پلاسخرت در شورای امنیت: سران سیاسی عراق به اختلافات خود پایان دهند
نماینده سازمان ملل در امور عراق ضمن انتقاد از عملکرد رهبران سیاسی عراق، خواستار تمرکز بر «سیاهه طولانی مسائل داخلی» عراق و حل آنها شد.
میدل ایست نیوز: نماینده سازمان ملل در امور عراق ضمن انتقاد از عملکرد رهبران سیاسی عراق، خواستار تمرکز بر «سیاهه طولانی مسائل داخلی» عراق و حل آنها شد.
به گزارش پایگاه عراقی «ناس نیوز»، «جنین هنیس پلاسخرت» نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور عراق، در گزارش دورهای خود به شورای امنیت سازمان ملل با ارائه گزارشی درباره وضعیت سیاسی عراق در مرحله پس از انتخابات و اختلافات بر سر تشکیل فراکسیون اکثریت و موضوع ریاست جمهوری تأکید کرد که در روند این اختلافات و مشورتهای سیاسی زمان باارزش است که از دست میرود.
او گفت که در پی جدال اصلی میان تشکیل دولت اکثریت یا دولت توافقی، بسیاری از مردم عراق این پرسش را مطرح میکنند که آیا دغدغه اصلی این مجادلات منافع ملی عراق است یا دستیابی به قدرت و نحوه تقسیم مناصب و وزارتها و افزود که باید اولویت همگان توافق فوری بر برنامه کاری باشد که به صورت عاجل و هدفمند برای حل و فصل سیاهه طولانی مسائل داخلی عراق به کار گرفته شود.
پلاسخرت تأکید کرد که 4 ماه از انتخابات گذشته و بار دیگر باید تمرکز را بر ملت عراق قرار داد که همچنان منتظر فرصتهای شغلی و امنیت و خدمات و حقوق و آزادی و عدالت و مشارکت جوانان و زنان است.
او گفت طبعا اگر طولانی شدن مرحله تشکیل دولت با گفتوگوهای سازنده درباره سیاستگذاری و مسیرهای توسعه و برنامههای اصلاحات اقتصادی همراه باشد میتوان تحمل و صبر کرد اما واقعیت کاملا برعکس است و آنچه شاهدیم مانعتراشی در مسیر تغییر و اصلاحاتی است که عراق بهشدت نیازمند آنهاست.
نماینده سازمان ملل تأکید کرد که ضعف جبهه داخلی عراق مثلا موجب تضعیف این کشور در برابر داعش و دخالتهای خارجی پیاپی میشود و در این میان بار دیگر صبر و تحمل مردم عراق به بوته آزمون گذاشته شده و همانطور که در سال 2019 این صبر لبریز شد نگرانی از تکرار این حالت وجود دارد و باید با جدیت برای غلبه بر دستهبندیهای داخلی و توافق بر برنامهای که مطالبات ملت عراق را پیگیری کند تلاش کرد.
پلاسخرت با اشاره به اختلافات میان بغداد و اربیل نیز تأکید کرد که همواره بر اهمیت گفتوگوهای سازنده و نهادین میان دو طرف در چارچوب زمانی مشخص تأکید کرده و این را یک مسئولیت مشترک میداند و افزود که واقعیت آن است که ناتوانی از حل اختلافات هزینه سنگینی در پی خواهد داشت.
او گفت که وقتی خلأ سیاسی در کشور طولانی شود طبیعی است که همه مسائل با مراجعه به دستگاه قضائی حلوفصل شود و در میانه مذاکرات احزاب سیاسی درباره تشکیل دولت و در سایه دولت پیشبرد امور ناگهان شاهد صدور حکم دادگاه فدرال درباره مسئله قانون نفت و گاز اقلیم کردستان هستیم که به مدت 10 سال به تعویق افتاده بود و این همه تأکیدی بر اهمیت مذاکرات بغداد و اربیل در چارچوب نهادهاست.
پلاسخرت از همه طرفها خواست که به جای رقابت با تمرکز بر مسائل اساسی با یکدیگر متحد شوند و همه توان خود را صرف حل مشکلات کنند.
او درباره شرایط اقتصادی عراق نیز تأکید کرد که با کاهش کسری بودجه و افزایش ذخایر ارزی عراق به علت افزایش قیمت نفت، شاهد افزایش خدمات تأمین اجتماعی در کشور هستیم اما واقعیت آن است که با تعویق اجرای طرحهای اصلاحی اقتصادی و در نبود راهبردهای اقتصادی پایدار، عراق همچنان گرفتار وابستگی مطلق به قیمت نفت و فقر و بیکاری و فساد است و رسیدگی به این موضوع کار بسیاری دشواری است که هر روز تأخیر در آن هزینههای آن را بیشتر خواهد کرد.
پلاسخرت تأکید کرد که چالشهای زیستمحیطی معمولاً مسئلهای با درجه اهمیت کمتر دانسته میشود اما واقعیت آن است که این موضوع از بزرگترین چالشهای جهانی است به خصوص که عراق به شدت در معرض خشکسالی به علت تغییرات اقلیمی و کاهش جریان آب در رودخانههایش است و این خطر فقر و آوارگی و بی ثباتی و نزاع را افزایش داده است.
او همچنین با اشاره به وضعیت اردوگاه الهول که خانوادههای تروریستهای داعش در آن به سر میبرند تأکید کرد که نباید منتظر ماند تا کودکان ساکن این اردوگاه ها بزرگ شوند و به صورت اجباری جذب گروههای تروریستی و به اقدامات خشونتآمیز کشیده شوند.
وی از اقدام شجاعانه دولت عراق در پذیرش 450 خانوار یعنی حدود 1800 نفر از اردوگاه الهول به عراق و بازپروری آنها قدردانی کرد اما تأکید کرد که همچنان هزاران عراقی در اردوگاههای سوریه بلا تکلیف هستند.
او در پایان تأکید کرد که عراق امکانات بسیار عظیمی دارد که اگر از آنها برای پیشرفت و توسعه کشور استفاده شود آینده این کشور بسیار درخشان خواهد بود.