کشف جمجمه جراحی شده با قدمت 8500 سال در ترکیه
باستانشناسان یک جمجمه متهکاری شده با قدمت 8 هزار و 500 سال را در محوطه ای باستانی ذر استان قونیه ترکیه کشف کردند.
میدل ایست نیوز: باستانشناسان یک جمجمه متهکاری شده با قدمت 8 هزار و 500 سال را در محوطه باستانی «چاتالهویوک» استان قونیه ترکیه کشف کردند.
به گزارش آناتولی، این جمجمه طی کاوشهای آغاز شده از سال 2020 به ریاست علی امید تورکجان استاد دانشگاه آناتولی اسکیشهیر در زیر کف یکی از خانههای شهر باستانی چاتالهویوک کشف شده است.
کارشناسان پس از بررسی جمجمه مذکور متوجه وجود یک سوراخ 2.5 سانتیمتری بر روی آن شدند. به گفته کارشناسان این سوراخ به روش متهکاری که یکی از اعمال جراحی متداول در آن دوره تاریخی به شمار میرفت، ایجاد شده است.
پروفسور هاندان اوستونداغ عضو هیات علمی دانشگاه آناتولی نیز با بیان اینکه این جمجمه سوراخ شده طی کاوشهای سال گذشته به همراه 6 اسکلت دیگر از درون یک قبر در چاتالهویوک کشف شده، درباره اسکلت مذکور گفت: سوراخ به شکل دایره کامل و قطر 2.5 سانتیمتر ایجاد و قطعه استخوان از آن جدا شده است. همچنین آثار مربوط به شکافتن پوست سر نیز بر روی جمجمه مشخص است.
این باستانشناس افزود: به نظر میرسد که سوراخ مربوط به عمل جراحی متهکاری (Trepanning) بر روی جمجمه باشد. اسکلت متعلق به یک مرد جوان 18-19 ساله است.
گفتنی است، محوطه باستانی چاتالهویوک در شهرستان چومرا استان قونیه در مرکز ترکیه قرار دارد. این شهر باستانی یکی از بزرگترین و مهمترین محوطههای باستانی متعلق به دوران نوسنگی کشف شده در جهان به شمار میرود.
چاتالهویوک به عنوان یکی از نخستین مراکز شهرنشینی انسان در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.