مطرح شدن نامزدهای تازه برای نخست وزیری عراق/ رئیس جمهور این بار می تواند بدون مشورت تشکل های سیاسی نامزد جایگزین را معرفی کند
مواضع تشکل های سیاسی اهل سنت و کرد همچنان در قبال دولت علاوی و برنامه وی تغییر نکرده و اتفاق تازه ای که افتاده تغییر موضع برخی تشکلهای سیاسی دیگری است که تاکنون از وی حمایت می کردند.
میدل ایست نیوز: محمد توفیق علاوی فقط یک روز فرصت دارد تا اختلافات تشکل های سیاسی عراق برای رای اعتماد به دولتش را پایان دهد هرچند به نظر میآید مسئولیت دشوارتری که برعهده دارد اجرای تعهداتی است که وعده آنها را داده است.
علاوی در ساعات پایانی شب گذشته با ارسال نامه رسمی خواستار تعویق جلسه رای اعتماد به دولت تا روز یکشنبه شد. اما به نظر میآید راه سختی تا گرفتن رای اعتماد در پیش داشته باشد.
«حیدر الملا» فعال سیاسی و نماینده سابق مجلس عراق معتقد است که مواضع تشکل های سیاسی اهل سنت و کرد همچنان در قبال دولت علاوی و برنامه وی تغییر نکرده و اتفاق تازه ای که افتاده تغییر موضع برخی تشکلهای سیاسی دیگری است که تاکنون از وی حمایت می کردند.
به گفته الملا شک و تردیدها به رای آوردن دولت وی چنان بالاست که تشکل های سیاسی به فکر بررسی نامزدهای جایگزین برآمدهاند به خصوص که مهلت وی برای تشکیل دولت روز یکشنبه اول مارس به پایان می رسد.
به گفته الملا از میان نامزدهایی که نامشان برای این منظور مطرح شده می توان «مصطفی الکاظمی» رئیس دستگاه اطلاعات عراق و «نعیم السهیل» رئیس دفتر ریاست جمهوری عراق را نام برد.
«محمد الکربولی»، از سران ائتلاف القوی العراقیه به ریاست محمد الحلبوسی گفت که اختلاف این تشکل سیاسی با علاوی بر خلاف آنچه در رسانه ها مطرح شده به برنامه دولت علاوی مربوط می شود.
او گفت که موضوع این نیست که ما میخواهیم وزرای خودمان را به او تحمیل کنیم بلکه مسئله این است که برنامه دولت وی مبهم است و در آن به مطالبات مناطق سنی نشین که از جنگ با تروریسم آسیبهای بسیار دیده اند و نیز مسائل مهمی مانند بازگشت آوارگان و تعیین تکلیف افراد مفقود الاثر در این برنامه دیده نمی شود.
از سوی دیگر «طارق حرب» کارشناس حقوقی عراقی تاکید کرد که بر اساس قانون اساسی عراق در صورتی که علاوی در گرفتن رای اعتماد از مجلس ناکام بماند رئیس جمهور می تواند بدون مشورت تشکل های سیاسی نامزد جایگزین وی را معرفی کند.
وی گفت بر اساس بند پنجم ماده ۷۶ قانون اساسی اگر نخست وزیر پیشنهادی نتوانست از مجلس رای اعتماد بگیرد رئیس جمهور مامور معرفی نامزدی دیگر می شود و در این مورد دیگر در نظر گرفتن فراکسیون اکثریت مطرح نشده و دست رئیس جمهور در معرفی نامزد جدید کاملا باز گذاشته شده است.
روزنامه «العرب» در گزارشی خبر داد که که این موضوع مایه نگرانی نیروهای سیاسی وابسته به گروههای مسلح شیعه در عراق شده است که معتقدند برهم صالح رئیس جمهور عراق در حال اجرای برنامه های امریکا در این کشور است.
برخی منابع به این روزنامه خبر دادند که این نیرو های سیاسی ضمن افزایش تکاپوی خود برای جلب موافقت تشکلهای سیاسی با دولت علاوی میکوشند که عادل عبدالمهدی نخست وزیر مستعفی عراق را به ماندن در قدرت برای ۴۵ روز دیگر متقاعد کنند.
عبدالمهدی پیش از این گفته بود که با پایان مهلت ۳۰ روزه علاوی برای تشکیل دولت یک روز هم بر سر کار نخواهد ماند.
به گفته این منابع از گزینههای مطرح برای این نیروهای سیاسی تشکیل دولت نصف و نیمه به ریاست علاوی است تا بتوان بعدا با توافقات و زد و بند های سیاسی اعضای آن را جابجا کرد.