اجتماعیخبر اولمقالات

عراق آماده مرحله دوم مرمت «طاق کسری» می‌شود

مدیرکل اداره نگهداری و حفظ آثار باستانی در سازمان آثار و میراث باستانی از تدارکات برای آغاز مرحله دوم عملیات مرمت طاق کسری خبر داد.

میدل ایست نیوز: طاق کسری یک اثر تمدنی بزرگ در عراق است که طی سال‌های مختلف شاهد عملیات مرمت بوده است، این بنا در سال 1888 در پی جاری شدن سیل از رود دجله، آسیب دید به طوری که بخش‌های زیادی از آن، تخریب شد.

به گزارش العالم الجدید، طاق کسری یا ایوان مدائن آخرین اثر بازمانده از تمدن ساسانی در عراق، در جنوب شرقی بغداد، پایتخت قرار دارد. خرابه‌های باستانی مرتفعی که نشانه‌های زیادی از خلاقیت معماری دارد که در بقایای ایوان حاکم وقت امپراطوری ساسانی به نام «کسری انوشیروان دادگر» نمایان و برجسته شده است، انوشیروان طی سال‌های 531 تا 579 میلادی حکومت می‌کرد، این طاق به طور مشخص در سال 540 میلادی وجود داشته است.

طاق کسری از دو بخش اساسی تشکیل شده، یکی خود بنا و دیگری طاقی در کنارش به ارتفاع 37 متر و عرض 26 متر که از بزرگ‌ترین بنا‌های آن دوران به شمار می‌رود.

این میراث تمدنی بزرگ طی سال‌های مختلف شاهد عملیات مرمت بوده است، این بنا در سال 1888 در پی جاری شدن سیل از رود دجله، آسیب دید به طوری که بخش‌های زیادی از آن، تخریب شد، در سال 2021 هم آسیب دید و بخش‌هایی از آن فرو ریخت.

«احمد العلیاوی» سخنگوی وزارت فرهنگ، گردشگری و باستانی عراق می‌گوید که حفاظت و مراقبت از آثار و اماکن باستانی همچون ایوان کسری در مدائن معمولا به یک طرح و قوانين بسیار دقیق در چارچوب مطالعه و پژوهش جامعی نیاز دارد تا عناصر مورد نیاز برای مرمت و بازسازی کامل شود.

وی افزود: با دانشگاه پنسیلوانیای امریکا قراردادی امضا شد تا یک پژوهش کامل و مخصوص سازوکار نگهداری به شیوه علمی به گونه‌ای آماده شود که خطری برای اثر باستانی و ارزش معماری و تاریخی آن به همراه نداشته باشد.

العلیاوی تاکید کرد که وزارت فرهنگ، گردشگری و باستانی با نظارت اداره میراث درصدد مرمت کلی طاق کسری است، اداره میراث اطلاعات کاملی درباره این اثر باستانی و تمام آثار باستانی در عراق و آثاری دارد که معمولا دور از شهرها قرار دارند و به نگهداری و بازسازی و پرونده کاملی از نظر برنامه‌ریزی نیاز دارند.

وی افزود که ادارات مربوطه در این وزارت به پیگیری تمام جزئیات مربوط به اثر باستانی طاق کسری و تکمیل اظهارنامه‌هایی برای ارائه به هیئت دولت به منظور اختصاص بودجه لازم برای مرمت ادامه می‌دهد و پس از آن مبالغ مالی لازم برای مرمت و نصب تجهیزات برای استحکام بخشی سقف ایوان و جلوگیری از ریزش آن اختصاص خواهد یافت.

طاق کسری در گذشته مقصد گردشگری بسیاری از اهالی بغداد و مناطق دیگر عراق برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت در گوشه گوشه این اثر باستانی ونیز مقصد اساسی خانواده‌های بغدادی در عید نوروز هر سال و نیز در اعیاد و مناسبت‌های مختلف بوده است، همچنانکه یکی از مقاصد گردشگران خارجی بوده که از تمام مناطق جهان برای بازدید آثار باستانی به عراق سفر می‌کنند، علاوه بر اینکه در این اثر باستانی، مزار سلمان فارسی صحابی پیامبر(ص)،به عنوان یک مزار دینی قرار دارد که بسیاری از مردم به زیارت آن می‌روند.

از سوی دیگر «محمد البیاتی» مدیرکل اداره نگهداری و حفظ آثار باستانی در سازمان آثار و میراث باستانی از تدارکات برای آغاز مرحله دوم عملیات مرمت طاق کسری خبر داد.

البیاتی خاطر نشان کرد: کمیته نظارت بر نگهداری و مرمت طاق کسری اخیرا به منظور موافقت با عقد قرارداد با ائتلاف بین‌المللی حمایت از میراث فرهنگی (مؤسسه الف) نشستی برای آغاز مرحله دوم عملیات نگهداری و مرمت این اثر باستانی برگزار کرده است.

وی افزود: مرحله دوم شامل قرار دادن سنسورها و حسگرها بر روی طاق کسری و مرمت بخش‌هایی است که احتمال ریزش آن وجود دارد و ممکن است خطراتی برای مردم به همراه داشته باشد که این کار از طریق شماره‌گذاری و سپس باز کردن آن بعد از تکمیل بررسی‌ها صورت می‌گیرد.

البیاتی اضافه کرد: پس از تکمیل مرحله دوم، مرحله سوم عملیات مرمت کامل این اثر باستانی آغاز خواهد شد .

به گفته وی، تلاش‌های فشرده برای مرمت آسیب‌های وارده به طاق کسری ادامه دارد.

گفتنی است که در مرمت‌های قبلی طاق کسری یا ایوان مدائن در گذشته اشتباهات متعددی رخ داد، همانطور که عوامل طبیعی هم آسیب‌هایی به آن وارد کرده بود، به طوری که شرکتی از جمهوری چک به عنوان متولی این کار در سال 2012، یک لایه سیمانی بر روی سقف طاق کسری قرار داد که منجر به تغییر در ویژگی‌های این اثر شد که در حال حاضر برای رفع آن و مرمت کلی آن تلاش می‌شود به طوری که حالت آن پایدار شده و تحت تاثیر تکان‌ها و ریزش‌ها قرار نگیرد.

منبع
العالم الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا