اجتماعیخبر اول

کاهش شدید درختان در عراق و تبعات آن

وزارت کشاورزی: عراق برای بیابان زدایی مناطق به کاشت بیش از 14 ملیارد درخت نیاز دارد.

 

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، از میان هزاران درختی که  در یکی از بخش های غربی بغداد وجود داشت، تنها چند درخت پراکنده باقی مانده است و در نزدیکی آن استان انبار است که شامل زمین های بیابانی وسیعی است که تا مرزهای عربستان سعودی و اردن امتداد دارند.

این مناطق بیابانی منشأ دهها طوفان گرد و غبار است که در پایتخت و استان های همجوار استان انبار و از جمله کربلا در مرکز عراق رخ می دهند.

کم کم بیابان زایی با از بین رفتن نخلستان ها و کمربند سبزی که هدف از آن حفظ بغداد از طوفان های گرد و غبار بود به شهرها نزدیک می شود.

حفاظت طبیعی بغداد، دهه ها مورد بی توجهی و اهمال قرار گرفته است، علاوه بر قطع درختان باقی مانده در دهه نود قرن گذشته برای استفاده های گرمایشی و آشپزی که در پی تحریم اقتصادی اعمال شده بر عراق پس از حمله به کویت در آگوست 1990 رخ داد.

 

پروژه ایجاد کمربند سبز به عنوان بخشی از کارزار کشورهای عربی و با کمک سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در مرحله اولیه آن در دهه هفتاد قرن گذشته آغاز شد تا به صورت سدی در برابر شن ها و بادهای بیابانی که شهرها و زمین های کشاورزی را در می نوردید، قرار بگیرد، ولی جنگ ایران و عراق باعث توقف این پروژه شد که در مرحله آغازین خود بود.

سپر دفاعی کمربند سبز شامل درختان اُکالیپتوس و بید و درخت گز و غیره است که قادر به تحمل خشکی و شوری زمین هستند و این سپرهای دفاعی به صورت درهم تنیده و در ردیف هایی در مناطق وزش بادهای بیابانی در اطراف شهرها برای کاستن از شدت آنها و تاثیرات منفی اشان بر مردم و محیط زیست کاشته می شوند.

ایده انجام مجدد آن بعد از سال 2003 مطرح شد، ولی با هزینه بالای پروژه رو به رو شد.

فکر از سرگیری پروژه فراموش نشد و برخی از استان ها ایجاد کمربند سبز خاص خودشان برای کاهش آثار محیط زیستی ناشی شده از بیابان ها را به عهده گرفتند.

استان کربلا کمربند سبز خود را در مرزهای غربی خود با استان انبار به طول 80 کیلومتر در سال 2006 ایجاد کرد.

سازمان های غیر دولتی با کمک سازمان های بین المللی و دولتی به ایجاد فضاهای سبز در داخل شهرها و اطراف آنها روی آوردند، امری که وزارت کشاورزی را به پذیرفتن پروژه ای تشویق کرد که پرداخت هزینه تمام درختانی که از سوی ارگان های دولتی و غیر دولتی برای ایجاد کمربند سبز در استان ها و افزایش فضاهای سبز کاشته می شوند را به عهده گرفت.

به نوشته وبگاه موازین نیوز، وزارت کشاورزی پیشنهاد کرد که شرکت های نفتی 1 درصد از بودجه خود را به درخت کاری مناطق کاری خود برای تحقق جزئی از برنامه کمربند سبز اختصاص بدهند.

به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، وزارت کشاورزی تاکید می کند که عراق برای بیابان زدایی مناطق به کاشت بیش از 14 ملیارد درخت نیاز دارد.

«حمید النایف»، سخنگوی وزارت کشاورزی می گوید: پروژه ما، توزیع رایگان نهال ها در شهرداری های بغداد و استان ها و سازمان های جامعه مدنی برای کاشت آنها در داخل شهرها و اطراف آنها برای حمایت از طرح کمربند سبز و ممانعت از پیش روی بیابان ها به سوی شهرها است.

النایف می افزاید این درختان به بهبود محیط زیست کمک می کنند و سپر دفاعی طبیعی در برابر بادها هستند و تولید درختان میوه را افزایش می دهند و مانع بیابان زایی در اطراف شهرها می شوند.

سازمان های غیر دولتی، تنظیم فعالیت های محیط زیستی در حمایت از پوشش کمربند سبز شهرها و اطراف آنها برای بهبود محیط زیست و کاهش گرد و خاک های برخاسته از بیابان را به عهده گرفته اند.

پروژه ای که وزارت کشاورزی عراق به عهده گرفته است و شهرداری ها و سازمان های غیر دولتی آن را اجرا می کنند از سوی وزارت بهداشت و محیط زیست با استقبال مواجه شد، با این امید که این پروژه تاثیر مثبتی در بهبود شرایط محیط زیست شهرها داشته باشد.

«امیر علی حسون»، مدیر رسانه و آگاهی بخشی در وزارت بهداشت و محیط زیست عراق می گوید: این پروژه که سال ها پیش کمیته ای از وزارتخانه آن را به عهده گرفته بود پس از اجرای پروژه های متعددی از آن و کاشت هزاران درخت در استان کربلا به علت بحران اقتصادی کشور متوقف شد.

به اعتقاد حسون، بی توجهی دولت عراق به ایجاد کمربند سبز در اطراف شهرها، تغییرات آب و هوایی بزرگی را باعث شد و کشور عراق برای کاهش طوفان های گرد و غبار و طوفان های شن به تعداد بسیاری از این پروژه ها نیازمند است.

پارلمان عراق به جمع حمایت کنندگان پروژه های احیای فضاهای سبز پیوسته است و کمربند سبز را قدم مهمی در حمایت از کشاورزی به شمار آورده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 1 =

دکمه بازگشت به بالا