اجتماعیخبر اول

چرا عراقی ها به دنبال دریافت گذرنامه کشورهای دیگر هستند؟

گذرنامه عراقی، سال های بسیاری است که در رتبه های آخر رتبه بندی جهانی گذرنامه ها قرار دارد.

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، دارندگان گذرنامه عراقی برای دریافت ویزای کشورهای عربی یا خارجی برای سفر به هدف گردشگری، درمان، سرمایه گذاری یا جستجوی کار با مشکلات زیادی روبه رو هستند، امری که باعث می شود هدف شهروند عراقی هنگام مهاجرت به کشورهای خارجی، دریافت گذرنامه آنها باشد که به او اجازه می دهد تا وارد کشورهایی شود که دارنده گذرنامه عراقی اجازه ورود به آنها یا دریافت ویزا برای این کشورها را ندارد. علت آن، مراحل و سختی هایی است که شهروند عراقی در هنگام درخواست ویزای این کشورها با گذرنامه عراقی با آن رو به رو هستند.

گذرنامه عراقی، سال های بسیاری است که در رتبه های آخر رتبه بندی جهانی گذرنامه ها قرار دارد، این در حالی است که برخی از کشورهایی که شهروند عراقی می خواهد با هدف گردشگری یا سرمایه گذاری و درمان به آنها سفر کند، روند بسیار سختی را برای دریافت ویزا وضع کرده اند که نزدیک به غیر ممکن است و هفته ها و ماه های بسیاری به طول می انجامد.

وزارت کشور عراق از رسیدن به مرحله نهایی تکمیل گذرنامه الکترونیکی خبر داد و به این نکته اشاره کرد که شهروند عراقی مجاز است بدون ویزای ورود به 28 کشور جهان وارد شود.

«سرلشکر احمد العزاوی»، مدیر امور گذرنامه وزارت کشور در یک گفت وگوی مطبوعاتی گفت: کره جنوبی در نهایت به عراقی ها اجازه ورود به این کشور را به شرط داشتن گذرنامه دیپلماتیک داده و قبرس نیز به کسانی که گذرنامه عادی یا گذرنامه دیپلماتیک دارند اجازه ورود داده است.

وی همچنین گفت شرایط سیاسی و اقتصادی به طور دائم در حال بهبود است و به بهتر شدن وضعیت گذرنامه عراقی کمک می کند.

کشور عراق نیز به نوبه خود با برخی کشورها بر اساس اصل مقابله به مثل برخورد می کند و با کشورهایی که به طور مستقیم ویزای ورود به شهروندان عراقی را نمی دهند به همین ترتیب برخورد می شود.

به اعتقاد «صالح لفته»، نویسنده و کارشناس امور سیاسی و اقتصادی، کسانی که به دنبال گذرنامه ای غیر از گذرنامه عراقی هستند یا اشخاصی هستند که ثروت بسیاری دارند و قصد ندارند عراق را جز برای دوره های محدود ترک کنند و یا از سیاستمداران جوان یا کسانی هستند که دارای مناصب مدیریتی در دولتند یا تاجر و پیمانکار هستند، ولی به اعتقاد این افراد، اکثر کشورهایی که شهروندان عراقی‌ به راحتی یا بدون ویزا اجازه ورود به آنها را دارند از آشفتگی، تحریم، فقر یا بحران ‌های سیاسی و اقتصادی رنج می‌برند و آرامش و ثبات درونی را برای آنها و خانواده هایشان برای کاهش فشارهای کاری و سختی های زندگی روزمره فراهم نمی ‌کنند.

وی در ادامه افزود کشورهایی که امکانات مورد نیاز گردشگر را برای او فراهم می کنند به سادگی اجازه ورود به شهروندان عراقی را نمی دهند، به همین دلیل شهروند عراقی ناچار به خرید گذرنامه دیگری می شود که بیشتر مورد قبول فرودگاه های جهان است تا بتواند به هر کجا بخواهد سفر کند.

وی همچنین گفت: فارغ التحصیلان و افراد بیکار و فقرا، به ویژه جوانان که اکثریت هستند برای خود آینده ای در وطن نمی بینند و امیدی به بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی در عراق ندارند، به همین دلیل از راه های مختلف سعی در مهاجرت به کشورهای با ثبات تر را دارند تا شاید به فرصت های بیشتری برای ساختن آینده خود دست پیدا کنند.

«علی البیدر»، پژوهشگر سیاسی می گوید: دلایل مختلفی در ارتباط با خرید گذرنامه وجود دارد، از جمله فرار از پاسخگویی یا نظارت، زیرا متهمین سیاسی و غیرسیاسی بسیاری وجود دارند که با دریافت گذرنامه کشورهای دیگر با نام مستعار سعی در فرار دارند تا مورد تعقیب قرار نگیرند.

همچنین برخی شخصیت های عراقی با تعهدات مختلف وجود دارند که خواستار رفت و آمد راحت هستند، زیرا گذرنامه عراقی، امکان سفر به بسیاری از کشورهای جهان، از جمله کشورهای اروپایی را نمی دهد.

مسئله دیگر به گفته البیدر مربوط به یک نظام اجتماعی طبقاتی جدید است که اخیراً وارد عراق شده است و مستلزم دریافت تابعیت یا گذرنامه یک کشور خارجی است و بیشتر شبیه آدابی است که سیاستمداران و خانواده‌ های آنها و ثروتمندان انجام می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا