همکاری نظامی مصر با چین، روسیه و اروپا برای کاهش وابستگی به امریکا
مصر و چین مذاکراتی برای بررسی پروژههای پیشنهادی با هدف تقویت همکاری فنی و لجستیکی از جمله احتمال قراردادهای واردات سامانههای تسلیحاتی نوین چین و برگزاری رزمایش نظامی مشترک در حوزه پدافند هوایی، جنگ سایبری و مبارزه با تروریسم داشتند.

میدل ایست نیوز: مقامات مصری این روزها در حال مذاکرات پیشرفته با همتایان چینی خود برای توسعه همکاری نظامی بین قاهره و پکن هستند.
به گزارش العربی الجدید، این مذاکرات شامل زمینههای مختلف از جمله قراردادهای تسلیحاتی، رزمایشهای مشترک و تبادل تجربه در زمینه فناوری دفاعی در چارچوب استراتژیک گستردهتری است که مصر برای متنوعسازی منابع تسلیحاتی خود و تقویت قدرت نظامی اتخاذ کرده است.
برخی منابع مطلع مصری به العربی الجدید گفتند که دیدارها در سطوح مختلفی از مسئولان نظامی مصر و چین برگزار شده و در آن دو طرف به بررسی پروژههای پیشنهادی برای تقویت همکاری فنی و لجستیکی از جمله احتمال قراردادهای واردات سامانههای تسلیحاتی نوین چین و برگزاری رزمایش نظامی مشترک در حوزه پدافند هوایی، جنگ سایبری و مبارزه با تروریسم پرداختند.
مصر به دنبال جایگزین کردن امریکا نیست
این منابع تاکید کردند که مصر به دنبال جایگزین کردن امریکا با هیچ طرف دیگری در زمینه تسلیحات نیست بلکه به دنبال تدوین سیاستی متنوعتر و مستقلتر است.
منابع مذکور اشاره کردند که تحولات جهان و کاهش برخی تفاهمات ضمنی سیاستهای امریکا، قاهره را وادار میکند تا به دنبال جایگزینهایی در راستای منافع حاکمیتی خود باشد به خصوص با توجه به اینکه واشنگتن همواره در تحویل جنگندههای اف ۱۵ به مصر محافظه کار است.
این منابع فاش کردند که همکاری نظامی مصر تنها به چین خلاصه نمیشود بلکه شامل روابط با روسیه و اتحادیه اروپا در چارچوب تلاش مصر برای برقراری توازن در روابط دفاعی است تا مصر بتواند استقلال مواضع نظامی خود را حفظ کند و سامانههای تسلیحاتی را به دور از فشارهای سیاسی توسعه بخشد.

در همین راستا، عمرو هاشم ربیع، مشاور مرکز پژوهشهای سیاسی و استراتژیک الاهرام در گفت وگو با العربی الجدید گفت که وضعیت کنونی مصر را بر آن میدارد تا به دنبال متنوعسازی منابع تسلیحاتی باشد، نه فقط به عنوان یک گزینه استراتژیک بلکه به عنوان ضرورتی عملی.
وی توضیح داد که انواعی از تجهیزات نظامی وجود دارد که مصر نمیتواند از امریکا دریافت کند چرا که واشنگتن به مسأله تضمین برتری کیفی اسرائیل پایبند است.
ربیع همچنین افزود که برخی از تسلیحات امریکایی که ممکن است مصر به آنها دست یابد، دارای کنترلهای دیجیتال داخلی مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی هستند. این ویژگی به کشورهای تأمینکننده امکان میدهد تا کارایی این تسلیحات را در مناطق جغرافیایی خاص محدود کرده یا برخی از اجزای حیاتی آنها را غیرفعال کنند؛ مسألهای که استقلال تصمیمگیری نظامی مصر را با چالش مواجه میسازد.
وی توضیح داد که چین و روسیه، قاعده اساسی این رویکرد هستند اما روی آوردن به کشورهای دیگر نظیر فرانسه و آلمان و حتی برخی کشورهای در حال توسعه نظیر هند و برزیل، گزینههای احتمالی و مطرح هستند.
این مشاور مرکز الاهرام تاکید کرد که مسأله فقط به متنوعسازی مربوط نمیشود بلکه به یافتن بهرین و قویترین برای تحقق بازدارندگی ارتباط دارد چرا که مصر در منطقهای ملتهب است و احتمال میرود این منطقه برای مدتی طولانی ملتهب باشد، بنابراین، ایجاد قدرت بازدارندگی سنتی قوی، امری ضروری است.
از طرفی دیگر، عصام عبدالشافی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل گفت که کشور مصر از لحاظ امکانات و منابع، واجد شرایط لازم برای تضمین برتری نظامی بدون اتکای مطلق به امریکا است.
وی توضیح داد که مصر تواناییهای انسانی، اقتصادی و مادی بسیاری دارد که آن را به قدرتی موثر در منطقه بدون در نظر گرفتن نوع چالشهای منطقه تبدیل کرده است.
عبدالشافی اشاره کرد که وضعیت سیاسی کنونی، اتخاذ گامهای عملی را برای قاهره سخت کرده است از این رو با توجه به وابستگی ساختاری مصر به امریکا، مصر نمیتواند به طور کامل به روسیه و چین اتکا کند.
ایجاد ائتلافهای استراتژیک منطقهای
عبدالشافی معتقد است که جایگزین حقیقی برای مصر در این مرحله، یافتن سرپناهی از سوی روسیه یا چین نیست بلکه ایجاد ائتلافهای استراتژیک منطقهای موثر و در راس آن با ترکیه است.
وی تاکید کرد که حمایت حقیقی از جنبشهای مقاومت فلسطین و در قلب آن از غزه، مسألهای است که میتواند امنیت ملی مصر و کشورهای عربی را تقویت کند و نه توسعه قراردادهای تسلیحاتی با قدرتهای بزرگ که دارای برنامههای خاص که ممکن است با منافع مصر مطابقت نداشته باشد.
از طرفی دیگر توفیق طعمه، کارشناس امور امریکا و خاورمیانه در گفت وگو با العربی الجدید گفت که رفتن مصر به سمت متنوعسازی منابع تسلیحاتی در چارچوب تلاش این کشور برای تضمین درجهای از استقلال استراتژیک و بازدارندگی نظامی در مقابله با استکبار اسرائیل و تلاشهای تل آویو برای حفظ برتری نظامی در منطقه است.
طعمه هشدار داد که این روند، دارای چالشهای بسیاری از جمله فشارهای احتمالی امریکا است، امری که ممکن است موجب کاهش حمایت غرب به ویژه در سایه وابستگی بسیار زیرساخت نظامی مصر به تسلیحات امریکا در زمینههای آموزش، اجزای حساس و قطعات یدکی شود.