میدل ایست نیوز: اقلیم کردستان عراق در اقدامی بدون هماهنگی دولت مرکزی، قراردادی برای ساخت 4 سد جدید در این منطقه با شرکت «پاورچاینا» امضا کرد.
به گزارش نشریه رسمی «الصباح»، چنین اقدامی از جانب اربیل به معنای افزودن اختلاف تازهای به سیاهه اختلافات بغداد و اربیل است و نشان میدهد که بر خلاف نص صریح قانون اساسی و قانون منابع آبی، دولت مرکزی عراق کنترلی بر منابع آبی و سدهای اقلیم کردستان ندارد.
برخی منابع سیاسی نگراناند که این اقدام اربیل اقدامی سیاسی برای ایجاد اهرم فشار تازهای بر دولت مرکزی بغداد باشد تا بتوان زمینهای کشاورزی مرکز و جنوب عراق را کاملا خشک کند.
دولت یا پارلمان عراق تاکنون هیچ موضع رسمی در این باره نگرفتهاند.
«علی راضی»، سخنگوی وزارت منابع آبی عراق، در این باره تأکید میکند که اقلیم کردستان درباره ساخت سدهای جدید با دولت مرکزی و وزارت منابع آبی عراق هماهنگیای انجام نداده و این وزارتخانه در جریان این قراردادها نیست.
او گفت که عدم هماهنگی در این باره بر مدیریت آب عراق تأثیر منفی خواهد داشت و هشدار داد که این اقدام برای دجله و فرات خطرناک خواهد بود.
وی گفت که هرگونه سدسازی در هر نقطه عراق باید متناسب با طرح راهبردی مدیریت منابع آبی عراق تا 2035 باشد.
این در حالی است که عراق به علت سدسازیهای گسترده ترکیه و ایران دچار بحران بیآبی کمسابقهای شده است.
در این راستا، «قیس البیاتی»، کارشناس مدیریت آب، تأکید میکند که به لحاظ قانونی همه سدها و تأسیسات آبی در اقلیم کردستان باید به صورت فنی توسط وزارت منابع آبی دولت مرکزی مدیریت شود اما در واقعیت چنین نیست.
او میگوید که پیش از این نیز اقلیم کردستان برای افزایش تولید برق از سد دوکان جریان آب را در این سد به راه انداخت و در نتیجه منابع آبی این سد کاهش یافت و برای ساکنان محلی مشکلاتی ایجاد شد و دولت مرکزی هم هیچ موضعی در این باره نگرفت.
به گفته البیاتی، با افزایش قیمت نفت دولت اقلیم کردستان منابع مالی بسیاری پیدا کرده و میتواند هزینههای لازم برای سدسازی را تأمین کند و در این باره خود را ملزم به هماهنگی با بغداد نمیبیند.
پیش از این بیگرد طالبانی، وزیر کشاورزی اقلیم کردستان، خبر داد که تفاهماتی با شرکت بینالمللی پاورچاینا برای ساخت 4 سد در اقلیم کردستان انجام یافته است.
او گفت که این سدها در مناطق بشدر، سلیمانیه، اربیل، دهوک ساخته خواهند شد.