خبر اولسیاسی

«عزت ابراهیم الدوری» نفر دوم در رژیم صدام که بود؟

پس از سال ها اخبار ضد و نقیض، حزب منحل بعث در عراق رسما مرگ «عزت ابراهیم الدوری» را اعلام کرد.

میدل ایست نیوز: پس از سال ها اخبار ضد و نقیض، حزب منحل بعث در عراق رسما مرگ «عزت ابراهیم الدوری» را اعلام کرد.

عزت ابراهیم الدوری زاده 1942 در شهر الدور در استان صلاح الدین که مرکز آن تکریت از اصلی ترین پایگاه های حزب بعث بود زاده شد و به علت وابستگی های خانوادگی در محیطی صوفیانه رشد کرد و عضو طریقت نقشبندیه شد.

به علت مردودشدن های مکرر، تحصیلات دبیرستانی اش را به اتمام نرساند و برای کسب درآمد به شغل یخ فروشی مشغول شد که برای همین برای تحقیر از او به «ابو الثلج» یاد می شد و همزمان به حزب بعث پیوست.

او از زمان کودتای 17 ژوئن 1968 که به قدرت گرفتن 35 ساله حزب بعث در عراق انجامید، همیشه در کنار صدام حسین بود و از وی به «سایه صدام» یاد می شد.

در زمان قدرت رژیم بعث وی به وزارت کشاورزی، وزارت کشور، نایب رئیس شورای رهبری انقلاب، و معاونت رئیس جمهور رسید و بعد از صدام، دومین مقام بلندپایه عراق بود. او در مقام وزیر کشور نقش مهم در حذف مخالفان حزب بعث به طور خاص حزب کمونیست عراق داشت.

در جنایت انفال نیز عزت ابراهیم الدوری در مقام فرمانده ارشد به «علی حسن المجید» دستور استفاده از گاز خردل و گاز سارین علیه کردها در حلبچه را صادر کرد. در 1991، با آغاز شورش مناطق کردنشین او در سخنرانی ای گفت که اگر کردها حلبچه را فراموش کرده اند آماده است که آن ماجرا را تکرار کند.

پس از حمله عراق به کویت در سال 1990، وی جانشین فرمانده کل نیروهای مسلح شد. او در 1993، از مسئولان طرحی موسوم به «الحملة الایمانیة» با هدف آنچه رژیم بعث «تشویق التزامات دینی در میان مردم عراق» می خواند شد. به موجب طرح آموزه های اسلامی با خوانش حزب بعث در برنامه های تلویزیون و کتاب های مدرسه پررنگ شد.

در نوامبر 1998 دستگاه تبلیغاتی رژیم بعث اعلام کرد که وی از یک عملیات ترور در کربلا جان سالم  به در برده است.

از همان زمان گفته می شد وی به بیماری سرطان خون مبتلاست و در سال 1999 برای درمان به وین رفت، تلاش های فعالان حقوق بشر و مخالفان رژیم بعث برای بازداشت او در وین بابت جنایت علیه بشریت به جایی نرسید و حکومت اتریش اجازه بازگشت او به عراق را داد.

در آستانه حمله امریکا به عراق در 2003 که به فروپاشی حزب بعث در عراق انجامید فرمانده «جبهه شمالی عراق» شد.

پس از آن تاریخ، الدوری مانند بسیاری از دیگر سران حزب بعث ناپدید شد، و دولت امریکا برای اطلاعات درباره او 10 میلیون دلار جایزه تعیین کرد. او در لیست افراد تحت تعقیب امریکا در رتبه ششم بود.

با اعدام صدام حسین، وی دبیر کل حزب بعث در عراق شد، اما این مقام وی باعث شکاف در حزب بعث و تشکیل جبهه ای مخالف وی به ریاست «محمد یونس الاحمد» شد. او در واکنش به اعدام صدام حسین کشورهای امریکا، بریتانیا، اسرائیل، و ایران را عاملان قتل صدام حسین معرفی کرد.

او همچنین در سال 2009 از تشکیل «جبهه جهاد و آزادی و رهایی» یا آنچه از آن به سازمان نقشبندیه یاد می شود و یکی از گروه های تروریستی همکاری با القاعده و داعش است را راه اندازی کرد. منابع امنیتی تأکید می کند که وی در عمل فرمانده نظامی گروه تروریستی داعش بود.

در سال 2005 حزب بعث از مرگ او خبر داد اما بعد این خبر را تکذیب کرد. در جریان درگیری ها با تروریست های القاعده و داعش نیز چند بار اخباری درباره مرگ وی منتشر شد، از همه مهم تر در سال 2015 تلویزیون رسمی عراق خبر داد که الدوری در سلسله جبال حمرین (از اصلی ترین پایگاه های داعش) در درگیری نیروهای امنیتی کشته شده است، اما حزب بعث این خبر را انکار کرد. جنازه فرد مورد نظر نیز برای آزمایش DNA تحویل امریکا داده شد اما نتایج آزمایش اعلام نشد.

یک ماه بعد، فایلی صوتی از او منتشر شد و انتشار فایل های صوتی و ویدئویی از وی چند بار نیز تکرار شد که آخرین آنها در سالروز تأسیس حزب بعث در آوریل 2019 بود.

الدوری 5 بار ازدواج کرده و 11 پسر و 13 دختر داشت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − دو =

دکمه بازگشت به بالا