سرنوشت زنان ترکمان عراقی ربوده شده توسط داعش در هالهای از ابهام
دختران و زنان ترکمان شیعه بسیاری از چندین سال پیش به دست داعش در عراق به اسارت گرفته شدند که هنوز هم سرنوشت این افراد در هالهای از ابهام قرار دارد.
میدل ایست نیوز: دختران و زنان ترکمان شیعه بسیاری از چندین سال پیش به دست گروه تروریستی داعش در عراق ربوده و به اسارت گرفته شدند و در میانه بیتوجهی جهانی به این مساله دردناک و غمبار هنوز سرنوشت این افراد در هالهای از ابهام قرار دارد.
در این میان، دولت عراق هم اطلاعی از سرنوشت تقریبا یکهزار ترکمان ربوده شده به دست داعش در پی حمله به اراضی عراق و اشغال موصل و شهرهای شمالی و غربی نینوا و ارتکاب شنیعترین جنایتهای ضد بشری از جمله قتلعام اقلیتهای دینی و نژادی نظیر ایزدیها، شبکها و ترکمانان در نزدیکی تلعفر، سنجار، آمرلی و کرکوک ندارد.
فعالان اجتماعی و حقوق بشری ترکمان عراق مدتهاست از دولت، سازمانهای حقوق بشری و مدنی میخواهند که سرنوشت دختران و زنان ترکمان را روشن کنند؛ دختران و زنانی که گروه تروریستی داعش آنها را به عنوان اسیر و کنیز به مناطق مختلف عراق و سوریه منتقل کرده و مورد خرید و فروش قرار داد.
در این میان، مسئولان و نمایندگان ترکمان پارلمان عراق، دولت این کشور را به کوتاهی در پیگری پرونده زنان ربوده شده ترکمان و تمرکز صرف بر زنان ایزدی به علت اهتمام جهانی بدان متهم میکنند، این در حالی است که مسئولان امنیتی عراق تاکید دارند که دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی به تلاشهای خود برای روشن شدن سرنوشت این افراد و پیگیری پروندهشان بعد از هر سرنخی ادامه میدهند اما هیچ نتیجه ملموسی به دست نیامده است.
پس از آنکه دعش در اوت سال 2014 میلادی بر مناطق سنجار، ربیعه و زمار در نینوا تسلط یافت، جنایتهای بسیاری علیه ترکمانان شیعه و اقلیت ایزدی مرتکب شد؛ داعش بعد از آنکه مردان ترکمان و ایزدی را اعدام کرد و بسیاری را زیر وحشیانهترین شکنجهها به کام مرگ فرستاد، هزاران دختر و زن را در یکی از شنیعترین جنایتهای انسانی به اسارت و بردگی جنسی بُرد؛ جنایتی که زخمی جانکاه و کاری بر روح و روان آدمی برجای نهاد که پس از ورود این بحران به شش سالگی خود هنوز هم از سرنوشت قربانیان اطلاعی در دست نیست.
جبهه ترکمانان عراق اخیرا تجمع اعتراضآمیزی در برابر دفتر کمیساریای عالی و مستقل حقوق بشز در کرکوک برگزار کرد و از دولت عراق و سازمانهای بینالمللی خواست تا سرنوشت زنان ترکمن ربوده شده به دست داعش و انتقال آنها به سوریه را پیگری و روشن کنند.
در بیانیه جبهه ترکمانان عراق آمده است که مجموع مردان و زنان ترکمن ربوده شده در تلعفر به 1300 تن می رسد که 1200 تن از آنهادر سال 2014 میلادی به هنگام حمله داعش به تلعفر و یکصد نفر باقی مانده هم در سالهای 2015 میلادی تا 2017 ربوده شدند.
این بیانیه افزوده است در میان ربوده شدگان، 470 زن و دختر، 130 کودک و 700 مرد بوده است همچنین 42 تن از ربوده شدگان زیر 18 سال سن داشتهاند که هنوز از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست.
در همین رابطه، «ارشد الصالحی»، رئیس جبهه ترکمانان عراق در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کرد: شمار ترکمانان ربوده شده توسط داعش بسیار بیشتر از آمار منتشر شده است و دولت بیتوجهی آشکاری در قبال این پرونده در پیش گرفته است. ما هر نوع اطلاعی که درخصوص اماکن نگهداری این افراد در اختیار داشتیم، به نیروهای امنیتی ابلاغ کردیم اما هیچ نتیجهای به دنبال نداشت.
الصالحی با بیان اینکه مردان و زنان ترکمان نجات یافته با وضعیت انسانی دشواری دست و پنجه نرم میکنند، اظهار داشت: دولت عراق باید باید سریعا در همه سطوح به پیگیری نجات بیش از 400 زن ترکمن ربوده شده اقدام کند؛ زنانی که در زندانها و بازداشتگاههای سری داعش در مناطق رقه، حسکه، زندان عفرین و اردوگاه الهول سوریه به سر می برند همچنین باید قانون زنان نجات یافته از چنگال داعش را فعال کرد به ویژه که این افراد از مشکلات روانی و اجتماعی بسیار دشواری رنج می برند.
در همین چارچوب، یک مسئول دولتی اعلام کرد که مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق با اهتمام شایانی پرونده ربوده شدگان ترکمان و ایزدی را پیگیری می کند و این پرونده را شخصا مدیریت می کند و دولت عراق اخیرا موفق شده 12 زن ایزدی را با هماهنگی طرف سوری و سازمانهای بینالمللی نجات دهد.
«محمد شیخلر»، فعال اجتماعی ترکمان از اهالی تلعفر هم تصریح کرد: علیرغم اینکه ما دهها سند و مدرک به دستگاه اطلاعاتی عراق تحویل دادیم که ثابت می کند صدها زن ترکمان به دست گروههای شبهنظامی کُرد در شمال شرق سوریه در بازداشت قرار دارند، اما دولت عراق اقدام واقعی در این باره انجام نداده است و به دلیل کرونا و اقدامات پیشگیرانه، تماسها با شماری از ربودهشدگان و اسیران در دیرالزور سوریه قطع شده است.
همچنین بخوانید: