خبر اولسیاسیمقالاتنگاه خاورمیانه

نگاهی به سفر مقامات ایرانی به دمشق و جایگاه ایران در سوریه

سفر یک هیئت نظامی ایرانی به دمشق به ریاست وزیر دفاع این کشور، پیامی از سوی ایران به همه طرف‌ها است مبنی بر اینکه حضور نظامی ایران در سوریه با وجود همه خسارت‌های جانی و مادی، ادامه دارد.

میدل ایست نیوز: به محض اینکه سفر علی لاریجانی، مشاور ارشد و فرستاده ویژه رهبر جمهوری اسلامی ایران به دمشق پایتخت سوریه به پایان رسید، عزیز نصیر زاده، وزیر دفاع ایران وارد دمشق شد.

به گزارش العربی الجدید، این سفر در حالی انجام شد که رژیم صهیونیستی اهدافی را که ادعا می‌کند متعلق به ایران و حزب الله در سوریه است، هدف حملات هوایی قرار داده و این مسأله موجب می‌شود این برداشت به وجود بیاید که سفر وزیر دفاع ایران به سوریه، اهدافی غیر از آنچه در رسانه‌ها اعلام شده، دنبال می‌کند.

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران در دمشق با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه دیدار و مسائل دفاعی و امنیتی در منطقه و تقویت همکاری بین دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و انهدام ساختار آن در راستای خدمت به ثبات و امنیت منطقه را بررسی کرد.

اسد در این دیدار تاکید کرد که از بین بردن تروریسم، مسئولیت منطقه‌ای و بین‌المللی است چرا که خطرات آن همه ملت‌های جهان را تهدید می‌کند.

رئیس جمهور سوریه و وزیر دفاع ایران

وزیر دفاع ایران همچنین با عبدالکریم محمود ابراهیم، رئیس ستاد کل ارتش سوریه و علی محمود عباس، وزیر دفاع سوریه دیدار و درباره تقویت روابط دفاعی دوجانبه گفت‌وگو و بر نقش محور کشورهای منطقه در تامین امنیت، لزوم خروج نیروهای خارجی و تداوم همکاری دوجانبه برای مقابله با انواع تروریسم تاکید کرد.

عزیز نصیر زاده در این دیدار‌ها به بررسی تحولات منطقه و جبهه مقاومت نیز پرداخت.

تهران به دنبال تغییر در استراتژی خود در سوریه

علی لاریجانی که روز پنجشنبه در دمشق بود، پیامی از آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران به بشار اسد منتقل کرد.

سفر لاریجانی و نصیر زاده در دل حملات هوایی رژیم صهیونیستی و ضربه به حضور نظامی ایران و حزب الله در سوریه به خصوص جنوب و مرکز آن انجام شده است که به نظر می‌رسد این دو سفر، اهدافی غیر از آنچه در رسانه‌ها اعلام شده، داشته باشد.

سفرهای پی در پی مقامات بلندپایه ایران به دمشق نشان‌دهنده این است که شاید تهران به دنبال تغییر در استراتژی خود در سوریه در سایه تهدید مستمر حضور نظامی‌اش از سوی رژیم صهیونیستی است.

اخیراً حملات شدیدی از سوی رژیم صهیونیستی به مناطق مختلف سوریه انجام شده و دو تن از فرماندهان برجسته ایرانی و فرماندهان حزب الله در دمشق و اطراف آن و در منطقه القصیر در غرب حمص به شهادت رسیدند.

داده‌های میدانی نشان می‌دهد که نیروهای مقاومت در سراسر سوریه در تیررس رژیم صهیونیستی قرار دارند از این رو به نظر می‌رسد مواضع این نیرو‌ها در سایه خطری که آن‌ها را دنبال می‌کند، تغییر کند.

این نیرو‌ها اغلب در مناطق تحت کنترل دولت سوریه به ویژه اطراف دمشق، حومه حمص و جنوب حلب و شرق دیرالزور و تدمر در قلب صحرای سوریه حضور دارند. ایران نیز در مراکز پژوهشی توسعه سلاح و موشک و ساخت پهپاد حضور مستشاری دارد و دلیل حمله رژیم صهیونیستی به مواضع ارتش سوریه طی سال‌های گذشته نیز همین است.

العربی الجدید در گزارش خود آورده است: رژیم صهیونیستی با هدف قرار دادن مواضع ارتش سوریه، این پیام واضح را می‌رساند که کاهش حضور ایران در سوریه از اولویت‌های سیاست او است که چه بسا به نفع سوریه باشد که تلاش می‌کند به خواسته کشورهای عربی برای کاهش این نفوذ در مقابل نزدیکی بیشتر روابط با آن‌ها عمل کند.

بازاستقرار نیروهای مقاومت در سوریه

در همین راستا، یاسین جمول، یک پژوهشگر در امور سوریه در واکنش به سفر وزیر دفاع ایران به سوریه در گفت‌وگویی با العربی الجدید گفت که تهران اقدام به بازاستقرار نیروهای مقاومت در سوریه با تشدید حملات رژیم صهیونیستی کرده است.

وی افزود که با آمدن دونالد ترامپ به قدرت در امریکا، طبیعی است که تهران برای حفاظت از نیروهای مقاومت اقدام به بازاستقرار آن‌ها کند.

به گفته این پژوهشگر، اسد جرات ندارد از ایرانی‌ها بخواهد نیروهای خود را از سوریه خارج کند اما می‌تواند وارد چانه‌زنی با ایران شود به این بهانه که کشورهای عربی در مقابل خروج ایران از سوریه، از این کشور حمایت خواهند کرد.

توافقنامه‌های نظامی میان ایران و سوریه

از طرفی دیگر رشید حورانی، کارشناس مسائل نظامی در گفت‌وگویی با العربی الجدید گفت که سوریه و ایران در سال 2020 توافقنامه جامع همکاری نظامی فیمابین امضا کردند و پیش از آن نیز در سال 2006 توافقنامه‌ای برای همکاری نظامی علیه تهدیدهای مشترک امضا کرده بودند.

وی افزود که با وجود این دو توافقنامه مسأله خروج ایران از سوریه در حالی که رژیم صهیونیستی به دنبال کاهش یا پایان نفوذ آن در سوریه است، به ذهن ایران نیز خطور نمی‌کند.

حورانی توضیح داد که سفر یک هیئت نظامی ایرانی به دمشق به ریاست وزیر دفاع ایران، پیامی از سوی ایران به همه طرف‌ها است مبنی بر اینکه حضور نظامی ایران در سوریه با وجود همه خسارت‌های جانی و مادی، ادامه دارد.

وی بیان کرد که از اهداف سفر این هیئت نظامی، توزیع ادوار میان نیروهای ارتش سوریه و نیروهای مقاومت در سوریه و اطلاع از آنچه اسد از کشورهای عربی در ریاض در جریان اجلاس کشورهای عربی و اسلامی شنیده، و سپس اتخاذ گام‌های آتی است.

این کارشناس نظامی گفت که تهران درصدد استفاده حداکثری از توافقنامه‌های امضا شده با سوریه است و می‌خواهد حضور خود در سوریه از جمله حضور نظامی‌اش را قانونی کند.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا