خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

بازتاب توافق عربستان و ایران بر لبنان

موجی از استقبال از توافق ایران و عربستان، پس از اعلام از سرگیری روابط میان دو کشور، در لبنان آغاز شد و انتظار می رود این توافق بازتاب مثبتی بر پرونده لبنان داشته باشد.

میدل ایست نیوز: موجی از استقبال از توافق ایران و عربستان، پس از اعلام از سرگیری روابط میان دو کشور، در لبنان آغاز شد و انتظار می رود این توافق بازتاب مثبتی بر پرونده لبنان داشته باشد.

به گزارش «الخلیج آنلاین» انتظار می رود توافق ایران و عربستان به سبب نفوذ منطقه ای این دو کشور در لبنان، در بحران سیاسی و اقتصادی لبنان به ویژه در پرونده انتخابات ریاست جمهوری و تشکیل دولت آینده لبنان موثر باشد.

لبنان درگیر بحران های سیاسی شدیدی است که مهم ترین آن انتخاب رئیس جمهور است؛ چراکه پارلمان این کشور برای نهمین بار در انتخاب جانشین «میشل عون» که دوره ریاستش در نوامبر گذشته به پایان رسید، شکست خورده است.

در کنار بحران سیاسی لبنان، این کشور از سال 2019 از بحران اقتصادی بی سابقه ای که با کمبود دلار آغاز شد، رنج میبرد.

در پی این بحران، مقامات لبنان دارایی های سپرده گذاران در بانک ها را بلوکه کردند و تنها با شروط معینی اجازه برداشت بخشی از دارایی ها را به آنان دادند.

توافق ایران و عربستان

روز جمعه 10 مارس در بیاینه مشترک ایران، عربستان و چین اعلام شد که تهران و ریاض به توافقی مشترک مبنی بر از سر گیری روابط دو جانبه میان دو کشور و تعیین سفیر طی دو ماه آینده شدند.

این توافق همچنین شامل تاکید بر احترام به حاکمیت دو کشور و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر است.

دو طرف همچنین توافق کردند وزرای خارجه دو کشور نشستی برای فعالسازی این توافق، تعیین سفیر، بررسی راه های ارتقاء رواfط، فعالسازی توافق امنیتی فی مابین مربوط به سال 2001 و توافق همکاری در زمینه اقتصاد و تجارت مربوط به سال 1998 برگزار کنند.

طبق بیانیه مشترک، این توافق در پاسخ به اقدام شی جین پینگ رئیس جمهور چین در حمایت پکن از گسترش روابط حسن همجواری میان ایران و عربستان و بر اساس توافق رئیس جمهور چین و مقامات ایران و عربستان مبنی بر میزبانی چین از گفت و گوهای میان دو کشور بود.

استقبال لبنان از توافق تهران و ریاض

پس از اعلام توافق ایران و عربستان، نهادهای رسمی لبنان، احزاب سیاسی و شخصیت‌ های مختلف این کشور از این توافق استقبال کرده و بر اهمیت آن در عرصه لبنان تاکید کردند.

وزارت خارجه لبنان معتقد است توافق میان عربستان و ایران بر تمامی روابط منطقه‌ ای تأثیر مثبت خواهد داشت.

عبدالله بوحبیب، وزیر امور خارجه در دولت پیشبرد امور لبنان تاکید کرد که از سرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان در جهت منافع کشورها وملت های منطقه و جهان است.

بوحبیب خواستار لزوم بهره بردن از این فرصت برای گفت و گوهای عربی ایرانی بر اساس اصل احترام به حاکمیت کشورها، عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر و روابط حسن همجواری که مورد توافق شرکت کنندگان در نشست های سه گانه پکن بود، شد.

همچنین سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان از آغاز مجدد روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان ابراز خرسندی کرده و تاکید کرد این حزب اطمینان دارد که این توافق به نفع ملت های منطقه است.

نصرالله بهبود روابط سعودی ایرانی را تحولی جدید در منطقه دانست و گفت که توافق ایران و عربستان می تواند افق هایی را در منطقه بگشاید.

جبران باسیل رهبر جریان آزاد میهنی لبنان نیز ابراز خوشبینی کرد که این توافق بازتاب مثبتی بر کشورش خواهد داشت و موجب ثبات در لبنان است.

وی در توییتر خود نوشت: سرانجام آنچه باید می شد، اتفاق افتاد: توافق ایران و عربستان؛ و بزودی سوریه؛ این باعث ایجاد موجی از ثبات در منطقه می شود که به لبنان نیز می رسد.

وی افزود: خدایا ما را از شر تخریبگران این توافق نجات بده؛ اما اگر در داخل کشور اقدام به حل مشکلات نکنیم، از خارج نیز راه حلی برای بحران نخواهد آمد؛ ثبات خارج کشور به ما کمک می کند و تفاهم در داخل، مشکلات مان را حل می کند.

ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی‌ خواه لبنان نیز ابراز کرد که توافق ایران و عربستان در کاهش تنش ها در جامعه عربی موثر خواهد بود.

وی در توییتی نوشت: «حمایت چین در ازسرگیری روابط عربستان و ایران دستاورد بزرگی در کاهش تنش ها در خاور عربی است».

بازتاب مثبت توافق ایران و عربستان

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در واکنش به بازتاب توافق میان کشورش و ایران بر لبنان گفت که تلاش برای تفاهم و نزدیکی طرف های لبنانی باید از سوی خودشان صورت گیرد؛ نه اینکه اقدامی مشترک از سوی لبنان، ایران و عربستان باشد.

وی افزود: در نهایت لبنان باید به منافع خویش بنگرد و سیاستمداران این کشور نیز باید منافع لبنان را بر هر چیز دیگری مقدم بدانند.

بن فرحان ادامه داد: هر زمان که این اتفاق بیفتد و تصمیمی برای اولویت منافع لبنان گرفته شود و برای ساختن این کشور تلاش شود، لبنان قطعاً پیشرفت خواهد کرد و عربستان نیز با آنان خواهد بود.

محمود حلمی، نویسنده و پژوهشگر خاورمیانه تاکید کرد که روابط ایران و عربستان از مراحل مختلفی عبور کرد؛ از دهه بیست قرن گذشته روابط دو کشور با تنش و بی ثباتی روبه رو بوده است و دو کشور در مقاطعی وارد چرخه رقابت و گاه درگیری ‌شدند و این امر موجب قطع روابط دیپلماتیک میان دو کشور بیش از یکبار شد.

حلمی افزود: تیرگی روابط ایران و عربستان بازتابی بر منطقه داشت؛ چراکه این تیرگی علاوه بر پیامدهای خطرناک اقتصادی برای کشورهای عربی منجر به دامن زدن به درگیری‌ های داخلی در کشورهای عربی و همچنین افزایش درگیری‌ های فرقه‌ای و مذهبی شد.

وی ادامه داد: تنش میان ایران و عربستان، تبعات جدی برای لبنان به همراه داشت و از زمان ترور رفیق حریری در 14 فوریه 2005، عرصه سیاسی به صحنه درگیری سیاسی بین دو کشور تبدیل شد.

حلمی توضیح داد: توافق عربستان و ایران برای احیای روابط دوجانبه، اثرات و پیامدهای مثبتی بر وضعیت لبنان خواهد داشت که به تقویت ارکان امنیت و ثبات در منطقه و تحکیم همکاری های مثبت و سازنده کمک می کند.

وی گفت که این توافق، افق های همکاری میان عربستان و ایران را برای حل بحران سیاسی و اقتصادی موجود در لبنان می گشاید و در اجماع برای انتخاب کاندیدای ریاست جمهوری لبنان موثر است.

این کارشناس اذعان دارد که توافق میان ایران  و عربستان در احیای سرمایه گذاری های عربستان در لبنان که به رشد اقتصاد لبنان می انجامد موثر است.

وی معتقد است که بازگشت سرمایه گذاری عربستان به لبنان یعنی بازگشت تمام کشورهای عربی منطقه و افزایش حمایت سیاسی، اقتصادی و گردشگری عربی.

انتظار می رود که نزدیکی ایران و عربستان از شدت تنش های فرقه ‌ای و مذهبی بکاهد و از تبدیل ایران به دشمنی برای عربستان به جای اسرائیل جلوگیری کند و به شکست اسرائیل در رسیدن به ائتلاف عربی اسرائیلی علیه ایران و حزب الله بیانجامد.

تاثیرگذاری توافق عربستان و ایران بر لبنان؛ نیازمند گذر زمان

از سوی دیگر جورج علم نویسنده و پژوهشگر تاکید می کند که تاثیر توافق ایران و عربستان بر پرونده لبنان به ویژه انتخاب رئیس جمهور این کشور و تشکیل دولت، نیازمند زمان است.

وی افزود: انتظار می رود در صورت پایان جنگ در یمن، نزدیکی ایران و عربستان بر پرونده لبنان، عراق  و سوریه و برخی کشورهای دیگر که گفته می شود ایران بر آن ها تسلط دارد، بازتاب داشته باشد.

این پژوهشگر ادامه داد: توافق ایران و عربستان در مقطع بسیار حساس و خطرناکی در لبنان رخ داد؛ چرا که مردم لبنان به دلیل وخامت اوضاع سیاسی و اقتصادی در آستانه انفجار هستند.

وی معتقد است عربستان به اقدام کویت مبنی بر احترام لبنان به حاکمیت کشورهای عربی، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر به این کشورها و اجرای قطعنامه های بین المللی که برجسته ترین آنها انحلال و خلع سلاح شبه نظامیان لبنانی است، پایبند است.

پس از پیشرفت مسیر دیپلماتیک ریاض و تهران و اجماع بر سر بسیاری از مسائل و موضوعات عربی و اسلامی، بعید نیست که آثار توافق عربستان و ایران در صحنه لبنان ظاهر شود.

منبع
الخلیج آنلاین

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا