلح و مخالف و میان ارتش عراق بود که طی دوره گذشته به دنبال گسترش کنترل خود بر این شهر بود، این درگیری‌ها منجر به کشته و زخمی شدن چندین نفر و آواره شدن اهالی این منطقه شد، آن هم پس از اینکه زیرشاخه‌های پ.ک.ک از جمله بارزترین آن یگان‌های حمایت از سنجار و گروه لالش، اداره خودگردانی را برای این شهر تشکیل دادند که از سوی بغداد به رسمیت شناخته نشد.

این شهر واقع در مثلث جغرافیایی عراق، سوریه و ترکیه، طی چند روز گذشته شاهد آرامش واضحی است به خصوص پس از آنکه دیگر پهپادهای ترکیه به صورت مستمر در آسمان آن پرواز نمی‌کنند.

صلح میان ترکیه و حزب کارگران کردستان؛ فرصتی برای پایان بحران‌های سنجار

در همین راستا، کریم سنجاری، عضو سابق شورای این شهر که اکنون مسئولیت پیگیری پرونده ربوده شدگان ایزدی به دست داعش را برعهده دارد، گفت که آن‌ها معتقدند، صلح میان ترکیه و حزب کارگران کردستان، فرصتی برای پایان بحران‌های این شهر است.

وی افزود که همه شهرهای مجاور، بازسازی، بهبود وضعیت برق و آب و تعمیر منازل را از جمله در تلعفر، موصل، حمدانیه و ربیعه، آغاز کردن به استثنای سنجار که اتفاقی در آن رخ نداده است.

سنجاری تصریح کرد که دست کم ۵۰ درصد اهالی سنجار، در داخل و خارج از عراق اما خارج از شهر هستند و اگر شهر امن و با ثبات و دارای خدمات باشد، به آن باز می‌گردند.

وی اشاره کرد که مردم و اهالی سنجار بسیار خوشبین هستند اما نگرانی‌هایی نسبت به تلاش برخی گروه‌های مسلح برای از دست ندادند منافع و امتیاز‌های خود و عدم تعامل با مسأله گسترش کنترل حکومت عراق بر این شهر وجود دارد.

حزب کارگران کردستان در سال ۲۰۱۶، زیرشاخه‌هایی را در سنجار برای خود از میان ایزدی‌های عراقی و کرد‌ها تشکیل داد که از جمله بارزترین آن‌ها، یگان‌های حمایت از سنجار و گروه شبه نظامی لالش است.

انحلال حزب کارگران کردستان؛ تحولی استراتژیک برای معادله درگیری در سنجار

عائد الهلالی، سیاستمدار نزدیک به نخست وزیر عراق در گفت‌وگو با العربی الجدید گفت که انحلال حزب کارگران کردستان و خلع سلاح آن، تحولی استراتژیک برای معادله درگیری در سنجار به شمار می‌رود؛ شهری که پس از آزادی از دست داعش، به یک گره سیاسی و امنیتی تبدیل شد.

وی افزود که این تحول هر چند حامل پیام‌هایی برای آرامش بوده، اما بازتاب‌های آن در صحنه واقع، در گرو برخی عوامل داخلی و منطقه‌ای است.

الهلالی بیان کرد که از سال ۲۰۱۵، سنجار صحنه درگیری میان گروه‌های مختلف از جمله حزب کارگران کردستان، نیروهای الحشد الشعبی و نیروهای پیشمرگه علاوه بر ارتش عراق است و این چند دستگی، وضعیت امنیتی دوگانه‌ای را ایجاد کرده که مانع بازگشت آوارگان شده و بحران اعتماد میان اهالی این شهر را تشدید کرده است.

وی گفت که برخی ناظران معتقدند که حل پرونده حزب کارگران کردستان ممکن است شرایط را برای عقب نشینی عناصر پ.ک.ک از سنجار فراهم کند اما مسأله پیچیده‌تر از صرف یک گام یکجانبه است.

این سیاستمدار نزدیک به محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق توضیح داد که بغداد و اربیل می‌دانند که سنجار یک پرونده محلی نیست بلکه بازتاب توازنات منطقه‌ای است، به عنوان مثال ترکیه که حضور عناصر پ.ک.ک را تهدیدی برای امنیت ملی خود به شمار می‌آورد، همواره برای اخراج این عناصر از سنجار فشار وارد می‌کرد، شاید انحلال حزب، بخشی از تفاهمات منطقه‌ای گسترده‌تر میان تهران، آنکارا و بغداد باشد، اما هرگونه عقب نشینی از این شهر بدون ارائه اقدامات امنیتی جایگزین و مورد قبول همه طرف‌ها، مجدداً آشوب را به شهر باز می‌گرداند و چه بسا به نیروهای دیگر اجازه دهد این شکاف را پر کنند؛ مسأله‌ای که سنجار را به منطقه رقابت منطقه‌ای دائم تبدیل می‌کند.

الهلالی توضیح داد که بازگشت اهالی سنجار در گرو سه شرط اساسی است: عقب نشینی حقیقی و کامل عناصر مسلح غیر رسمی، اجرای توافق میان بغداد و اربیل مربوط به سال ۲۰۲۰ درخصوص مدیریت مشترک و امنیت و دور کردن پرونده این شهر از قطب بندی‌های منطقه‌ای که سنجار را به یک عامل فشار متقابل تبدیل می‌کند.

از طرفی دیگر، یاسین عزیز، پژوهشگر امور سیاسی و امنیتی از اربیل بیان کرد که با تغییرات جدید، پرونده سنجار به سمت پرونده ویژه‌ای پیش می‌رود، یک کمیته عالی امنیتی عراقی ترکیه‌ای وجود دارد که وضعیت امنیتی بین دو کشور را دنبال می‌کند.

وی گفت که از آنجا که ترکیه به سنجار به عنوان یک موقعیت جغرافیایی نزدیک به مرزهای خود می‌نگرد که بر امنیت ملی‌اش نیز تاثیر می‌گذارد، قطعاً باید بر حل این پرونده همانند سایر پرونده‌های مرتبط با حزب کارگران کردستان، تمرکز کند.
عزیز افزود که این پرونده حل می‌شود به ویژه با توجه به اینکه توافقی میان بغداد و اربیل وجود دارد که پیش زمینه‌ای خوب برای بهبود وضعیت استثنایی در سنجار به شمار می‌رود.

همچنین بخوانید

پایان درگیری‌ها میان ترکیه و «پ.ک.ک»؛ گشایشی برای توسعه اقلیم کردستان عراق

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − سه =

دکمه بازگشت به بالا