توافق مصر و سودان برای کشاندن پرونده سد النهضه به شورای امنیت
منابع مصری آگاه اعلام کردند که قاهره و خرطوم بر سر گام بعد از پیشنهاد وساطت چهارجانبه برای حل بحران سد النهضه و مخالفت اتیوپی با آن به توافق رسیدند.

میدل ایست نیوز: منابع مصری آگاه اعلام کردند که قاهره و خرطوم بر سر گام بعد از پیشنهاد وساطت چهارجانبه برای حل بحران سد النهضه و مخالفت اتیوپی با آن به توافق رسیدند.
منابع مذکور در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کردند: مصر و سودان پس از آنکه پیشنهادشان برای میانجیگری اتحادیه افریقا، سازمان ملل، ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپا با مخالفت اتیوپی مواجه شد، با انتقال این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد به توافق رسیدند؛ موضوعی که ابتدا توسط سودان مطرح خواهد شد و مصر نیز از آن حمایت خواهد کرد.
منابع یاد شده اظهار داشتند: پیشقدم شدن سودان برای انتقال پرونده سد النهضه به شورای امنیت که با توافق مصر خواهد بود، به این دلیل است که با آغاز مرحله دوم آبگیری سد النهضه که ظرفیت آن 13.5 میلیون متر مکعب آب است، سودان و جمعیت 20 میلیونی متاثر از ساخت این سد بیشترین خسارت را متحمل خواهند شد همچنین سد النهضه در صورتی که روند آبگیری آن با توافق خرطوم انجام نشود، منجر به کاهش شدید آب سد الروصیرص سودان خواهد شد.
منابع مذکور افزودند: سه میانجی شامل کنگو، اتحادیه افریقا و عربستان که روابط خوبی با سه کشور درگیر دارند، در تلاش برای نزدیکسازی دیدگاهها و جلوگیری از کشیده شدن پرونده به شورای امنیت از طریق تعیین سقف زمانی برای پایان مذاکرات و تعویق در آغاز مرحله دوم آبگیری سد هستند.
این منابع مصری تصریح کردند: قاهره، خرطوم را تشویق خواهد کرد تا با ارتباطگیری با ایالات متحده امریکا بر آدیس آبابا اعمال فشار کند چرا که مصر اکنون بعد انتخاب جو بایدن، روابط مساعدی با دولت جدید امریکا ندارد.
در همین رابطه، نخستوزیر سودان روز دوشنبه گذشته رسما خواستار میانجیگری چهار طرف بینالمللی اتحادیه افریقا و اروپا، امریکا و سازمان ملل در پرونده سد النهضه شد.
مصر در تامین 90 درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش حقابه این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیسآبابا تصریح دارد که سد النهضه با سرمایهگذاری 4.6 میلیارد دلاری در تبدیل این کشور به قطب انرژی منطقه نقشآفرین نقشآفرین است و میتواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود.
در این میان، اختلافات سه کشور بر سر مقدار آب رهاسازی شده از سوی اتیوپی در صورت بروز کمآبی متمرکز است، با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی میتواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا با تولید ۶۰۰۰ مگاوات برق تبدیل شود.
اتیوپی و سودان در این میان منافع خود را دارند. سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده و این کشور زیان آبی قابل توجهی نمیبیند بلکه برای جبران کمبود برق خود به ساخت این سد نیز امید دارد. اما مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار میگیرد.