اقتصادیخبر اول

تلاش عراق برای احیای خط لوله انتقال نفت کرکوک_بانیاس

پس از تحولات چند ماه اخیر در سوریه، دولت عراق تلاش جدیدی را برای احیای خط لوله انتقال نفت کرکوک - بانیاس به طول 800 کیلومتر که از سال 2003 فعالیت آن متوقف شده است، آغاز کرد. 

میدل ایست نیوز: پس از تحولات چند ماه اخیر در سوریه، دولت عراق تلاش جدیدی را برای احیای خط لوله انتقال نفت کرکوک – بانیاس به طول 800 کیلومتر که از سال 2003 فعالیت آن متوقف شده است، آغاز کرد.

به گزارش الجزیره، عراق ماه گذشته یک هیئت رسمی بلندپایه را برای بررسی فایده فنی و اقتصادی احیای خط لوله انتقال نفت کرکوک- بانیاس که یکی از قدیمی‌ترین خطوط لوله انتقال نفت در خاورمیانه است، به سوریه اعزام کرد.

اعزام این هیئت به سوریه در چارچوب تلاش دولت عراق برای متنوع کردن مسیرهای صادرات نفت و یافتن مسیرهای جایگزین‌ پایدار با توجه به چالش‌های کنونی در منطقه صورت گرفت.

علاء الفهد مشاور دولت عراق گفت، امکان امضای توافقنامه الزام‌آور که تضمین کننده استمرار صادرات از طریق این خط لوله باشد وجود دارد. این تضمین‌ها شامل نظارت امنیتی و فنی مشترک بر خط لوله و مشارکت طرف‌های بین‌المللی به شکل شرکت‌ها یا ناظران در فعالیت این خط لوله است. همچنین از طریق دستیابی به تفاهمات منطقه‌ای وسیع‌تر که می‌تواند شامل کشورهای دارای نفوذ در سوریه مثل روسیه و ایران باشد، می‌توان از این خط لوله محافظت کرد.

الفهد هزینه اولیه احیای این خط لوله را که در جنگ سال 2003 آسیب دید و از آن زمان به حال خود رها شده است، بین 300 تا 600 میلیون دلار برآورد کرد و افزود این هزینه شامل جایگزین کردن بخش‌های آسیب دیده می‌شود.

احمد عسکر کارشناس بخش نفت نیز با اشاره به امکان صدور 300 هزار بشکه نفت در روز از طریق این خط لوله 800 کیلومتری گفت، استفاده از این خط لوله به عراق این امتیاز را می‌دهد که به طور مستقیم از طریق دریای مدیترانه به بازار اروپا دسترسی داشته باشد.

اما سعد الشارع تحلیلگر اقتصادی با اشاره به آسیب‌های شدیدی وارد شده به این خط لوله به ویژه در خاک سوریه معتقد است، نظر اکثر کارشناسان فنی این است که به جای ترمیم این خط لوله قدیمی 70 ساله، به صرفه است که یک خط لوله جدید احداث شود. وی تاکید کرد اجرای این پروژه مستلزم توافق سیاسی بین دولت های سوریه و عراق و سپس توافق اقتصادی بین وزارت نفت عراق و شرکت نفت سوریه است.

دکتر عبدالمنعم حلبی پژوهشگر اقتصاد و روابط بین‌الملل معتقد است احیای این خط لوله فواید اقتصادی زیادی برای سوریه دارد که می‌توان آن را در دو مورد خلاصه کرد. نخست: درآمدهای مالی مستقیم چند صد میلیون دلاری بابت صدور نفت از طریق خاک سوریه، دوم: دریافت بخشی از نفت عراق با قیمت ترجیحی برای استفاده در پالایشگاه بانیاس که به تامین فرآورده‌های نفتی در سوریه کمک خواهد کرد.

دکتر حلبی موفقیت این پروژه را در گرو پشت سر گذاشتن موانع سیاسی –بیش از موانع فنی و لجستیکی- دانست.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =

دکمه بازگشت به بالا