عزم جدی ایران و عربستان برای علنی کردن مذاکرات و رفع اختلافات
اظهارات مقامات ایران و عربستان نشان دهنده تمایل آنها برای تعمیق مذاکرات و رضایت آنها از نتایج دورهای گذشته آن است.
میدل ایست نیوز: پس از گذشت یک سال از مذاکرات غیرعلنی بین ایران و عربستان، تهران اعلام کرد که درخواستی از عربستان مبنی بر علنی کردن مذاکرات دریافت کرده است.
عربستان خواستار انتقال از مذاکره از سطح امنیتی به سطح دیپلماتیک شده که این به معنای پیشرفت در مذاکرات بین دو کشور است.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پنجشنبه گذشته گفت که فؤاد حسین، وزیر امور خارجه ایران به او گفته، ریاض مایل است مذاکرات به صورت علنی و برای رفع اختلافات سیاسی برگزار شود.
وی اشاره کرد که ایران آمادگی خود برای علنی شدن مذاکرات به عنوان مقدمه ای برای بازگشت روابط دیپلماتیک بین دو کشور را اعلام کرده است.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که روابط بین دو کشور طی دوره اخیر شاهد پیشرفت بوده است که آن را می توان در موسم حج به خوبی دید.
اظهارات رئیس دستگاه دیپلماسی ایران پس از آن مطرح شد که فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان تاکید کرد که عربستان دست خود را به سوی ایران کشور همسایه دراز می کند.
در آخرین اظهارنظر درباره مذاکرات بین ایران و عربستان، وزیر امور خارجه عراق اعلام کرد که گفتوگوهای آتی تهران و ریاض به صورت علنی و در سطح وزرای امور خارجه در بغداد برگزار خواهد شد.
فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق، در گفتوگو با خبرگزاری «رووداو» تأکید کرد که 5 نشست میان مقامات ایران و عربستان در سطح امنیتی برگزار شده است.
وی افزود که ولیعهد عربستان از عراق خواسته که تدارکات لازم برای دیدار وزرای امور خارجه عربستان و ایران در بغداد را فراهم کنند و تأکید کرد که وزارت امور خارجه عراق در حال تدارک این دیدار است.
وزیر امور خارجه عراق گفت که به زودی موعد این دیدار تعیین خواهد شد و این دیدار علنی و با حضور وزرای امور خارجه دو کشور در بغداد خواهد بود.
او گفت که نشستهای غیر علنی امنیتی به نشستهای علنی دیپلماتیک در سطح وزرای دو کشور تبدیل میشود و این همه با وساطت عراق بوده است.
تغییر لحن
طی دوره اخیر، لحن دیپلماتیک بین دو کشور ملایم تر شده است، بیانیه پایانی نشست جده بر روی آوردن به راه های دیپلماتیک برای حل مشکل هسته ای ایران تاکید داشت و ریاض هرگونه همکاری امنیتی یا فنی بین کشورهای عضو شورای همکاری و اسرائیل را رد کرد.
عبداللهیان نیز گفت که دولت ایران به ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، تلاش کرده است از فرصت های دیپلماتیک موجود برای اصلاح روابط با کشورهای عضو شورای همکاری استفاده کند.
وی اشاره کرد که امارات سفیر جدیدی در تهران تعیین کرده و کویت نیز سفیر جدیدی را نامزد کرده است که با آن موافقت شد و سفرای امارات و کویت در نزدیک ترین زمان ممکن و پس از 6 سال نمایندگی دیپلماتیک ضعیف به تهران خواهند رفت.
عاید المناع، تحلیلگر سیاسی کویتی در گفت وگویی با پایگاه خبری الخلیج آنلاین گفت که نشنیده یا نخوانده است عربستان خواسته باشد مذاکرات در عراق از محرمانه به مذاکرات علنی تبدیل شود.
وی با اشاره به اینکه همه درباره انتقال قریب الوقوع مذاکرات از غیرعلنی به علنی سخن می گویند، گفت که وزیر امور خارجه عربستان در پایان نشست جده اشاره کرد که مذاکرات مثبت بوده اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
این تحلیلگر سیاسی کویتی معتقد است عربستانی واضح هستند و از اینکه مذاکرات علنی شود هراسی ندارند.
المناع اظهار داشت که آنچه مهم است این است که روابطی مبتنی بر احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی هر کشوری وجود داشته باشد و نفوذ ایران در جهان عرب متوقف شد و ایران به عنوان یک کشور همسایه عمل کند و به حریم خصوصی، فرهنگ و حقوق همسایگانش احترام بگذارد.
دو کشور گام ملموسی به سوی ازسرگیری روابط برنداشته اند اما اظهارات دو طرف نشان دهنده تفاهم بین طرفین است.
عاید المناع در این خصوص به سخنان محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان اشاره می کند که ایران را یک کشور همسایه خواند که پیوند دینی و فرهنگی با عربستان دارد.
تحلیلگر سیاسی کویتی سخن ولیعهد عربستان را ابراز حسن نیت و تمایل برای دراز کردن دست همکاری به سوی طرف دیگر دانست.
جدیت در پایان اختلافات
مبارک آل عاتی، تحلیلگر سیاسی عربستانی معتقد است که اظهارات دو طرف نشان دهنده تمایل آنها برای تعمیق مذاکرات و رضایت آنها از نتایج دورهای گذشته آن است.
وی اشاره کرد که عزم دو کشور برای افزایش سطح مذاکرات واضح است.
آل عاتی در گفت وگویی با الخلیج آنلاین افزود که واقعیت نشان دهنده تحقق گام های مثبت طی دوره گذشته است و دو طرف را به تقویت رایزنی و علنی کردن آن تشویق می کند چرا که دو کشور جدی تر و آماده تر برای پیشروی به سمت اصلاح روابط در راستای خدمت به منافع منطقه هستند.
وی تصریح کرد که رضایت ایران و عربستان از نتایج دور پنجم مذاکرات در اظهارات دو طرف واضح دیده می شود و تاکید کرد که علنی شدن مذاکرات می تواند بسیاری از مسائل از جمله عدم اعتماد را رفع کند و روابط دیپلماتیک بین دو کشور را بنابر توافق و تضمین های علنی بازگرداند.