میدل ایست نیوز: بحران شرکت عظیم نفتی آرامکو عربستان تنها به دلیل شیوع اپیدمی کرونا و تاثیر سنگین آن بر تقاضای جهانی نفت خام وخیمتر نشده بلکه جنگ تجاری واشنگتن و پکن و ائتلافهایی که جهان برای ایجاد «نظم نوین بینالمللی» شاهد آن است، بر وخامت این بحران تاثیرگذار بوده است به طوری که چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت خام جهان، مشتریان نفتی خود را بر اساس منافعی که به نفوذ سیاسیاش کمک کند، برمیگزیند و نه صرفا بر اساس اصول تجاری.
طبق دادهها و گزارشهای سازمان گمرک چین، پکن در جهت مخالف منافع عربستان، بسیاری از نفت مورد نیاز خود را به جای ریاض از امریکا، برزیل و روسیه وارد می کند، همچنین گزارشهای مذکور نشان میدهد که شرکتهای پالایشگاهی چین حجم واردات خود از نفت شیل امریکا و برزیل را افزایش داده است و بر خلاف کاهش خرید از عربستان، واردات نفت خام از روسیه را در حجم سابق حفظ کرده است.
نشریه امریکایی اویل پرایس هم پیشبینی کرد که واردات نفت شیل امریکا از سوی چین در ماه جاری 20 میلیون بشکه افزایش خواهد داشت و حتی احتمال دارد که این افزایش نسبت به سه ماه نخست سال جاری با میانگین بیشتری رشد داشته باشد تا پکن بتواند به شروط توافق تجاری نخست با واشنگتن جامه عمل بپوشاند، تا کنون چین تنها به 5درصد از میزان خرید نفت امریکا که در توافق تجاری با ترامپ قول آن را داده است، عمل کرده است لذا پکن ناچار خواهد شد که در ماههای آتی واردات نفتی خود از واشنگتن را بیشترین حد ممکن افزایش دهد چرا که چین تمایل دارد نظر مثبت امریکا را جلب کند و درگیری تجاری فزاینده با این کشور را آرام سازد؛ درگیری که صادرات و حضور چین در بازار راهبردی امریکا را در معرض تهدید قرار داده است، در مقابل، چین همچنین خواهان حفظ سهم واردات نفت از روسیه است.
چین ائتلاف راهبری با روسیه دارد و با تکیه بر این ائتلاف سعی دارد تا جبهه خود در «جنگ سردی» که خود را برای ورود به آن طی سالیان آتی در مقابل امریکا و کشورهای جبهه سرمایهداری آماده کرده است، تقویت کند؛ کشورهایی که برای انزوای تجاری، فناوری و مالی چین از بازارهای جهانی در حال برنامهریزی هستند.
چین همچنین امیدوار است که سازمان قدرتهای اقتصادی در حال ظهور (بریکس) را که 10 سال پیش در چارچوب طرحش برای ایجاد فروپاشی در «نظم کنونی جهانی» تاسیس کرده است، حفظ کند و نظم نوین جهانی بنیان نهد که در آن به جای امریکا جایگاه ابرقدرت جهانی را به نام خود زند لذا چین با واردات نفت از برزیل تلاش دارد تا از لحاظ مالی به این کشور کمک کند چرا که برزیل یکی از کشورهای کلیدی در بریکس به شمار می رود.
در میانه این معادلات راهبردی چین، شرکتهای پالایشگاهی چین شروع به کاهش واردات خود از عربستان کرده اند، طبق گزارشهای رسمی چینی، واردات این کشور از نفت خام عربستان به صورت قابل ملاحظهای افت داشته و نسبت به ماه گذشته 23.4درصد کاهش یافته و به میزان 1.26 میلیون در روز رسیده در مقابل، واردات این کشور از نفت امریکا 139 درصد افزایش داشته و به حجم 864 هزار بشکه در روز رسیده است.
در همین رابطه، تحلیلگران معتقدند چین که وارد منازعات مرزی با هند شده، بنا به منافع تجاری خود تلاش دارد تا سازمان بریکس را از فروپاشی حفظ کند، پکن در عین حال درگیر رقابتی تجاری با امریکاست. کارشناسان نفتی پیشبینی میکنند که کاهش خرید چین از نفت خام عربستان در سال جاری و چه بسا سالهای آتی ادامه داشته باشد به ویژه اگر «دونالد ترامپ» موفق شود بار دیگر بر کرسی ریاست جمهوری امریکا بنشیند.
شرکت نفتی آرامکو عربستان در بازار امریکا هم در حال از دست دادن ارزش سهم خود است چرا که نگاه مثبتی به این شرکت در درون امریکا وجود ندارد و بسیاری از شرکتهای انرژی امریکایی، چین را مسئول سقوط بهای نفت میدانند که منجر به ورشکستگی شماری از شرکتهای تولیدکننده نفت شیل امریکا شده است.
در همین رابطه، خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرده که عربستان در ماه ژوئن تنها یک محموله به سمت سواحل امریکا ارسال کرده است و پیشبینیها نشان می دهد که این کاهش صادرات نفت خام عربستان به امریکا به رقم بیسابقهای برسد.
نشریه اوبل پرایس هم اعلام کرده عربستان که در ماه آوریل یک میلیون و 300 هزار بشکه به امریکا صادرات داشته است، در ماه اوت، این رقم به 177 هزار بشکه در روز رسید.